MatPrat

Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen

Del
De aller fleste er ganske konservative når de velger tilbehør til reinsdyrkjøttet. En klassiker topper listen over hva nordmenn bare må ha til reinsdyr.
Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådiver i MaPrat, er ikke overrasket over hvilket tilbehør til reinkjøtt som topper lista. Foto: matprat.no
Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådiver i MaPrat, er ikke overrasket over hvilket tilbehør til reinkjøtt som topper lista. Foto: matprat.no

Tyttebær er det mest populære tilbehøret til reinsdyrkjøtt. Det lille syrlige bæret er førstevalget til 14%, når de får spørsmål om hva som det perfekte tilbehøret til reinsdyrkjøtt (utenom potet). På andreplass, med 11% oppslutning kommer rosenkål, tett etterfulgt av sopp. I bunnen av lista finner vi kål, erter og blomkål.

–  Det er ikke overraskende at mange velger klassisk tilbehør til rein, da rein for de fleste er tradisjonsmat. Tyttebær er naturlig følge til klassiske gryter med reinkjøtt, for det gir litt syrlighet og sødme, og balanserer retten fint om den er kremet eller har en fløtebasert saus, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådgiver i MatPrat.

Tyttebær, rosenkål og sopp er alle en del av den nordiske paletten som speiler reinkjøttet godt, men MatPrat-kokken vil inspirerer reinelskere til å prøve noe nytt.

– Løkmarmelade eller løkkompott av rødløk er i de samme banene som tyttebær, men gir litt annen smaksopplevelse. Rosenkål ikke være kokt, det kan være finsnittet og sautert. Tilsett den snittete rosenkålen litt tranebær og nøtter, da får du søtlige smaker som passer godt til reinkjøtt.

De unge vil prøve reinbiff og reinsdyrkebab

På spørsmål om hvilke retter med reinsdyrkjøtt man kunne tenke seg å prøve, ser man at de yngste i større grad enn resten av befolkningen har lyst å prøve pizza og kebab med reinsdyrkjøtt. De eldste er mer tradisjonelle og er lite interessert i reinkjøtt i nye retter.

– Pizza og kebab er kjente retter for de unge, og når de skal prøve noe nytt tar de gjerne en kjent rett og vrir på den. Det enkelt å bytte ut skinke og salami med reinkjøtt.

– De unge er gjerne mer lekne og kreative. De er mer globale i tilnærmingen til oppskrifter, og flekser gjerne ut ifra hva de har i kjøleskapet. De setter sitt eget preg på det de ser av matvideoer i sosiale medier. Samtidig så er reinskav eller -biff til pizza og kebab lett å få tak i, og enkelt og raskt å tilberede.

– Jeg vil oppfordre til å prøve noen nye smakskombinasjoner til helgemiddagen. Det er gøy å utvide smaksbildet og gi en eksklusiv  tvist, på eksempelvis pizzaen. Til gjester  er en hvit pizza med rein, blåmuggost, pære og honning lekkert å severe. Enkel smaker, men som smaker mye i seg selv, avslutter Hansen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådiver i MaPrat, er ikke overrasket over hvilket tilbehør til reinkjøtt som topper lista. Foto: matprat.no
Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådiver i MaPrat, er ikke overrasket over hvilket tilbehør til reinkjøtt som topper lista. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Kebab med reinsdyrskav og tyttebærrømme på toppen. Foto: matprat.no
Kebab med reinsdyrskav og tyttebærrømme på toppen. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Sprø pizzabunn toppet med smakfullt reinsdyrkjøtt, syrlig granateple og frisk spinat. Foto: matprat.no
Sprø pizzabunn toppet med smakfullt reinsdyrkjøtt, syrlig granateple og frisk spinat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
– Løkmarmelade eller løkkompott av rødløk er i de samme banene som tyttebær, men gir litt annen smaksopplevelse. Rosenkål må ikke være kokt, det kan være finsnittet og sautert. Tilsett den snittete rosenkålen litt tranebær og nøtter, da får du søtlige smaker som passer godt til reinkjøtt, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
– Løkmarmelade eller løkkompott av rødløk er i de samme banene som tyttebær, men gir litt annen smaksopplevelse. Rosenkål må ikke være kokt, det kan være finsnittet og sautert. Tilsett den snittete rosenkålen litt tranebær og nøtter, da får du søtlige smaker som passer godt til reinkjøtt, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Reinsdyrfilet med plommesaus. Foto: matprat.no
Reinsdyrfilet med plommesaus. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Reindsyrbiff med lun salat av rosenkål, oliven, kapers og tørkede tranebær. Foto: matprat.no
Reindsyrbiff med lun salat av rosenkål, oliven, kapers og tørkede tranebær. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Reinsdyrfilet. Foto: matprat.no
Reinsdyrfilet. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Crispy reinsdyrskav med tyttebærhoisin. Foto: matprat.no
Crispy reinsdyrskav med tyttebærhoisin. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Reinsdyrfilet med rødbeter og neper. Foto: matprat.no
Reinsdyrfilet med rødbeter og neper. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Sprø pizzabunn toppet med smakfullt reinsdyrkjøtt, syrlig granateple og frisk spinat. Foto: matprat.no
Sprø pizzabunn toppet med smakfullt reinsdyrkjøtt, syrlig granateple og frisk spinat. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Kebab med reinsdyrskav og tyttebærrømme på toppen. Foto: matprat.no
Kebab med reinsdyrskav og tyttebærrømme på toppen. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat. Foto: matprat.no
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye