To av fem vil følge anti-dietten
– Jeg skjønner at mindful eating er forlokkende på mange, da den tar et oppgjør med spiseregimene de fleste dietter har. Og flere kjenner på press og dårlig samvittighet, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsrådgiver i MatPrat.
I MatPrats nye kostholdsundersøkelse, uført av Opinion med 1600 respondenter, svarer to av fem (41%) at mindful eating er en tilnærming til kosthold de kan tenke seg å følge.
– Mindful eating handler kort forklart om å øke bevisstheten rundt hvorfor, hvordan og hva man spiser. Man skal lytte til kroppens signaler om sult og metthet, være til stede og nyte maten - altså ikke bare spise på autopilot. Det kan anses som en anti-diett fordi man skal unngå fokus på næringsstoffer eller kalorier eller det å kategorisere mat som bra/dårlig, men heller bygge positive holdninger til mat, forteller Lundekvam By.
Flest kvinner sliter med presset
Undersøkelsen viser at kjennskapen til de fleste dietter og kosthold er betydelig høyere blant kvinner, enn hos mennene. Dette gir seg også utslag på kjennskap om mindful eating, som flere kvinner enn menn har hørt om.
– Kjønnsforskjellene er også tydelige når det gjelder følelser knyttet til kosthold og sunnhet i undersøkelsen. Kvinner kjenner mer på press og dårlig samvittighet, derfor er de trolig og mer interessert i tilnærminger til kosthold som tar bort dette presset, sier Lundekvam By.
En høyere andel kvinner enn menn er enige i at presset på å spise sunt er slitsomt. 40 % av kvinnene, mot 32 %av mennene som har svart på undersøkelsen.
Kvinnene i undersøkelsen opplevde i større grad enn mennene at dietter gjør det vanskelig å leve et vanlig liv (20 % mot 14 %), og flere kvinner enn menn opplever at dietter har en negativ effekt på sin mentale helse (14 % mot 7 %).
Kan gi et bedre forhold til mat
– Mindful eating tilnærmingen tar innover seg at matvalgene våre påvirkes av veldig mye mer enn kunnskap; som følelser, vaner, normer, reklame og tilgjengelighet. Den oppfordrer oss til å bli bevisst og reflektere over hva vi påvirkes av og hvordan. Som kanskje kan gjøre det lettere å ta tak i eventuelle ugunstige spisemønstre eller negative tanker omkring mat. Dette sammen med fokus på å spise med mer oppmerksomt nærvær tror jeg kan bidra til et mer positivt forhold til mat, mener Lundekvam By.
Hun påpeker at det er lite forskning på området, men noen studier peker mot at mindful eating kan hjelpe med overspising og emosjonell spising.
– En kostholdstilnærming som går vekk fra regler og regimer, og som kan gi mer matglede heier jeg på. I Canada og Brasil har man inkludert aspekter som dreier seg om mindful eating inn i nasjonale kostråd, avslutter ernæringsrådgiveren i MatPrat.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom