Gjør grillen påskeklar på 1-2-3!
- Har grillen stått ubrukt siden fjorårets grillsesong er en vask lurt, både for grillens levetid og ikke minst for smakens skyld, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Hansen, som selv griller 5-6 ganger på en god uke, gir sine beste rengjøringsråd for å gå en ny og smakfull grillsesong i møte.
1. VASK UTSIDEN GODT
- Spray med kjøkkenspray over kald grill, og la såpen virke i rundt ett minutt, før du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann, og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker kan du ty til ovnsrens. Grillprodusentene har også egne vaskemidler som passer til din grill.
2. FÅ RISTENE RENE
1. Bruk en grillbørste:
- For å få ristene rene, burde du investere i en skikkelig grillbørste. Det er mange børster på markedet. Finn en som passer din grill. Det er lettere å børste bort matrester fra risten når den er varm. Gjør det rett etter du er ferdig med å grille. Skulle du glemme å gjøre ren grillen etter grilling, kan du varme opp grillen skikkelig før du begynner å legge mat på.
2. Eller vask på andre vis
- Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Det går også å bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister om man ønsker det. Har du gassgrill lønner det seg å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne. Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsiden av grillen. Svi alltid av grillen før bruk etter en skikkelig vask.
3. BLANK GRILL MED BILPOLISH
- Bilpolish er faktisk veldig godt egnet for å gi griller som har emaljert overflate en blank overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, bruk en chromrens eller duraglitt som er bilpleieprodukt. Eventuelt stålull, for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Det finnes også egne sprayer fra grill-leverandørene til disse formålene.
4. SJEKK SLANGEN PÅ GASSGRILLEN
- Hvis du har gassgrill, sjekk slangen hvis den er over 2-3år gammel. Gå over og se om den er morken eller du finner noen sprekker. Små lekkasjer i slangen kan gjøre at grillen ikke fungerer optimalt, og da burde den kanskje ha en ny.
5. DEKK TIL GRILLEN
- Dekk til grillen med et trekk når grillen ikke er i bruk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetiden til grillen din.
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder



Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom