Spar spenn - bruk gryn
Den siste tiden er det mange norske familier som har måttet gå noen ekstra runder på hverdagsbudsjettet. Med økte renter, svak krone og dyrere mat må det finnes nye og smarte måter å spare inn penger på.
– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har tre gode råd som kan komme godt med etter den siste rentehevingen.
Tips 1: Lag frokostblanding selv
Frokostblandingen blir enda billigere om man selv lager den fra bunnen av. Den absolutt enkleste frokostblandingen er å lage mysli, der man bare trenger å blande sammen ingredienser som for eksempel havregryn, rugflak, byggflak eller havrekli i et tett glass.
Frø som solsikkekjerner og linfrø passer også godt i en mysli.
– Hjemmelaget mysli smaker nydelig sammen med nøtter og friske bær. Blandingen kan spises både med søt og sur melk, eller en yoghurt du liker godt, sier Nordbø.
Hun anbefaler også å prøve seg på granola, som skiller seg fra mysli ved at den er varmebehandlet og tilsatt noe søtt som for eksempel honning.
Tips 2: Innfør en ukentlig grøtmiddag
Grøt er god, mettende og rimelig norsk tradisjonskost. Å innføre en fast dag i uka som er grøtdag vil merkes på månedsbudsjettet.
– Det finnes mange gode oppskrifter på forskjellig byggrynsgrøt som både er spennende på smak og mettende mat, sier Torunn Nordbø.
Hun nevner for eksempel asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk og ingefær som en oppskrift familien lett vil få inn på favorittlisten.
– I tillegg til at gryn er billig mat, er den også kortreist og bra for kroppen. Å bruke mer gryn gir gode effekter langt utover månedsbudsjettet, sier Nordbø.
Tips 3: Bruk mer gryn på middagen
Både havregryn og byggryn kan brukes som tilbehør til retter av fisk og kjøtt eller tilsette i sauser, supper og gryter.
– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pasta med kjøttsaus og byggryn, taco med byggryn og kjøttkaker med havregryn, anbefaler Nordbø.
Ønsker man en helt plantebasert middag, anbefaler Nordbø å prøve byggryn i grønnsakswoken for å gjøre den mer mettende, eller servere en budsjettvennlig byggotto.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
![Asiatisk byggrynsgrøt laget med kokosmelk og ingefær kan hjelpe til med å holde matbudsjettet nede. (Foto: Brodogkorn.no)](/data/images/00758/66955cb0-980c-4f29-907a-31b5a7a6df17-w_240.jpg)
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom