BKLF

Nå må politikerne våkne!

Del

Er målet å erstatte lokale norske bakervarer med importert "dieselbakverk" fra utlandet? Norske myndigheter tillater at stadig mer bakverk importeres over grensen med trailere, mens lokale tradisjonsrike bakerier i Norge legges ned. Tillatte handelshinder i Norge eskalerer denne utviklingen.

Forbruker foretrekker å handle hos lokale bakeri, men tilbys stadig mer og mer importerte brød
Forbruker foretrekker å handle hos lokale bakeri, men tilbys stadig mer og mer importerte brød

Norsk bakerbransje er en svært konkurranseutsatt bransje. Siden 80 tallet er minst halvparten av norske bakerier lagt ned, og halvparten av landets kommuner mangler i dag et lokalt bakeri. Økende import av bakervarer er en vesentlig del av årsaken. Baker- og Konditorbransjens Landsforening mener norske politikere nå må stille seg spørsmålet om dette er en ønsket utvikling, eller om de vil være med på å ta vare på en klimavennlig og bærekraftig næring i Norge. Dette er en næring som har lange tradisjoner, bidrar til selvforsyning av mat og skaper arbeidsplasser i distriktene. Slik situasjonen er nå går utviklingen i feil retning. 

Rammebetingelser fra myndighetene er en årsak til dette, da det ikke er toll på importert deig eller halvstekte varer. Dette gir en uholdbar situasjon og utkonkurrerer norske bakerier. Bakerier i Norge får melprisen fastsatt gjennom målpris i landbruksforhandlingene og mindre bakerier betaler derfor langt mer for råvarene enn bakerier i EU. I tillegg kommer de høye lønnskostnadene i Norge. Det satses mye på økt produksjon av norsk matkorn i landbruket, men da trengs det også norske bakeri til å bake brødene.

Forbrukerne etterspør mer kortreiste matvarer enn før og lokale kvalitetsbakverk har et stort potensial for videre vekst. Økt lønnsomhet og stolthet for norsk bakerhåndverk viser seg også å være viktig for å styrke rekruttering og få flere faglærte inn i bransjen.

Så lenge yrkestittelen baker eller konditor ikke er en beskyttet tittel og begrepet "bakeri" eller "konditori" også brukes av de uten fagutdanning, ser vi at det stadig dukker opp flere og flere "bakeoff butikker". Disse kaller seg bakeri, men de selger kun bakverk som er importert fra utlandet og steikt i butikken. Disse tar store markedsandeler fra lokale bakerier.

Selv om lokale bakerier sikrer kortreist og bærekraftige bakervarer og opprettholder norske arbeidsplasser, er de taperne i denne utviklingen.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening startet for flere år siden med sertifiseringen "Håndverksbakeri". Dette ble gjort for å gjøre forbruker oppmerksom på hvem som driver et "ekte bakeri." De bakeriene som har dette spesielle symbolet, skal vise forbruker at de er godkjent lærebedrift for å kunne utdanne lærlinger i baker- og konditorfaget. Disse håndverksbakeriene har søkelys på å bruke norske råvarer, og tar vare på håndverket. Videre viser håndverksbakeri-merket at bedriften har ansatte som er utdannet mester, diplombaker eller har over halvparten ansatte med svennebrev. Dette skal gi forbruker en økt bevissthet ved å handle hos disse lokale bakeriene.  

Mindre lokale bakerier og konditorier har også flest fagutdannede bakere- og konditorer i sin produksjon. De lever tettere på produktene og håndverket og de opprettholder fagligheten.  De bidrar vesentlig til at det utdannes nye fagarbeidere med svennebrev i baker- og konditorfaget. De lokale bakeriene er med på å heve omdømme for hele den norske bakeribransjen.

Nå etterlyser Baker- og Konditorbransjens Landsforening engasjement fra norske politikere. Hvis dagens utvikling fortsetter, vil hoveddelen av det norske forbrukere tilbys av bakervarer komme fra utlandet innen få år. Da vil det heller ikke være behov eller tilbud om fagutdanning innen disse yrkene.

Fjerning av handelshinder er konkrete saker for norske politikere. På lik linje med kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, trengs det opprinnelsesmerking av bakervarer. I tillegg må RÅK-ordningen gjennomgås. Næringspolitikken som føres for vår bransje i dag oppleves næringsfiendtlig og rammer norske bedrifter, norske arbeidsplasser og norske råvarer. Nå må politikerne våkne og tilby rammevilkår slik at næringen får utvikle seg i en bærekraftig retning.

Gunnar Bakke

Direktør Baker- og Konditorbransjens Landsforening

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør i Baker- og Konditorbansjens Landsforening er bekymret for fremtiden til lokale bakeri hvis importen fortsatt øker og markedsadgangen innenlands strupes.
Direktør i Baker- og Konditorbansjens Landsforening er bekymret for fremtiden til lokale bakeri hvis importen fortsatt øker og markedsadgangen innenlands strupes.
BKLF AS
Last ned bilde
Gunnar Bakke er direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Han er selv utdannet bakermester og har kjenner bransjen godt.
Gunnar Bakke er direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Han er selv utdannet bakermester og har kjenner bransjen godt.
Jon-Are Berg-Jacobsen
Last ned bilde
Ferske bakervare bør helst være nystekte og komme fra diss lokale baker.
Ferske bakervare bør helst være nystekte og komme fra diss lokale baker.
Last ned bilde

Lenker

Om BKLF

Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.

Følg pressemeldinger fra BKLF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BKLF

Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!2.9.2024 12:49:07 CEST | Debattinnlegg

Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye