BKLF

Hvem skal lage brød av norsk korn

Del
Korn og mel fra utlandet har en beskyttelsestoll som stimulerer norske kornbønder til økt produksjon av matkorn. Likevel kan ferdigproduserte bakervarer importeres uten toll i store kvantum og tar etter hvert driftsgrunnlaget bort fra norske bakerier. Fortsetter det slik kan vi spørre om hvem skal produsere brød av norske bønders korn i fremtiden, når norske bakeri legger ned?

Det er stor bevissthet rundt behovet for matproduksjon i Norge, særlig i lys av behovet for selvforsyning og matsikkerhet. Det er ikke mange mennesker som spiser ubehandlet korn til frokost. De fleste vil ha nybakte brød, gjerne bakt av norsk mel. 

Siden 2010 har import av bakervarer økt med 84 %. Veksten vært høyest innenfor kategorien frosne deiger. I dag er ca 1/3 av bakervarene som kjøpes produsert i utlandet. 

Det har blitt mye billigere å produsere deigen i utlandet, deretter fryse deigen og transportere den til Norge. Så stekes de ferdig før det selges, i en butikk i Norge. Ordningen medfører at norske bakerier etter hvert forsvinner og bake-off avdelinger med varer fra utlandet overtar. Bare siden 1980 er tallet på bakerier halvert. Hva er da poenget med beskyttelsestoll for kornbøndene når den slår bena under bakeriene?

Konkurransen i den norske bakerbransjen er knallhard. Dette er en bransje uten subsidier. Den lokale bakeren møter markedshindring ved vertikal integrasjon og stor import av bakervarer fra utlandet. I tilegg har norske bakeri store utfordringer som følge av høye strømpriser, økte råvarekostnader og drivstoffpriser som har økt. Dette er de tre viktigste innsatsfaktorene for å bake brød i Norge. Dette kommer på toppen av den urimelige konkurransen det er mellom norske og utenlandske bakeri på grunn av norsk tollregimer. Da står vi ovenfor en trend der stadig flere bakervarer som spises i Norge, produseres i utlandet.

Norge er et godt og trygt land å bo i. Men vi er også små, og sårbare, når det oppstår internasjonale kriser. Reell matberedskap må omhandle hele verdikjeden, fra bonde til bord.  Det vil være dumt å tro at halvstekte brød fra Øst-Europa skal være redningen, dersom krisen virkelig treffer Norge i fremtiden. Lokale bakerier sikrer kortreiste og bærekraftige produkter, matsikkerhet og selvforsyning, og samarbeid med lokale bønder og verdiskapning i hele landet.

Nettopp derfor er det viktig at Norge i størst mulig grad er selvforsynt med basisvarer. Det innebærer at vi må produsere mer korn i Norge, og det må legges til rette for at norske bakerier er i stand til å bake brød av råvarene fra norske bønder.  

Ut fra et bærekraftperspektiv er det et paradoks at hvis man blander mel med vann i Belgia og sender det til Norge så er det ikke en råvare lenger, men en industrivare. Det medfører at man kjører ca. 135 000 tonn vann fra land i Europa til Norge for å slippe toll på kornet. Dette er svært ikke bærekraftig eller miljøvennlig. 

Det kan ikke være sånn, at brød bakt i andre land, med langt større klimaavtrykk og dårligere kvalitet, kan utkonkurrere norske brødvarer på grunn av pris. Et viktig skritt vil være en tydelig merkevareordning for importerte produkter, som gjør at forbrukerne faktisk vet hva de kjøper når de står i butikkhyllene.  

Dagens regjering lover i sin tiltredelseserklæring at de skulle drive en aktiv næringspolitikk gjennom å gjennomgå hele det næringsrettede virkemiddelapparatet. Det motsatte skjer i bakerinæringen.

Regjeringen lovet også å innføre strengere krav til merking av matvarer både når det gjelder opphavsland og produksjonsmetoder. Det ser vi heller ingenting til i bakerinæringen.

Vi trenger politikere som ser viktigheten av å ha helhetlige verdikjeder for norsk matproduksjon.  

Politikerne må svare for konsekvensene av dagens politikk når det medfører:

-          Mindre selvforsyningsgrad

-          Lite videreforedling av norske kornbønders råvare

-          Svekket matberedskap

-          Nedleggelse av arbeidsplasser i en typisk distriktsnæring

Til høsten er det valg, hvilke parti vil løfte bakeribransjens utfordringer?

Gunnar Bakke, Direktør Baker- og Kondiorbransjens Landsforening

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om BKLF

BKLF
BKLF
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

https://www.bakerkonditor.no/

Baker- og konditorbransjens Landsforening er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen ble etablert i 1898 og har i over 120 år vært en pådriver for å fremme faget og bakerivirksomhetenes interesse. Både bedrifter og fagfolk med svennebrev kan bli medlem av organisasjonen.

Følg pressemeldinger fra BKLF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BKLF

Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!2.9.2024 12:49:07 CEST | Debattinnlegg

Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye