Suksess for automatisk laksefelle
I Kongsfjordelva i Berlevåg har kunstig intelligens de siste dagene hindret tusenvis av pukkellaks fra å gå opp i elva og gyte. Samtidig får den hjemmehørende atlanterhavslaksen fortsette ferden i fred.
Så langt i sommer har det blitt fanget 173.000 pukkellaks i norske elver. Antallet fremgår av Miljødirektoratets løpende oversikt.
I Kongsfjordelva i Berlevåg i Finnmark, har invasjonen av den uønskede arten skutt fart de siste dagene. Statistikken til elveforvalterne i Berlevåg jeger- og fiskerforening (BJFF) viser at et taktskifte fant sted 26. juli.
- Fram til denne dagen hadde vi til sammen i sommer stoppet litt over 300 pukkellaks. Men onsdag i forrige uke sa det pang, og siden har vi tatt ut flere hundre fisk hver dag, sier leder i BJFF, Geir Kristiansen.
Han konstaterer at den automatiske fiskefella som identifiserer og sorterer fisk i elvemunningen tåler belastningen og leverer som forventet. Så langt har over 3500 pukkellaks blitt forhindret fra å svømme opp i elva.
- Vi visste at vi hadde en bunnsolid løsning, men det er likevel befriende å se den automatiske fiskefella gjøre jobben sin. Blant de mange tusen identifikasjonene som er gjort av den kunstige intelligensen, har vi kun observert feilregistrering av én enslig fisk, sier Kristiansen med et smil.
Slipper fordi stedegen fisk
Løsningen, som er utviklet av Huawei, Simula Consulting og Troll Systems i partnerskap, letter jobben for de mange frivillige som passer på Kongsfjordelva.
All fisk som kommer opp i vassdraget må gjennom en sperring som fysisk blokkerer elva i sin fulle bredde. Der filmes fiskene av undervannskameraer, før kunstig intelligens i løpet av millisekunder fastslår hvilken art de tilhører. Når systemet gjenkjenner atlanterhavslaks eller sjørøye, åpnes en port som slipper fisken forbi, og den svømmer videre oppover.
- Pukkellaksen blir på sin side ledet inn i et fangstbur. Her blir den hentet ut, tatt på land og sløyet. Dette er et stort arbeid, heldigvis lettes det av at vi ikke behøver å sortere all fisken manuelt, forklarer Kristiansen.
Tåler trykket
Selv om løsningen i Kongsfjordelva er utviklet og testet gjennom flere sesonger, er dette første gang den settes på prøve samtidig som enorme mengder uønsket fisk strømmer inn i fiskefella på jakt etter en gyteplass.
Teknisk direktør Vegard Kjenner i Huawei Norge er stolt over at teknologien leverer som planlagt.
- Det er alltid spennende når nye, teknologiske løsninger tas i bruk. De siste par årene har vi utviklet og justert løsningen etter hvert som vi har høstet nye erfaringer. Derfor var både fella og den kunstige intelligensen klar da det det til slutt smalt i Kongsfjordelva, sier Kjenner.
Nøkkelord
Kontakter
Varog KervarecDirector of Public Affairs and Communication
Tel:+47 90 03 03 73varog.kervarec@huawei.comBilder
Følg pressemeldinger fra Huawei Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Huawei Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Huawei Norge
Norsk pukkellaks-løsning er finalist til FNs bærekraftspris14.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Norsk teknologi hylles for sin banebrytende løsning mot pukkellaksen. Blant 450 nominasjoner, står Huawei Norge igjen som 1 av 10 finalister i prestisjetung FN-kåring.
Stanser pukkellaksen med kunstig intelligens6.7.2023 09:29:09 CEST | Pressemelding
De neste ukene blir den store syretesten i kampen mot pukkellaks i norske lakseelver. I Berlevåg i Finnmark har man tatt i bruk kunstig intelligens i Storelva og Kongsfjordelva for å stanse pukkellaksen. – Vi mener å ha suksessoppskriften på hvordan pukkellaksen skal stanses, sier Geir Kristiansen, leder i Berlevåg jeger- og fiskerforening (BJFF).
Lakseløsning i Berlevåg fikk spesialpris i Cannes14.2.2023 08:50:00 CET | Pressemelding
Den høyteknologiske pukkellaksfella i Berlevåg ble premiert med juryens spesialpris under en festival for kunstig intelligens på den franske rivieraen.
Finske eksperter står bak lyden i Huaweis hodetelefoner30.11.2022 11:32:46 CET | Pressemelding
Huaweis største forsknings- og utviklingssenter for lydteknologi i Europa ligger i Finland. Tilliten og investeringene i den finske ekspertisen kan merkes gjennom flere viktige funksjoner i Huaweis nyeste produkter, slik som øreproppene FreeBuds Pro 2.
Huawei annonserer vinnerne av AppGallery Editors’ Choice Awards 2022 på Web Summit8.11.2022 13:41:38 CET | Pressemelding
Kahoot! vinner prestisjepris i kategorien Best Personal Growth App.