Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen støtter Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim med 6,5 millioner

Del
Trondheim har fått det ærefulle oppdraget med å arrangere Bocuse d'Or Europe 2024. Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet bidrar med til sammen 6,5 millioner kroner i støtte.
Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Denne nyheten ble presentert av landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) under et arrangement med Bocuse d’Or og deres samarbeidspartnere på Bakklandet i Trondheim i kveld.

– Bocuse d'Or i Trondheim i 2024 blir en stor fest for alle som har et hjerte for god mat og vil se kokkekunst i verdenstoppen. Norge har etablert seg som en matnasjon av internasjonalt format og kjennetegnes ved våre unike kvalitetsråvarer og kokker i verdensklasse. Dette vil vi få vist frem for hele verden disse dagene i mars neste år, sier landbruks og matminister Sandra Borch (Sp).

Hvis du vil se dette innholdet fra www.regjeringen.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Siden 1987 har Norge deltatt i Verdensfinalen i Bocuse d´Or 17 ganger med toppresultater. Senest i januar i år der Filip August Bendi vant sølvmedalje under konkurransen i Lyon.

Bocuse d’Or Europe arrangeres i Trondheim Spektrum 19.–20. mars 2024. De ti beste kandidatene i denne konkurransen går videre til verdensfinalen i Lyon i 2025.

– Dette befester Norges rolle som en viktig matnasjon og reisemål. Vi har et unikt utvalg av råvarer fra fjord og jord, og dette blir et fantastisk utstillingsvindu for alt vi har å by på. Trøndelags posisjon som matregion forsterker dette. Bocuse d’Or er også en viktig arena for å styrke rekrutteringen til både råvareproduksjon, måltidsbransjen og reiselivsnæringen. Her finnes det mange muligheter for ungdom som vil jobbe innenfor næringer med gode fremtidsutsikter, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Støtte til bygging av sterke mat- og reiselivsregioner

Støtten fra Landbruks- og matdepartementet er på 4,5 millioner kroner. Det er bevilget gjennom Utviklingsprogrammet for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping, som forvaltes av Innovasjon Norge. Tiltakene som får støtte over programmets omdømmemidler, skal bidra til å bygge Norge som en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Programmet gir også støtte til opplevelser og aktiviteter fra landbruket og reindriften som skal bidra til å utvikle Norge til et attraktivt reisemål.

Nærings- og fiskeridepartementet bidrar med 2 millioner kroner.

Rekruttering til mat- og måltidsbransjen

Tilgang på nok og riktig arbeidskraft er den største utfordringen for hele verdikjeden innen mat- og måltidsbransjen. Bocuse d'Or Europe 2024 må også utnyttes for å markedsføre mat- og måltidsbransjen, og vise ungdom alle de gode mulighetene som finnes til å jobbe innenfor denne bransjen.

Norske kokker og norske råvarer vinner frem i Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst. Konkurransen arrangeres annethvert år i Lyon. De deltakende nasjonene kvalifiserer seg til konkurransen ved et nasjonalt uttak i sine respektive land. Det nasjonale uttaket i Norge er konkurransen Årets Kokk. I 2008 ble det for første gang innført kvalifisering for hver verdensdel før finalen i Lyon. For Europa sin del er dette Bocuse d’Or Europe. I 2024 vil 20 europeiske nasjoner delta og kjempe om 10 plasser til VM i Lyon 2025. Norge er, sammen med Frankrike, den mestvinnende nasjonen i Bocuse d’Or så langt i historien.

Trøndelag – en destinasjon for matopplevelser

Trondheim fylkeskommune er i samarbeid med Trondheim kommune og næringsforeningen i Trondheimsregionen vertskap for Bocuse d’Or Europe 2024. Det planlegges en rekke sidearrangementer og aktiviteter både i forkant og i etterkant av konkurransen. I Trøndelagsregionen har det blitt arbeidet systematisk over år for å bygge en sterk mat- og reiselivsregion, og arbeidet er godt forankret i regionale og lokale næringsplaner;

Bilder

Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Sandra Borch og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i Trondheim i dag. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Last ned bilde

Om Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Pb 8007 Dep.
0030 Oslo

22 24 92 50https://www.regjeringen.no/no/dep/lmd

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovudansvar for mat- og landbrukspolitikken. Det omfattar arealforvalting, jord- og skogbruk, husdyrhald, reindrift og utvikling av nye næringar med utgangspunkt i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruks- og matdepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruks- og matdepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye