Gjør det billiger å spise grønt
!["Grønnsaksonsdag" innføres 29. mars.](/data/images/00321/975008fe-0317-40d3-92be-c8184f47155e-w_720.jpg)
23. mars la Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) frem omsetningstall som viser en nedgang i ferske grønnsaker på 3,9 prosent i kg per capitai 2022 fra året før. En undersøkelse fra i fjor høst viste samme tendens: rekordlave 18,2 prosent nordmenn spiser «fem om dagen».
Både OFG og Nasjonalforeningen for folkehelsen utrykker bekymring for helsa, men også for at pris og sosiale ulikheter vil påvirke mengden grønt på tallerkenen.
MENY imøtekommer nå bekymringen og gir 30 prosent avslag på alle ferske grønnsaker, poteter og friske urter på onsdager. Utvalgskjeden vil også forsyne sine kunder med sunne og enkle middagstips der grønnsaker spiller en sentral rolle.
- Vi ønsker ikke at nordmenn, spesielt nå som privatøkonomien er blitt strammere, skal velge bort grønnsaker. Tvert om. Grønnsaker er viktig både for helsa og matgleden, sier Kjuus.
Må ha råd til å handle sunt
MENY-sjefen får støtte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.
- Et sunt kosthold bidrar til bedre helse og forebygger sykdom. Vi må derfor sikre at alle har råd til å kjøpe sunn mat. Vi er glade for at MENY gir priskutt på alle grønnsaker på ukentlig basis, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Kjuus forteller at MENYs Fisketirsdag, som ble lanserte i 2020 med 30 prosent rabatt på fersk fisk hver tirsdag kombinert med enkle oppskrifter, ga salgsvekst første år på ca. 20 prosent. Kjuus har derfor stor tro på Grønnsaksonsdag, som innebærer hele 350 ukentlige produkter.
- Vi vet jo at både pris og plassering i butikk påvirker handlekurven. Det første som møter kundene er en stor, fargerik frukt- og grøntavdeling hvor kundene på onsdager kan velge fritt blant sine grønt-favoritter uten å styres alt for mye av prisen,sier Kjuus og legger til at det å spise mer plantebasert ikke bare er sunt, det gir også lavere klimaavtrykk.
Grønnsakene vi spiser mest av
(Kun friske og inkl. potet, tomat og avokado). Kg pr capita i 2022. Kilde OFG
Potet, 17,1 kg
Gulrot, 7,1 kg
Tomat, 6,6 kg
Løk 5,4 kg
Agurk, 5,3 kg
Paprika, 3,7
Avokado, 2,7 kg
Hodekål, 2 kg
Brokkoli, 2 kg
Kålrot, 1,9 kg
Blomkål, 1,7 kg
Størst nedgang i omsetning i volum 2022 (kilde OFG)
Hodekål (-11,2%)
Stilkselleri (-8,3%)
Rødkål (-8%)
Brokkoli (-7,1%)
Kålrot (-6%)
Squash (-5,3%)
Potet (-4,6%)
Gulrot (-4,4%)
Løk (-4,1%)
Blomkål (-3,7%)
Økning i omsetning i volum i 2022 (Kilde OFG)
Selleri (+19,1%)
Rosenkål (+18,1%)
Søtpotet (+3%)
Kinakål (+1,4%)
Tall og statistikk
Pressemelding på konsumnedgang og lenke til rapport, ligger her:| FRUKT.no (ofg.no).
For mer informasjon, kontakt:
Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, tlf. 918 52 986, mina.gerhardsen@nasjonalforeningen.no
Kontakter
Vegard KjuusAdministrerende direktør
Tel:+47 982 34 819vegard.kjuus@meny.noNina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
!["Grønnsaksonsdag" innføres 29. mars.](/data/images/00321/975008fe-0317-40d3-92be-c8184f47155e-w_240.jpg)
![- Vi ønsker ikke at nordmenn skal velge bort grønnsaker, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.](/data/images/00922/3ca95079-dacc-4eb5-ac52-764246fe76dd-w_240.jpg)
![](/data/images/00797/429942e8-8ff4-4e08-a6d9-2cf7d3563592-w_240.jpg)
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris3.7.2024 09:25:15 CEST | Pressemelding
Norsk tomat på boks, en norsk variant av risgrøt, skav av lavvorøkt reinstek, langtidsholdbar salatmiks i ukespose, alkoholfrie cocktails og en sorteringsmaskin som redder norsk matkorn og bidrar til flere brød bakt på norsk mel. Seks lokalmatprodusenter er i finalen i MENYs Matskattstipend og konkurrerer om 600 000 stipendkroner.
Miljøgrep: Kortere kassakvittering1.7.2024 10:32:33 CEST | Pressemelding
I MENYs selvbetjentkasser kan du nå velge om du vil ha lang eller kort kvittering. Om alle velger kort, spares ca. 320 mil med papirkvittering – nesten Oslo-Tromsø tur-retur.
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom