Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hjerterota – perfekt til Valentines

Del
Imponer noen du er glad i med norsk sellerirot på menyen. Den kan kalles hjerterota av flere grunner. Kanskje du til og med vil servere hjerterota sammen med kjærlighetsfisken?
Du kan lage mye godt med sellerirot.
Du kan lage mye godt med sellerirot.

Mye kjærlighet i å servere god mat 

Sellerirot løfter et hvert måltid og passer til det meste. Det er mye kjærlighet i å servere god mat til noen du er glad i mener ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

I tillegg til å være skikkelig god på smak, er den også en av de grønnsakene som har aller mest kalium, som har en gunstig effekt på blodtrykket. Et høyt inntak øker utskillelsen av natrium som vi får fra salt, og bidrar derfor til å redusere blodtrykket. Hjerterota er derfor et passende navn til selleriroten. 

Ernæringsrådgiveren forteller at mangel på kalium er uvanlig siden kalium er noe som finnes i mange matvarer, men at et kosthold med mye frukt og grønt og lite salt er å anbefale for å opprettholde et normalt blodtrykk for friske personer. Hun har også latt seg imponere av sellerirotens høye kostfiberinnhold. 

De aller fleste frukt, bær og grønnsaker kan sies å være gode kilder til kostfiber, men selleriroten er spesiell for den har nesten dobbelt så mye fiber som mange andre grønnsaker. Fiber bidrar til å holde deg god og mett og gjør godt for fordøyelsen, forteller ernæringsrådgiveren. 

Server hjerterota med kjærlighetsfisken 

En sellerirotmos kan serveres både til kjøtt, fisk og vegetar. En favoritt er sellerirotmos til pannestekt skrei med brunet soyasmør og stekte grønnsaker. En kombinasjon som du virkelig kan imponere noen du er glad i med. 

Hun forteller at skreien kan kalles for kjærlighetsfisken, for ifølge godfisk.no gjør den nær sagt hva som helst for å møte sin kjære; i perioden januar til april legger den bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede i havområdene i Lofoten og Vesterålen, hvor den selv ble unnfanget en gang.  

Flere fakta om sellerirot

  • Kalles også knollselleri. 
  • Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Ifølge Frukt og grønstatistikken var andelen norsk sellerirot 78 % i 2021.
  • Norsk sellerirot er lagringsdyktig, og vi finner derfor norsk sellerirot i butikken store deler av året.  

Test noen nye oppskrifter med sellerirot 

  • La selleriroten spille hovedrollen på tallerkenen, denne sellerirotkebaben er utrolig god. 
  • Sellerirotfries passer til det meste. Både kjøtt, fisk og vegetar, eller som snacks. 
  • Hummus-inspirert sellerirotdipp kan både serveres som en del av et måltid eller til grønnsaker og dipp til kveldskosen. 
  • Om du ikke har prøvd rå sellerirot i salat før har du noe godt i vente. Prøv denne friske sellerirot- og eplesalaten, gjerne med norske epler.  

 Les mer om sellerirota her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Du kan lage mye godt med sellerirot.
Du kan lage mye godt med sellerirot.
Last ned bilde
Sellerirot og epler er en frisk og god kombinasjon
Sellerirot og epler er en frisk og god kombinasjon
Last ned bilde
Hva med å prøve sellerirotdipp til grønnsakstavene?
Hva med å prøve sellerirotdipp til grønnsakstavene?
Last ned bilde
Sellerirotkebab- den grønne kebaben
Sellerirotkebab- den grønne kebaben
Last ned bilde
Server sellerirotfries som snacks
Server sellerirotfries som snacks
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye