Skål for verdens styrkedrikk!
Sentrale produkter i norske kjøleskap
Melk har en sentral plass i det norske kostholdet, og nesten 90 prosent av alle nordmenn har ifølge en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat i 2022 alltid et meieriprodukt i kjøleskapet.
- Dette viser hvor viktig melk og meieriprodukter er for nordmenns daglige kosthold. Videre svarer 84 prosent at norske melkebønder gjør en viktig jobb – som er gledelig for våre hardtarbeidende melkebønder, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) Ida Berg Hauge.
Ifølge Berg Hauge er det flere grunner til å skåle for melken 1. juni.
- Meieriindustrien har ifølge FN en uvurderlig betydning for den globale folkehelsen og bærekraftig utvikling. Internasjonale tall viser at 1 milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes om lag 133 millioner melkegårder i verden, hvor omtrent 7000 befinner seg i Norge. Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for mennesker rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.
En global styrkedrikk
- Melk er en sentral kilde til en rekke næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer som er avgjørende for sunn vekst og utvikling hos både barn og voksne. Det er ganske fantastisk at et enkelt glass melk kan bidra til bedre folkehelse for millioner av mennesker over hele verden, sier ernæringsrådgiveren i Melk.no Terese Glemminge Arnesen.
Glemminge Arnesen mener melken fortjener en ekstra skål for å stå bak så mange av våre favoritter.
- I tillegg til å være rik på næringsstoffer er melk en unik råvare som kan foredles til en rekke av våre matfavoritter som utallige oster, yoghurter, iskrem, sjokolademelk og mye mer. Det er utrolig hvor mange gode produkter som kommer fra denne ene råvaren. Melk beriker matopplevelsen og øker matgleden til veldig mange mennesker hver eneste dag, avslutter hun.
Norge på 6. plass i verden
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden. Blant topp 15 ligger de nordiske landene Finland, Danmark, Island og Sverige.
Kilde: The World Dairy Situation 2021, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)
Topp 15 melkedrikkende land |
Kilo melk per innbygger |
Irland | 104,6 |
Finland | 98,4 |
New Zealand | 95,5 |
Australia | 93,0 |
Storbritannia | 94,0 |
Norge | 81,2 |
Hviterussland | 76,5 |
Danmark | 74,2 |
Kypros | 74,1 |
Østerrike | 74,0 |
Spania | 68,1 |
Island | 65,5 |
Sverige | 65,5 |
Estland | 64,9 |
Uruguay | 61,6 |
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melketrenden fortsetter i første kvartal6.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av helmelk har hatt en økning i første kvartal av 2024, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. I kategorien yoghurt skiller særlig naturell variant seg ut.
Gjør endringer etter 20 år i melkens tjeneste30.4.2024 12:51:36 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter feirer 20-årsjubileum, og markerer det hele med nytt navn og ny logo.
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom