Innovasjon Norge

Innovasjon Norge støtter nytt anlegg for gjenvinning av tekstiler i Sandefjord

Del

Norsk Tekstilgjenvinning får støtte fra Innovasjon Norge til å etablere et demonstrasjonsanlegg for mekanisk gjenvinning av tekstiler. Anlegget etableres i Sandefjord.

Norsk Tekstilgjenvinning

- Miljøutfordringen forårsaket av tekstilnæringen er stor, og det er et økende fokus på sirkulære råvarer i bransjen. Norsk Tekstilgjenvinnings ambisjoner om å gjenvinne tekstiler av ulike kvaliteter kan være en del av løsningen når vi skal møte nye krav til innsamling av tekstilavfall, i Norge og EU, sier regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark, Anniken Fægri Damm-Larsen.

Fægri Damm-Larsen mener anlegget kan bli viktig i utviklingen av Vestfold og Telemark:

- Det er positivt at selskapet tar fatt i oppsirkulering av tekstilfibre, og demonstrasjonsanlegget som planlegges vil kunne bidra til ny kunnskap på feltet, som også kan bli viktig i den videre utviklingen av Vestfold og Telemark som ledende region innen sirkulær bærekraft.

- Svært takknemlig for støtten

I det nye anlegget skal Norsk Tekstilgjenvinning utvikle fiber fra brukte tekstiler i rett fiberlengde for salg til spinnerier og tekstilprodusenter. Norsk tekstilgjenvinning har fått på plass avtaler med råvareleverandører, samarbeidspartnere innenfor teknologi, og kunder i Norden og Europa.  

Om de lykkes med prosjektet vil de kunne gjenvinne store mengder tekstilavfall, i første omgang fra helse- og hotellsektoren, og bidra til å etablere en ny gjenvinningsindustri i Norge. Daglig leder i Norsk Tekstilgjenvinning, Pål Erik Haraldsen, er svært glad for støtten: 

- Vi er svært takknemlige for støtten vi får fra Innovasjon Norge, som gjør det mulig for oss å etablere Norges første forsknings- og demonstrasjonsanlegg for mekanisk gjenvinning av tekstiler.  Tekstil-til-tekstil gjenvinning av alle typer tekstiler er en viktig brikke i arbeidet med å redusere tekstilindustriens miljøbelastning, men det er stor mangel på nødvendig teknologi og kunnskap. Vårt FoU-prosjekt, med støtte fra virkemiddelapparatet, skal bidra til å redusere noen av disse barrierene. Virkemiddelapparatet er veldig viktig for vårt prosjekt, miljøet og for en mulig fremtidig tekstilindustri i Norge, sier han.

Over 20 millioner kroner i støtte

Norsk Tekstilgjenvinning får 22 millioner kroner i miljøteknologitilskudd og i tillegg 7 millioner kroner i grønt vekstlån. Prosjektet er også støttet av Handelens Miljøfond, og har flere lokale investorer fra Sandefjord.  

Tekstilnæringen står for nærmere 10 % av det globale CO2-utslippet og problemet er økende. Kun én prosent av tekstiler blir resirkulert i Norge i dag. Store mengder tekstiler eksporteres ut av Europa og tekstilavfall i utviklingsland er et stort miljøproblem. Det kommer nye EU-krav til innsamling av tekstiler i 2025. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom