Kjemperekord for lokalmat
Desember har alltid vært høysesong for lokalmatprodukter i MENY. Så også i 2022, men denne gangen med en skikkelig salgstopp spesielt uka før jul. I uke 51 var omsetningen på 95 millioner kroner, ca. 20 millioner mer enn samme uke året før.
Snittomsetningen per uke ligger normalt gjennom året på mellom 25 og 30 millioner kroner.
- I jula er kundene ekstra opptatt av kvalitet, produkthistorie og geografisk opprinnelse. Jeg håper denne trenden fortsetter å bre seg utover året. Lokalmatprodusentene tilfører så mye, både mangfold, lidenskap, kunnskap og unike produkter, sier Kjuus.
Sårbare små produsenter
MENY- sjefen, som ønsker seg flere norske varer og flere norske leverandører, minner om at mange av lokalmatprodusentene er små familiebedrifter med en sårbar økonomi.
- Flere er bekymret nå. De rammes hardt av økte strøm- og råvarekostnader og er også engstelige for at kunder skal nedprioriterer kvalitetsvarer. Lokalmatleverandørene er nøkterne på egne kostnader, men er nødt til å øke prisene for å ha en levedyktig virksomhet. Det er gledelig å se at våre kunder i økende grad velger unike kvalitetsprodukter, sier Kjuus.
Han er bekymret for de generelt økte matvareprisene og understreker at MENY gjør alt for å holde dem nede. Samtidig minner han om at nordmenn i snitt bruker 12 prosent av inntekten sin på mat- og drikkevarer, noe som er lavere enn de fleste land i Europa.
Vekst i lokalmat
MENY har gjennom 2022 løftet frem sine matskatter, både i butikk og i markedsføring, samt gjennom tett samarbeid på tvers i verdikjeden. Det har gitt resultater. For mens MENYs totalomsetning gikk noe tilbake i fjor - etter lånt omsetning i korona-året – øker andelen lokalmat. I 2021 var den på 7,28 prosent av totalomsetningen, mens den i 2022 endte på 7,35 prosent. MENY omsatte lokalmatprodukter for 1,506 milliarder kroner i 2022.
- Det ligger mye lidenskap, hardt arbeid og lokale arbeidsplasser bak de tusenvis av ostene, skinkene, pølsene, grønnsakene og drikkene kundene våre har kost seg med i 2022, avslutter Kjuus.
MENY har nå 4000 matskatter i sortiment, levert av til sammen 450 lokalmatleverandører. Les mer om matskattene i MENY og de ulike lokalmatleverandørene her.
Vekstvinnere i 2022 mot 2021
- Sider fra Åkre Gard, Hardanger
- Håndverksoster fra Ostebygda, Hol
- Spekemat og pølser fra Ask Gård, Jevnaker
- Sjokolade fra Jentene på tunet, Selbu
- Håndverksøl fra Kinn Bryggeri, Florø
- Syltetøy og drikke fra Askim Frukt- og bærpresseri
- Ferskost fra Grøndalen Gård, Nes i Akershus
- Asparges fra Hvasser asparges, Nøtterøy
- Fruktdrikker fra Balholm, Balestrand
- Havregrynsprodukter fra Den Sorte Havre, Våler
- Sildeprodukter fra Juviksild, Aukra
Vekstvinnere julen 2022 (størst vekst mot julen 2021)
- Åkre Gard (sider), Hardanger
- Jentene på tunet, sjokolade, Selbu
- Balholm, fruktdrikker, Balestrand
- EK Gårdspakkeri, desserter, Gressvik
- Askim frukt- og bærpresseri, syltetøy og drikke
- Bamserudlåven, iskrem, Mysen
- Ask Gård, spekemat og pølser, Jevnaker
Populære nykommere blant matskatter i MENY
- Prosten (modnet kremost), Prestholt Geitost, Hol Ysteri
- Skivet slegge (salami) Ask Gård, Jevnaker
- Lilla rosenkål, Ek Gårdspakkeri, Gressvik
- Limonade bringebær med rips, Balholm, Balestrand
- Kyllingpølse med chili og kyllingpølse med hvitløk, Gårdsand, Revetal
- Håndrensede krabbeskjell, Hitramat, Ansnes
- Siktet økologisk landhvetemel, Holli Mølle, Spydeberg
- Bakemjølk, Rørosmeieriet, Røros
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noVegard KjuusAdministrerende direktør
Tel:+47 982 34 819vegard.kjuus@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom