Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!
Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.
Baker og konditorbransjens Landsforening (BKLF) ønsker seg flere tiltak og virkemidler som kan øke bruken av norsk matmel i bakeriene i Norge. Det trengs mer kunnskapsheving, forskning og utvikling for å bake med norsk mel. Bakeriene trenger mer standardiserte analyser fra møllene som gir kunnskapsgrunnlag å bake etter.
BKLF er stolt av å ha initiert en høyere utdanning for bakere og konditorer, som gir spesialisering på blant annet bruk av norsk matmel. Utdanningen hadde oppstart ved Fagskolen Viken i august.
Landbruksdirektoratet utbetaler betydelige midler til Kompetansenettverk for lokalmat. De eksisterende midlene er hovedsakelig reservert lokalmatprodusenter og små gårdsbakerier, men burde selvfølgelig også vært tilgjengelig for utdannede svenner som ønsker å øke sin kompetanse om bruk av norsk matmel.
Norske forbrukere er kunnskapsrike når det kommer til kosthold og ernæring. Mange foretrekker grove brød, samtidig som de stiller krav til redusert bruk av tilsetningsstoff og bakehjelpestoff som gluten. Å innfri forbrukerens preferanser forutsetter høyere fagkompetanse i bakeriene.
Mindre bakerier kan bruke sine håndverksferdigheter til å tilpasse produksjonen etter råvarene. Her kan bakerne bruke "fagkunnskapen" sin til å justere resepter og prosesser. Bakeriene ønsker å bruke mindre tilsetningsstoffer i bakervarene. For å oppnå dette trengs det høyere fagkunnskap, og kjente håndverksteknikker må nyttes. Men bakeriene har behov for mer presis informasjon fra møllene om kvaliteter i melet og tolkning av analyser for å kunne bearbeide prosess og bakekjemi på en korrekt måte.
Kompetansesenteret Baker- og konditorakademiet samarbeider med flere aktører i verdikjeden. Baker- og Konditorakademiet kan bidra til å løfte frem kunnskap rundt baketeknologi og bakeprosesser, skreddersydd for norsk mel. Grundig kunnskap om råvarer vil gi økt kompetanse på tvers av bransjen og større muligheter for norsk matkornproduksjon.
Det er et felles mål å fremme økt bruk av norske råvarer. I tillegg er det ønskelig å utvikle bakeprosesser med minimalt bruk av tilsetningsstoffer/bakehjelpemidler. Ikke minst utvikle sunne og grove produkter med høyt fiberinnhold som har gode helseegenskaper, og smaker godt. Dette kan gi økt verdiskapning for bakerbransjen, men det kreves midler til kompetanseoppbygging og harmoniserende melpris til bakeriene.
Landbruks- og matminister Pollestad og departementet jobber i disse dager med rapporten "Oppskrift på mer lokal mat og drikke" som skal presenteres i løpet av 2024. Kan vi endelig få se at norske bakerier blir tilgodesett med konkrete tiltak, eller blir de lokale bakeriene med utdannede bakere utelatt også i dette oppskriftsheftet? Alle bakerier enten det er industribakerier, håndverksbakerier eller gårdsbakerier må få samme finansieringsmulighet til å øke kunnskapen, slik man kan løse korn-koden på norsk matmel.
Gunnar Bakke, Direktør Baker- og Konditorbransjens Landsforening
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF AS
Tel:970 19 591gb@nhomd.noBilder
Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Støtt opp om den norske bakeren!2.10.2024 09:44:07 CEST | Kronikk
16. oktober feires verdens brøddag over hele verden, men hvorfor skal vi bry oss om brød? Norske brød er både klimavennlige, bærekraftige og næringsrike. Og de har en særlig plass i norsk kosthold og kulturtradisjon. Det skal vi takke den lokale, norske bakeren for.
To kategoripriser til Norge i Nordic Bakery Cup30.8.2024 22:03:57 CEST | Pressemelding
Det ble bokstaveligtalt et mesterskap med høy temperatur, da Nordens beste bakere skulle kåres på Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin i dag. Med over tretti grader i den tyske hovedstaden, ble det varmt også inne i bakeriet. Dette gjorde at hevingen gikk raskere, og alle deltagerne måtte vise at de kunne omstille seg raskt.
Nå må politikerne våkne!8.8.2024 11:22:30 CEST | Kronikk
Er målet å erstatte lokale norske bakervarer med importert "dieselbakverk" fra utlandet? Norske myndigheter tillater at stadig mer bakverk importeres over grensen med trailere, mens lokale tradisjonsrike bakerier i Norge legges ned. Tillatte handelshinder i Norge eskalerer denne utviklingen.
Klare for finalen i Årets Bakeri 20242.7.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Etter to kvalifiseringsrunder, er de tre finalistene til kåringen Årets Bakeri 2024 nå plukket ut. Juryleder i den prestisjefulle kåringen Årets Bakeri, Vigdis Myhre Næsseth (Fossekall), kan fortelle at juryen har hatt en stor jobb med å vurdere de nominerte i årets konkurranse.
Disse er nominerte til Årets Bakeri 202431.5.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
16 bakerier er nominerte til Årets Bakeri 2024. Blant de nominerte finner vi bakerier fra Kristiansand i sør til Harstad i Nord og fint spredt over hele landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom