Veterinærinstituttet

Ny app skal fortelle bonden hvordan kua er som mor

Del
Som en del av videreutviklingen av moderne løsninger for norske melkeprodusenter som ønsker at ku og kalv skal gå sammen i fjøset, har Veterinærinstituttet utviklet appen KU-KALV-REG. Gjennom appen kan bøndene enkelt legge inn data om melkeveiing og om hvordan kua oppfører seg rundt kalven sin.
Ny app Ku-Kalv-Reg skal fortelle bonden om kua er en god mor. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet
Ny app Ku-Kalv-Reg skal fortelle bonden om kua er en god mor. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet

Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Stadig flere melkebønder ønsker å la ku og kalv gå sammen i fjøset, men har hittil manglet digitale verktøy for enkelt å registrere viktig informasjon om samværet mellom ku og kalv. Utviklingen og lanseringen av KU-KALV-REG-appen er en del av Veterinærinstituttets forskningsprosjekt SUCCEED, et prosjekt som startet opp i 2020 for å utvikle praktiske løsninger for dagens og morgendagens fjøs, hvor melkekyr kan ha kontakt med kalven sin. Flere næringsaktører tar del i prosjektet, blant annet TINE.

Melkebønder har i dag tilgang til flere digitale verktøy for å registrere informasjon om kua. Likevel kan de i dag ikke registrere informasjon om for eksempel hvordan kua oppfører seg som mor, noe som kan være nyttig i avl av melkekyr med gode morsegenskaper.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Seniorforsker Julie Føske Johnsen. Foto: Mari M. Press

-De vil også kunne registrere detaljer om melkeveiing og hvor lenge en ku ammer kalven sin. KU-KALV-REG vil gjøre det mulig for oss å samle inn informasjonen og vi kan også vurdere behovet for å bygge inn registrering i allerede eksisterende systemer (Ku-kontrollen/Eana ku o.l). Registreringene bøndene gjør vil tas i bruk av forskerne, men vil også være nyttig for bøndene. Appen kan lastes ned på mobilen og skal samle inn data i hele 2023, eller til SUCCEED-prosjektet avsluttes. Vi håper at flest mulig vil bruke den, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet Julie Føske Johnsen.

Appen er gratis å laste ned og bruke, og alle som registrerer data er med i trekningen av et gavekort hver måned.

Tilbakemeldinger om appen kan sendes på e-post til julie.johnsen@vetinst.no

I denne videoen har vi intervjuet bonde i Vestby kommune, Line Borgerud Skøien. Hun er en av mange bønder som nå kan begynne å bruke appen KU-KALV-REG som Veterinærinstituttet har utviklet.

→ Her kan KU-KALV-REG-appen lastes ned
Appen kan også lastes ned ved bruk av denne QR-koden.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.vetinst.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Slik brukes applikasjonen: 

  • ​Hver gang en ku har kalvet og har blitt håndtert i forbindelse med melking, kan bonden registrere morsatferd. Denne informasjonen er nyttig for avlsforbedring i Geno, samt for bonden i valget om en ku skal gå med kalv igjen til neste år.
  • Når en kalv har blitt skilt fra kua, registrerer man dato for fullstendig separasjon og årsaken til separasjon.
  • Når man veier melken, kan det registreres at kua har blitt diet av en kalv, slik kan at veiingen korrigeres for kalvens antatte melkeinntak.
  • Det er en egen knapp i appen for at bonden kan sende bilder, tips og triks som de mener er viktig for å understøtte kontakt mellom melkekua og kalven.

→ Les mer om saken på våre nettsider.

→ Her kan du lese mer om SUCCEED-prosjektet.

→ Her finner du Forskningsbrosjyre fra TINE

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Ny app skal fortelle bonden hvordan kua er som mor

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ny app Ku-Kalv-Reg skal fortelle bonden om kua er en god mor. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet
Ny app Ku-Kalv-Reg skal fortelle bonden om kua er en god mor. Foto: Bryndis Holm, Veterinærinstituttet
Last ned bilde

Om Veterinærinstituttet

Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet
Arboretveien 57
1433 Ås

+4792080877https://www.vetinst.no/

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Nytt norsk samarbeid for å overvåke smittsomme sykdommer hos hund og katt er det første av sitt slag27.10.2023 09:30:00 CEST | Pressemelding

En nytt datainnsamlingssamarbeid vil kunne gjøre det lettere å forutse og være beredt på sykdomstrusler for hund, i tillegg til å legge et bedre grunnlag for å kontinuerlig vurdere helsestatusen for landets kjæledyr. Veterinærinstituttet og DyreID går sammen i et nytt samarbeid for å bedre helsen og velferden hos norske dyr – det første av sitt slag.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom