Nå sås det millioner av brød på norske jorder
Bøndene starter våronna på forskjellige tider i landet, avhengig av når vinteren slipper taket. I løpet av april og mai rykker de ut på jordene sine for å bearbeide jorda og så frøene som i løpet av sommeren utvikler seg til råvare for millioner av måltider på norske bord.
– Den viktige jobben bøndene gjør på våren legger grunnlaget for kortreiste, sunne og smakfulle måltider for oss nordmenn. Kornproduksjonen er utrolig viktig for vår selvforsyningsgrad, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
En tredel blir menneskemat
Totalt er det rundt 2,9 millioner dekar i Norge som brukes til kornproduksjon. Av dette er det rundt en tredel – 858.000 dekar – som brukes til produksjon av matkorn.
– Det høres kanskje mye ut, men i nasjonal målestokk er det et areal som er litt mindre enn Oslo og Bergen til sammen, forteller Nordbø.
På 60 prosent av dette området blir det i april og mai sådd rundt 8 500 tonn hvete og rug. De øvrige 40 prosent av arealene som produserer matkorn ble sådd høsten 2022 med ca. 6 300 tonn hvetesorter som overvintrer. Når høsten kommer, og bonden starter høstonna, har dette såkornet blitt til nærmere 300.000 tonn matkorn (hvete og rug), som man i teorien kan lage 600 millioner brød av.
– I realiteten bruker man jo matkorn til mye mer enn å bake brød av. Neste gang du spiser pizza, kan du sende en varm tanke til bonden, sier Nordbø.
Mer bygg gir mer kortreist mat
Det varierer fra år til år hvor mye av kornhøsten man kan lage menneskemat av. Andelen hvete som kan brukes til brød avhenger blant annet av glutenkvaliteten i kornet. Dette varierer fra år til år etter hva slags klima- og vekstforhold kornet har hatt.
– I Norge har vi de siste ti årene hatt en selvforsyningsgrad på matkorn som har variert mellom 35 og 80 prosent, sier Nordbø.
Hun peker på at mer bruk av bygg kan bidra kraftig til å øke andelen kortreist mat på norske bord.
– Vi dyrker hvert år 600.000 tonn bygg, men kun 3000 tonn av dette blir brukt til menneskemat. Dersom vi gjør enkle grep som å bruke mer byggris og mindre ris og pasta, vil det gi gevinster for både kroppen og kloden, sier Nordbø.
Kilde: Markedet for norsk matkorn 2023 – rapport fra Matkornpartnerskapet
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Slipp barna løs på kjøkkenet i høstferien29.9.2023 08:02:08 CEST | Pressemelding
Baking er en fin aktivitet som skaper gode barndomsminner. Bak med barna i ferien eller la de prøve seg helt selv. Det vil skape matglede og matkompetanse hos både små og store. Og så deilig bakst det blir, da!
Bruk maks fem minutter på å smøre matpakken med disse tipsene23.8.2023 08:05:00 CEST | Pressemelding
Enkle og sunne matpakker trenger ikke ta mye tid på morgenen. Bruk maks fem minutter. Vi gir deg tipsene til hvilke basisvarer du trenger hjemme for å lage varierte matpakker. Her får du også en matpakkemeny fra mandag til fredag.
Arendalsuka: God bakst til samtaler om mat og kostråd11.8.2023 14:38:48 CEST | Pressemelding
I forbindelse med samtaler om hva de nye kostrådene betyr og hvordan vi kan revitalisere matarven vår vil vi servere nysmurte matpakker på grovt brød fra lokalt bakeri og tradisjonsbakst fra Oselias kokebok i Arendal onsdag 16. august.
Kostrådet som er enkelt å følge28.6.2023 11:36:48 CEST | Pressemelding
Er du blant dem som synes de nye kostrådene er umulige å etterleve? Rådet om mer grovt korn i kosten er blant dem som er enklest å oppfylle.
Bruk opp restene fra rekefestene22.6.2023 08:10:00 CEST | Pressemelding
Sol, sommer og reker er en uslåelig kombinasjon. Og når rekefesten er over og du sitter igjen med rester? Da lager du en av disse rettene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom