Søte og sunne fristelser du kan spise hver dag
Nå bugner skogen av friske bær, og det er tid for å sanke i bøtter og spann. Hvis det har blitt mye iskrem og utskeielser i løpet av ferien kan noen sunnere hverdagsdesserter være en god måte å bruke nyplukkede bær på.
Fordelen med å blande sammen bær og meieriprodukter er at det gir en myk og god konsistens, med rund smak og naturlig sødme fra bærene. I tillegg har du full kontroll på ingredienser og sukkermengde.
Smoothie kan også fryses i isformer som hjemmelagde ispinner, eller helles i skål og spises med skje som en frisk og sunn dessert eller mellommåltid.
Kombinasjon av matvarer vi blir anbefalt daglig
Mange kjenner til rådet "5 om dagen" der myndighetene anbefaler oss å spise fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Ikke like mange vet at det også finnes et kostråd om "3 om dagen", som gjelder meieriprodukter. Myndighetene anbefaler nemlig at vi også får i oss tre porsjoner melk og magre meieriprodukter hver dag.
– Magre meieriprodukter er en enkel måte å få i seg blant annet kalsium og jod på, to næringsstoffer det kan være vanskelig å få nok av i kostholdet ellers. Å spise en skål med smoothie av bær og melk, syrnet melk eller yoghurt er derfor et smart valg som kombinerer to matvaregrupper vi blir anbefalt å spise hver dag, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Slik øker du næringsinnholdet
Det er flere ting du kan tilsette i en smoothie for å øke næringsinnholdet. Bringebær er kilde til vitamin C, og blåbær er kilde til vitamin C, vitamin E og folat. Begge bærene har et høyt innhold av kostfiber. Meieriprodukter bidrar med kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor.
Med yoghurt, kvarg eller for eksempel cottage cheese kan du dessuten øke proteininnholdet i smoothien betraktelig. Med 100 gram cottage cheese, noe som tilsvarer rundt 6 spiseskjeer, får du i deg 13 gram proteiner.
– En smoothie med bær og proteinrike meieriprodukter er mettende og kan være et godt alternativ til frokost på morgenen. Det egner seg dessuten godt etter en treningsøkt når man trenger påfyll av både karbohydrater og proteiner, sier ernæringsrådgiveren.
Tips til smoothie
- Unngå tilsatt sukker. Tilsett en godt moden banan om du vil ha mer søtsmak i smoothien. Du kan også bruke fruktyoghurt eller syrnet melk med smak.
- Urter gir en frisk smak, for eksempel sitronmelisse eller mynte.
- Isbiter gjør susen! Dersom du ikke har fryst ned bærene, kan du bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens.
- Banan, avokado og fyldige yoghurter gjør smoothien kremet og tykk.
- Frys ned overmoden frukt! Har du for mye frisk frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten, og bruk det i smoothie ved en senere anledning.
Oppskrifter
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melketrenden fortsetter i første kvartal6.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av helmelk har hatt en økning i første kvartal av 2024, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. I kategorien yoghurt skiller særlig naturell variant seg ut.
Gjør endringer etter 20 år i melkens tjeneste30.4.2024 12:51:36 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter feirer 20-årsjubileum, og markerer det hele med nytt navn og ny logo.
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom