Den særeste bokutgivelsen på veldig, veldig lenge …
Øystein Ekroll forteller at han for noen år siden fikk tak i ett eksemplar av boken fra 1675. Han tenkte da at det var synd at boken ikke var tilgjengelig for flere, og startet jobben med å transkribere boka. Med seg på laget har han hatt tidligere universitetsbibliotekar Monica Aase, som har lest korrektur og kvalitetssikret det svenske språket.
Bygger på et håndskrift fra 1400-tallet
St. Olaffs saga på Swenske rim bygger på et håndskrift fra 1400-tallet. På den tiden var dyrkelsen av Olav den hellige svært utbredt i Norden. Trolig oppstod krøniken som en del av Karl Knutsson Bondes mange forsøk på å vinne tilbake den norske tronen, ved å vise til det nære forholdet mellom Norge og Sverige. På den tiden var Norge sammen Sverige og Danmark i Kalmarunionen, og det var stadig strid om makten i Norge.
Skrevet på vers
Boka er en rimkrønike på litt over 2000 verselinjer. Krøniken er skrevet i 4 takts vers med parrim, som vi kjenner fra Ibsens Terje Vigen. Rimkrøniker var veldigpopulært på 1400-tallet, spesielt i Sverige og Tyskland. Den gang ble teksten deklamert høyt, kanskje med akkompagnement av strengeinstrument som harpe eller strengeleik. Boka er skrevet på svensk, men lett å forstå. Den nye utgaven er innbundet på tradisjonelt vis (ikke limfrest), er trykket på pergamentlignende papir med samme sideinndeling som originalen fra det første opplaget i 1675. Den inneholder også et etterord av Øystein Ekroll, som setter krøniken i en historisk kontekst.
Bygger på andre kilder enn Snorres saga
Ekroll mener at boka kan være av interesse for alle historieinteresserte. Sanct Olaffs Saga på Swenske Rim bygger på andre kilder enn Snorres saga. Krøniken inneholder derfor nye opplysninger i forhold til Snorres saga. Høsten 2023 vil det bli arrangert et vitenskapelig seminar i Trondheim omkring denne boka og dens historiske sammenheng.
Nøkkelord
Kontakter
Øystein EkrollNidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Tel:918 27 610oeystein.ekroll@nidarosdomen.noBilder
Lenker
Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bjørgvin Thorsteinsson slutter i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider29.10.2024 10:55:44 CET | Pressemelding
Bjørgvin Thorsteinsson har sagt opp sin stilling som direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i Trondheim og går til stillingen som direktør ved stiftelsen Bymuseet i Bergen.
Nye dører til Nidarosdomen - tre kunstnere er videre i konkurransen6.9.2024 08:19:52 CEST | Pressemelding
Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører. I sommer har besøkende til Nidarosdomen fått oppleve en utendørs utstilling som viser forslag til nye dører fra 11 ulike kunstnere og kunstnergrupper. Forslagene har vakt både begeistring og forargelse. Nå er det klart hvilke tre kunstnere som går videre i konkurransen.
Forslag til nye dører til Nidarosdomen28.6.2024 16:02:12 CEST | Pressemelding
Hvordan hadde Nidarosdomens ikoniske fasade sett ut med røde, blå eller grønne dører? Eller er det dører i glass eller metall som skal få pryde nasjonalhelligdommen? Fredag 28. juni åpnet en helt spesiell utendørs utstilling i Trondheim med presentasjoner av ulike forslag til nye dører til Nidarosdomen. 11 ulike kunstnere og kunstnergrupper står bak forslagene, som utgjør et bredt spekter i stil, form og materialer. Utstillingen ble åpnet av Trondheims ordfører, Kent Ranum.
Lewis Chess Legends: Internasjonal sjakkturnering i Erkebispegården16.4.2024 14:50:00 CEST | Pressemelding
Fra 6. til 14. august i år vil Erkebispegården være arena for "Lewis Chess Legends", en prestisjefylt sjakkturnering med plass til opptil 300 deltakere. Arrangementet er organisert av Hell Sjakklubb, som inviterer spillere fra hele verden til å delta i denne unike konkurransen.
Overveldende interesse for restaureringen av Nidarosdomen15.4.2024 19:31:49 CEST | Pressemelding
Rundt 1 000 mennesker tok turen innom Bygghyttas verksteder på Kalvskinnet i forbindelse med åpen dag i Bygghytta sist lørdag. Fullt hus var det også under åpningen av fotoutstillingen «De som bygde domen» i Erkebispegården senere på dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom