Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen
Tyttebær er det mest populære tilbehøret til reinsdyrkjøtt. Det lille syrlige bæret er førstevalget til 14%, når de får spørsmål om hva som det perfekte tilbehøret til reinsdyrkjøtt (utenom potet). På andreplass, med 11% oppslutning kommer rosenkål, tett etterfulgt av sopp. I bunnen av lista finner vi kål, erter og blomkål.
– Det er ikke overraskende at mange velger klassisk tilbehør til rein, da rein for de fleste er tradisjonsmat. Tyttebær er naturlig følge til klassiske gryter med reinkjøtt, for det gir litt syrlighet og sødme, og balanserer retten fint om den er kremet eller har en fløtebasert saus, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådgiver i MatPrat.
Tyttebær, rosenkål og sopp er alle en del av den nordiske paletten som speiler reinkjøttet godt, men MatPrat-kokken vil inspirerer reinelskere til å prøve noe nytt.
– Løkmarmelade eller løkkompott av rødløk er i de samme banene som tyttebær, men gir litt annen smaksopplevelse. Rosenkål må ikke være kokt, det kan være finsnittet og sautert. Tilsett den snittete rosenkålen litt tranebær og nøtter, da får du søtlige smaker som passer godt til reinkjøtt.
De unge vil prøve reinbiff og reinsdyrkebab
På spørsmål om hvilke retter med reinsdyrkjøtt man kunne tenke seg å prøve, ser man at de yngste i større grad enn resten av befolkningen har lyst å prøve pizza og kebab med reinsdyrkjøtt. De eldste er mer tradisjonelle og er lite interessert i reinkjøtt i nye retter.
– Pizza og kebab er kjente retter for de unge, og når de skal prøve noe nytt tar de gjerne en kjent rett og vrir på den. Det enkelt å bytte ut skinke og salami med reinkjøtt.
– De unge er gjerne mer lekne og kreative. De er mer globale i tilnærmingen til oppskrifter, og flekser gjerne ut ifra hva de har i kjøleskapet. De setter sitt eget preg på det de ser av matvideoer i sosiale medier. Samtidig så er reinskav eller -biff til pizza og kebab lett å få tak i, og enkelt og raskt å tilberede.
– Jeg vil oppfordre til å prøve noen nye smakskombinasjoner til helgemiddagen. Det er gøy å utvide smaksbildet og gi en eksklusiv tvist, på eksempelvis pizzaen. Til gjester er en hvit pizza med rein, blåmuggost, pære og honning lekkert å severe. Enkel smaker, men som smaker mye i seg selv, avslutter Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom