Viser hvor svakt naturvernet står i Norge
- Lågendeltaet er vernet etter de strengeste bestemmelsene vi har i Norge. Når man med et pennestrøk kan oppheve dette vernet for å bygge motorvei, svekker det tilliten til alt norsk naturvern. Det er et klart signal om at vi ikke lenger kan stole på at den naturen som er vernet faktisk blir tatt vare på, sier en skuffet Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
I fjor høst gjorde Naturvernforbundets medlemsblad Natur & miljø en undersøkelse som viste at 9 av 10 søknader om dispensasjon fra vern ble innvilget. Samtidig er det en lang rekke inngrep som er lovlig i verneområder, selv uten å søke om dispensasjon. Som eksempel er bunntråling og industrielt fiske lov i marine verneområder, uten søknad.
Det ble også søkt om dispensasjon for utbygging av motorvei gjennom Lågendeltaet, en søknad som var blant de få som blir avvist. Nå svarer altså Regjeringen med å endre verneområdet for å presse gjennom utbyggingen likevel.
- Det viser at Regjeringen ikke tar målene fra naturavtalen på alvor. Vi skal verne 30 prosent av våre arealer. Da er det en dårlig idé å begynne med å avverne noe av den strengest vernede naturen vi har for å presse gjennom motorveiutbygging, sier Gulowsen.
Regjeringen har også vedtatt å verne et område lenger nord i Gudbrandsdalen i dag, Rykkhustjønnin. Dette er et vern som har vært forberedt i flere år, og som ikke har noe med E6-utbyggingen å gjøre. I tillegg utvides Lågendeltaet naturreservat med et par evjer, og Gausadeltaet skal restaureres og vernes. Dette er positive tiltak isolert sett, men kunne utmerket godt ha vært gjort uten utbygging av E6 gjennom Lågendeltaet.
- Dessuten: nå vet vi at vernet settes til side når Regjeringen finner det for godt. Det svekker vernet av alle norske naturvernområder, inkludert de som nå vernes, sier Gulowsen.
Naturvernforbundets forslag:
- Vernede områder skal forbli vernet
- Mindre sikkerhets- og fremkommelighetstiltak langs dagens vei
- Flere krysningsspor for å øke kapasiteten på Dovrebanen, og styrke togtilbudet gjennom hele Gudbrandsdalen og til Trondheim og Åndalsnes
Nøkkelord
Kontakter
Pernille Bonnevie HansenNestleder
Tel:997 74 337ph@naturvernforbundet.noTruls GulowsenLederNaturvernforbundet
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noBilder
Om Naturvernforbundet
Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.
Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel.
Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
FJORDSØKSMÅLET: Til EFTA-domstolen 16. oktober17.9.2024 13:00:47 CEST | Pressemelding
Det går mot en dramatisk høst i Fjordsøksmålet. Den 16. oktober behandler EFTA-domstolen saken i Luxembourg, og ved Førdefjorden bygger Nordic Mining dumpeanlegg for gruveavfall og melder om oppstart i løpet av høsten.
Burde ha sagt tvert nei til ny rullebane12.9.2024 09:58:56 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet er skuffet over at utvalget som har utredet en tredje rullebane på Gardermoen ikke avviser planene med en gang. Hensynet til natur og klima gjør at tredje rullebane burde ha blitt stanset i dag.
Underskrifter for Oslofjorden til Fiskeriministeren10.9.2024 09:10:00 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet har samlet mer enn 5000 underskrifter mot bunntråling i Oslofjordens verneområder som Fiskeriministeren i dag får overlevert.
Hva skjedde med miljønasjonen Norge?6.9.2024 10:19:37 CEST | Kronikk
I høst drar regjeringens advokater til Luxembourg for å kjempe for retten til å forurense fjorder, elver og vann da Førdefjordsaken kommer opp i EFTA-domstolen. Det kan få alvorlige konsekvenser for Europas vannressurser. Hva skjedde – hvordan havnet vi her?
Hva skjedde med miljønasjonen Norge?6.9.2024 10:14:20 CEST | Kronikk
KRONIKK: I høst drar regjeringens advokater til Luxembourg for å kjempe for retten til å forurense fjorder, elver og vann da Førdefjordsaken kommer opp i EFTA-domstolen. Det kan få alvorlige konsekvenser for Europas vannressurser. Hva skjedde – hvordan havnet vi her?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom