Nå sås det millioner av brød på norske jorder
Bøndene starter våronna på forskjellige tider i landet, avhengig av når vinteren slipper taket. I løpet av april og mai rykker de ut på jordene sine for å bearbeide jorda og så frøene som i løpet av sommeren utvikler seg til råvare for millioner av måltider på norske bord.
– Den viktige jobben bøndene gjør på våren legger grunnlaget for kortreiste, sunne og smakfulle måltider for oss nordmenn. Kornproduksjonen er utrolig viktig for vår selvforsyningsgrad, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
En tredel blir menneskemat
Totalt er det rundt 2,9 millioner dekar i Norge som brukes til kornproduksjon. Av dette er det rundt en tredel – 858.000 dekar – som brukes til produksjon av matkorn.
– Det høres kanskje mye ut, men i nasjonal målestokk er det et areal som er litt mindre enn Oslo og Bergen til sammen, forteller Nordbø.
På 60 prosent av dette området blir det i april og mai sådd rundt 8 500 tonn hvete og rug. De øvrige 40 prosent av arealene som produserer matkorn ble sådd høsten 2022 med ca. 6 300 tonn hvetesorter som overvintrer. Når høsten kommer, og bonden starter høstonna, har dette såkornet blitt til nærmere 300.000 tonn matkorn (hvete og rug), som man i teorien kan lage 600 millioner brød av.
– I realiteten bruker man jo matkorn til mye mer enn å bake brød av. Neste gang du spiser pizza, kan du sende en varm tanke til bonden, sier Nordbø.
Mer bygg gir mer kortreist mat
Det varierer fra år til år hvor mye av kornhøsten man kan lage menneskemat av. Andelen hvete som kan brukes til brød avhenger blant annet av glutenkvaliteten i kornet. Dette varierer fra år til år etter hva slags klima- og vekstforhold kornet har hatt.
– I Norge har vi de siste ti årene hatt en selvforsyningsgrad på matkorn som har variert mellom 35 og 80 prosent, sier Nordbø.
Hun peker på at mer bruk av bygg kan bidra kraftig til å øke andelen kortreist mat på norske bord.
– Vi dyrker hvert år 600.000 tonn bygg, men kun 3000 tonn av dette blir brukt til menneskemat. Dersom vi gjør enkle grep som å bruke mer byggris og mindre ris og pasta, vil det gi gevinster for både kroppen og kloden, sier Nordbø.
Kilde: Markedet for norsk matkorn 2023 – rapport fra Matkornpartnerskapet
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni19.6.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for brød og korn etablerte Skolebrødets dag, som i år markeres fredag 21. juni. Bakerier og butikker fra Mandal i sør til Harstad i nord bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket, Skolebrødet. – Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vil ha frimerke med duft av norsk grovbrød22.5.2024 15:17:02 CEST | Pressemelding
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom