Opplysningskontoret for brød og korn

Hvordan står det til med nordmenns brødvaner?

Del
Tallene er tydelige: Nordmenn spiser brød og typiske brødmåltider er frokost, lunsj og kvelds. 8 av 10 mener at grovt brød hører til i et sunt kosthold. De yngre varierer i større grad brødinntaket med andre kornprodukter som havregrøt og kornblandinger. I tillegg til ferske resultater deler vi våre beste smøretips til påskeferien.
Å smøre gode skiver krever ikke mye, men forberedelsene er viktige. Noen skiver godt brød, smør og et utvalg favorittpålegg er et godt utgangspunkt. Foto: BRODOGKORN.NO
Å smøre gode skiver krever ikke mye, men forberedelsene er viktige. Noen skiver godt brød, smør og et utvalg favorittpålegg er et godt utgangspunkt. Foto: BRODOGKORN.NO

Spis brød, få i deg nok fiber

Nordmenn spiser ikke nok fiber. Er det en ting forskning viser, er det å spise fiber regelmessig bra for kroppen. I februar undersøkte YouGov, på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, nordmenns brødvaner. Det er smak, grovhet, pris, og fiber som er de viktigste faktorene når det gjelder valg av brød. Tallene for de som mener grovt brød hører med i et sunt kosthold holder seg noenlunde stabilt.

– Av disse faktorene er det spesielt fiber som gjør at folk opplever brød som sunt. Og det er riktig. Grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type-2 diabetes og tykktarmskreft. Dessuten gir fiberrik mat lengre og bedre metthetsfølelse, som igjen kan bidra til bedre vektkontroll. Fiber metter ikke bare deg, men er også godt for de gode tarmbakteriene dine. Fart på tarmen får du også, humrer Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Med hva med karbohydrater?

Kroppen vår trenger karbohydrater for å fungere. Karbohydrater gir energi og er viktige for hjernen, nervesystemet, muskler og immunforsvaret. Offentlige anbefalinger sier at halvparten av all energi vi trenger bør komme fra langsomme karbohydrater, som stivelse og fiber.

– Vi snakker ofte om «raske» og «langsomme» karbohydrater. Raske karbohydrater fordøyes raskt og gir rask energi og blodsukkerstigning. De langsomme fordøyes saktere og gir langsom blodsukkerstigning. Eksempel på raske karbohydrater er stivelse i loff med søtt pålegg. Grovbrød inneholder derimot langsomme karbohydrater som metter lenger, sier Nordbø.

I hvilke situasjoner spiser folk brød?

– Vi ser at folk gjerne spiser grovt brød til frokost, lunsj og kvelds. Brød er sunt, raskt og ikke minst rimeligere enn å kjøpe mat ute. Vi ser også at det er forskjeller på brødvanene mellom aldersgruppene. Det er de eldste (65 år +) som spiser mest brød. 8 av 10 i denne aldergruppen spiser brød daglig. På den andre siden av aldersskalaen blant de mellom 16-34 år, er det 4 av 10 som spiser brød daglig. Den yngste aldersgruppen spiser imidlertid andre kornprodukter sånn som havregrøt, kornblandinger, polarbrød og energibarer, og drikker havredrikk, sier Nordbø.

Trenger du smøretips før påskeferien, se her:

Å smøre gode skiver krever ikke mye, men forberedelsene er viktige. Noen skiver godt brød, smør og et utvalg favorittpålegg er et godt utgangspunkt.

Første smøretips: For å få gode og smakfulle skiver, start med et ferskt brød av din favoritt-type, hjemmebakt eller innkjøpt. Velg gjerne grovt eller ekstra grovt for sunnheten sin del, men i påsken er det lov å skeie ut med fin loff også. Husk bare at hvis skivene er niste til turgåing gir grovt brød energi til lengere turer.

Enkelt grovt surdeigsbrød egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap.

Andre smøretips: Er det en turskive du er ute etter, velg smøring som gjør at skiven lett kan pakkes ned. Og samtidig sørg for at både kos og næring er tatt vare på.

Blings med spekeskinke og eggerøre slår alltid godt an som turmat. Husk grovt brød, cherrytomater og pynt med basilikum, og du får en uimotståelig sandwich til matpakken.

Tredje smøretips: For skivene til påskefrokosten er det ingen vei utenom; her må det smøres tjukt på, gjerne flere typer pålegg – og gjerne med en overraskende avslutning.

Klassikeren Eggs Benedict er ren luksus på brødskive. Den består av en sprø brødskive, spinat, skinke, posjert egg og hollandaise saus på toppen. Mektig godt!

God påske fra Opplysningskontoret for brød og korn!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Å smøre gode skiver krever ikke mye, men forberedelsene er viktige. Noen skiver godt brød, smør og et utvalg favorittpålegg er et godt utgangspunkt. Foto: BRODOGKORN.NO
Å smøre gode skiver krever ikke mye, men forberedelsene er viktige. Noen skiver godt brød, smør og et utvalg favorittpålegg er et godt utgangspunkt. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Enkelt grovt surdeigsbrød egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap. Foto: BRODOGKORN.NO
Enkelt grovt surdeigsbrød egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Blings med spekeskinke og eggerøre slår alltid godt an som turmat. Husk grovt brød, cherrytomater og pynt med basilikum, og du får en uimotståelig sandwich til matpakken. Foto: BRODOGKORN.NO
Blings med spekeskinke og eggerøre slår alltid godt an som turmat. Husk grovt brød, cherrytomater og pynt med basilikum, og du får en uimotståelig sandwich til matpakken. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Klassikeren Eggs Benedict er ren luksus på brødskive. Den består av en sprø brødskive, spinat, skinke, posjert egg og hollandaise saus på toppen. Mektig godt! Foto: BRODOGKORN.NO
Klassikeren Eggs Benedict er ren luksus på brødskive. Den består av en sprø brødskive, spinat, skinke, posjert egg og hollandaise saus på toppen. Mektig godt! Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye