Universitetet i Oslo

Lanserer en ganske nøktern podkast om klima og natur

Del
– Jeg er i tvil om vi egentlig er i stand til å endre oss, om vi vil dette nok. Det sier komiker Sofie Frøysaa i Sofies grønne skifte, den nye podkastserien til Universitetet i Oslo.
Komiker Sofie Frøysaa. Foto: Lars Ankervold/UiO
Komiker Sofie Frøysaa. Foto: Lars Ankervold/UiO

Siden 1990 har norske klimautslipp gått ned med bare 4,7 prosent. Nå skal vi kutte 55 prosent innen 2030. Og vi har kurs mot en oppvarming på 2,7 grader innen år 2100, selv med tiltakene som i dag er satt i verk.

Frøysaa er i ferd med å miste håpet. Hun frykter effektene av klimaendringene, og er usikker på om vi har vilje og evne til å gjennomføre en reell grønn omstilling. En omstilling som ikke bare gjør det den skal for klimaet, men som også er rettferdig og bærekraftig for mennesker og natur. Og som folk ønsker å være med på. For hver gang vi tilsynelatende har en løsning, skaper det nye konflikter.

Gjennom åtte episoder og 14 samtaler med forskere og eksperter, oppsøker Frøysaa både ubehaget ved klima- og naturkrisen, og ved selve omstillingen verden skal gjennom.

Positiv fremtidsvisjon og konstruktiv samtale

I serien får Frøysaa en tilstandsrapport fra professor Dag O. Hessen fra Universitetet i Oslo og Bjørn Samset, seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Mennesker og natur verden over merker allerede at klimaendringene: vanntilgangen minker, ekstremvær skjer hyppigere og voldsommere, breer smelter og korallrev dør. Så er alt håp ute?

– Løpet er ikke kjørt på noen som helst måte. Men vi må ha større ambisjoner enn bare å overleve. Vi må ha ambisjoner på framtidens vegne. Vi kan jo si at det ikke går helt bra. Det ser vi allerede. Men det går heller ikke helt dårlig, sier Hessen.

Naturen forsvinner i et alarmerende tempo på grunn av måten vi bruker den på. Utbygging, oppdyrking, hogst og forurensning rammer både dyr, planter og insekter. Urørt natur forsvinner. Samset beskriver klima- og naturkrisen som det første virkelig gedigne problemet som trenger fullstendig internasjonalt samarbeid, og etterlyser en konstruktiv debatt om hvordan verden skal se ut etter omleggingen.

– Vi må begynne på de vonde, men konstruktive diskusjonene som vi er nødt til å ha framover. Som hva skal vi gjøre med energisektoren? Hva skal vi gjøre med arealbruken? Hvordan skal vi spise i fremtiden? Vi vet at vi kan komme forbi dem, og jo tidligere vi kommer i gang, jo bedre, sier Samset.

I Sofies grønne skifte forsøker Frøysaa å bli klokere på hva som jobber med oss og hva som jobber mot oss, og om det er helt bekmørkt, eller om det faktisk er noe håp å finne. Og hvordan balanserer man håp med kriseforståelse?

Bred samfunnsdebatt

Mette Halskov Hansen er viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet ved Universitetet i Oslo. Hun er opptatt av en bred offentlig debatt om hvordan vi håndterer konsekvensene av klimautfordringene, men også av selve omstillingen.

– Vi trenger en levende og god offentlig debatt om valgene vi tar, og om hvordan tiltakene vi innfører påvirker klima, natur og samfunnet vårt. Vi skal bidra til at den debatten også er basert i god forskning. Klima- og naturkrisen mobiliserer mye følelser og kommer med mange dilemmaer. Vi må snakke om dem for å finne en god vei videre, sier Halskov Hansen.

I podkasten peker flere på at samfunnet trenger positive fortellinger som kan vise at det nytter, at vi kan endre oss. Samtidig er det gode grunner til å være realistiske.

– Sofies grønne skifte kan forhåpentlig både gi mer kunnskap og inspirere til diskusjoner om løsningene. Vi handler ikke raskt nok i Norge til å nå klimamålene, og omstilling av denne dimensjonen koster mye. Det er viktig at vi forsker på løsninger og at vi snakker om muligheter og dilemmaer. Her har universitetets forskere mye å bidra med, sier Halskov Hansen.

Sofies grønne skifte: Banner

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Komiker Sofie Frøysaa. Foto: Lars Ankervold/UiO
Komiker Sofie Frøysaa. Foto: Lars Ankervold/UiO
Last ned bilde
Bjørn Samset, Sofie Frøysaa og Dag Hessen. Foto: UiO
Bjørn Samset, Sofie Frøysaa og Dag Hessen. Foto: UiO
Last ned bilde
Sofies grønne skifte - rett og slett en ganske nøktern podkast om klima og natur
Sofies grønne skifte - rett og slett en ganske nøktern podkast om klima og natur
Last ned bilde
Mette Halskov Hansen, viserektor Universitetet i Oslo. Foto: Jarli & Jordan/UiO
Mette Halskov Hansen, viserektor Universitetet i Oslo. Foto: Jarli & Jordan/UiO
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom