Den særeste bokutgivelsen på veldig, veldig lenge …

Øystein Ekroll forteller at han for noen år siden fikk tak i ett eksemplar av boken fra 1675. Han tenkte da at det var synd at boken ikke var tilgjengelig for flere, og startet jobben med å transkribere boka. Med seg på laget har han hatt tidligere universitetsbibliotekar Monica Aase, som har lest korrektur og kvalitetssikret det svenske språket.
Bygger på et håndskrift fra 1400-tallet
St. Olaffs saga på Swenske rim bygger på et håndskrift fra 1400-tallet. På den tiden var dyrkelsen av Olav den hellige svært utbredt i Norden. Trolig oppstod krøniken som en del av Karl Knutsson Bondes mange forsøk på å vinne tilbake den norske tronen, ved å vise til det nære forholdet mellom Norge og Sverige. På den tiden var Norge sammen Sverige og Danmark i Kalmarunionen, og det var stadig strid om makten i Norge.
Skrevet på vers
Boka er en rimkrønike på litt over 2000 verselinjer. Krøniken er skrevet i 4 takts vers med parrim, som vi kjenner fra Ibsens Terje Vigen. Rimkrøniker var veldigpopulært på 1400-tallet, spesielt i Sverige og Tyskland. Den gang ble teksten deklamert høyt, kanskje med akkompagnement av strengeinstrument som harpe eller strengeleik. Boka er skrevet på svensk, men lett å forstå. Den nye utgaven er innbundet på tradisjonelt vis (ikke limfrest), er trykket på pergamentlignende papir med samme sideinndeling som originalen fra det første opplaget i 1675. Den inneholder også et etterord av Øystein Ekroll, som setter krøniken i en historisk kontekst.
Bygger på andre kilder enn Snorres saga
Ekroll mener at boka kan være av interesse for alle historieinteresserte. Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim bygger på andre kilder enn Snorres saga. Krøniken inneholder derfor nye opplysninger i forhold til Snorres saga. Høsten 2023 vil det bli arrangert et vitenskapelig seminar i Trondheim omkring denne boka og dens historiske sammenheng.
Nøkkelord
Kontakter
Øystein EkrollNidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Tel:918 27 610oeystein.ekroll@nidarosdomen.noBilder

Lenker
Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Statssekretær opna festival på historisk grunn12.7.2025 13:21:55 CEST | Pressemelding
Fredag 11. juli opna statssekretær Helge Flø Kvamsås frå Barne- og familiedepartementet festivalen Sommer i Borggarden i den historiske Erkebispegarden i Trondheim. - Sommer i Borggarden er ein flott måte å bringe historie og handverkstradisjonar ut til nye generasjonar. Her møtest fortid og framtid i levande formidling, sa Kvamsås under opninga.
Damer, dyr og djevlar - ny utstilling ved Nidarosdomen10.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 6. juni opna Restaureringsverksemda ved Nidaros domkyrkje (NDR) fotoutstillinga "Damer, dyr og djevlar – Nidarosdomens skjulte ansikt" på Vestfrontplassen framfor Nidarosdomen. Her får ein moglegheit til å sjå nokre av katedralens mest særeigne skulpturar på nært hold for fyrste gong.
Oddmund Løkensgard Hoel blir ny direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR)16.5.2025 11:17:01 CEST | Pressemelding
Styret i NDR har valgt å ansette professor i historie og tidligere statsråd Oddmund Hoel som direktør i NDR. Hoel tiltrer stillingen allerede 1. juni 2025, og styret er svært glad for at ny direktør er på plass så raskt. Styret mener Oddmund Hoel er rett mann til å lede arbeidet med å ta vare på og utvikle Nidarosdomen, Erkebispegården og den unike håndverkskompetansen knyttet til Bygghytta ved NDR, samt til å lede den statlige pilegrimssatsningen i vår tid og fram mot tusenårsjubileet i 2030.
Besøk Bygghytta ved Nidarosdomen22.4.2025 08:27:33 CEST | Pressemelding
Lørdag 26. april arrangerer Bygghytta ved Nidarosdomen åpen dag og inviterer publikum til sine verksteder på Kalvskinnet hvor du får oppleve tradisjonshåndverk på nært hold.
Kunnskap om gammel mørtel skal bidra til bevaring av viktige kirkebygg3.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har fått støtte fra Kirkebevaringsfondet til å etablere et nasjonalt arkiv over historiske kalkmørtler. Sammen med Fabrica kulturminnetjenester, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og SEIR materialeanalyse fra Danmark skal de samle, analysere og arkivere kalkmørtler fra de siste 25 årene. Målet er å bygge opp et nasjonalt arkiv – både fysisk og digitalt – slik at kunnskapen blir tilgjengelig for håndverkere, rådgivere og forvaltere av kulturminner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom