Fineart

David Bailey | Classic Bailey | Foto Fineart Oslo 20.04 – 15.05

Del
David Bailey (f. 1938) er utvilsomt Storbritannias mest kjente fotograf, og nå stiller han ut i Norge for aller første gang. Utstillingen viser klassikere fra 60-tallet frem til i dag. Bailey er særlig kjent for sitt arbeid innen mote- og portrettfotografi, samt for sin medvirkning i å forme bildet av Swinging London på 1960-tallet.
Mick Jagger (fur hood)| David Bailey 1964
Mick Jagger (fur hood)| David Bailey 1964

David Bailey vokste opp i Londons East End i trange kår. Han var dyslektiker og hadde det vanskelig på skolen. Da han var ferdig med skolegangen, tok han en rekke strøjobber før han ble innkalt til militæret ved Royal Air Force i Singapore. Det var her interessen for foto ble vekket. Han kjøpte et billig kamera, og da han kom hjem til London, var han fast bestemt på å bli fotograf. Han lærte seg faget som assistent for bl.a. motefotografen John French før han begynte å jobbe som frilansfotograf på egen hånd.

På 1960-tallet ble fotografen David Bailey like kjent som de han portretterte og tok motebilder av, og han ble nærmest et symbol på Swinging London. De fleste forbinder Swinging London med epokens rockemusikk og mote, men det var faktisk motefotografiet som kom først - med tre fotografer i spissen: David Bailey, Brian Duffy og Terence Donovan.

I 1961 dro han og modellen Jean Shrimpton til New York for britiske Vogue, og bildene signaliserte noe helt nytt; en kul, personlig, men likevel elegant tilnærming til motefotografi. Snart var Bailey i full gang med motebilder, portretter, ikke bare av kjendiser, men også av de beryktede gangstertvillingene «The Kray Twins».

Bailey ble nærmest en superstjerne. Det var ingen tilfeldighet at Blow Up (1966), den ultimate Swinging London-filmen, handlet om nettopp en motefotograf. Regissøren Michelangelo Antonioni forsøkte til og med å få Bailey til å spille hovedrollen, men han takket nei.

Som betrakter blir man slått av kontakten mellom fotograf og modell i Baileys verk, det intense nærværet, iblant nesten elektrisk. Arbeidene hans karakteriseres av sterke bakgrunner og dramatiske lyseffekter.

- Jeg prøvde alltid å unngå å følge trendene. Stylister var der for å forvandle modellene til noe annet enn de var. Jeg var interessert i individet. Det er kanskje derfor bildene mine er så tidløse, sier Bailey

På slutten av 60-tallet begynte Bailey å regissere reklamefilmer og laget også flere dokumentarer. I tillegg har han publisert 60 kunstbøker hittil, og en ny er på vei.

Bailey er hedret med store utstillinger på Barbican Art Gallery og National Portrait Gallery i London, og bildene hans er stilt ut i en rekke prestisjetunge museer og gallerier i Europa, blant annet National Galleries i Edinburgh og Moderna Museet i Stockholm.

Kontakter

Bilder

Mick Jagger (fur hood)| David Bailey 1964
Mick Jagger (fur hood)| David Bailey 1964
Last ned bilde
Basquiat | David Bailey
Basquiat | David Bailey
Last ned bilde
John Lennon & Paul | David Bailey 1965
John Lennon & Paul | David Bailey 1965
Last ned bilde

Om Fineart

Fineart
Fineart
Fillipstad brygge 2
0252 Oslo

22 01 24 20https://www.fineart.no/

Følg pressemeldinger fra Fineart

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fineart på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fineart

Jacob Felländer | Fineart Oslo 4.-24 mai | NowNowNow - Travel inside an image.2.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding

Når den svenske fotokunstneren Jacob Felländer tar med seg sine 32 kameraer og reiser verden rundt, aner han ikke hva som møter ham i mørkerommet når han kommer hjem. Etter flere år med utstillinger over hele verden er nå Jacob Felländer aktuell i Oslo med den omfattende utstillingen «NowNowNow» hos Fineart med analog fotografering, oljemaling, Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR) kunst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye