Kjemperekord for lokalmat

Desember har alltid vært høysesong for lokalmatprodukter i MENY. Så også i 2022, men denne gangen med en skikkelig salgstopp spesielt uka før jul. I uke 51 var omsetningen på 95 millioner kroner, ca. 20 millioner mer enn samme uke året før.
Snittomsetningen per uke ligger normalt gjennom året på mellom 25 og 30 millioner kroner.
- I jula er kundene ekstra opptatt av kvalitet, produkthistorie og geografisk opprinnelse. Jeg håper denne trenden fortsetter å bre seg utover året. Lokalmatprodusentene tilfører så mye, både mangfold, lidenskap, kunnskap og unike produkter, sier Kjuus.
Sårbare små produsenter
MENY- sjefen, som ønsker seg flere norske varer og flere norske leverandører, minner om at mange av lokalmatprodusentene er små familiebedrifter med en sårbar økonomi.
- Flere er bekymret nå. De rammes hardt av økte strøm- og råvarekostnader og er også engstelige for at kunder skal nedprioriterer kvalitetsvarer. Lokalmatleverandørene er nøkterne på egne kostnader, men er nødt til å øke prisene for å ha en levedyktig virksomhet. Det er gledelig å se at våre kunder i økende grad velger unike kvalitetsprodukter, sier Kjuus.
Han er bekymret for de generelt økte matvareprisene og understreker at MENY gjør alt for å holde dem nede. Samtidig minner han om at nordmenn i snitt bruker 12 prosent av inntekten sin på mat- og drikkevarer, noe som er lavere enn de fleste land i Europa.
Vekst i lokalmat
MENY har gjennom 2022 løftet frem sine matskatter, både i butikk og i markedsføring, samt gjennom tett samarbeid på tvers i verdikjeden. Det har gitt resultater. For mens MENYs totalomsetning gikk noe tilbake i fjor - etter lånt omsetning i korona-året – øker andelen lokalmat. I 2021 var den på 7,28 prosent av totalomsetningen, mens den i 2022 endte på 7,35 prosent. MENY omsatte lokalmatprodukter for 1,506 milliarder kroner i 2022.
- Det ligger mye lidenskap, hardt arbeid og lokale arbeidsplasser bak de tusenvis av ostene, skinkene, pølsene, grønnsakene og drikkene kundene våre har kost seg med i 2022, avslutter Kjuus.
MENY har nå 4000 matskatter i sortiment, levert av til sammen 450 lokalmatleverandører. Les mer om matskattene i MENY og de ulike lokalmatleverandørene her.
Vekstvinnere i 2022 mot 2021
- Sider fra Åkre Gard, Hardanger
- Håndverksoster fra Ostebygda, Hol
- Spekemat og pølser fra Ask Gård, Jevnaker
- Sjokolade fra Jentene på tunet, Selbu
- Håndverksøl fra Kinn Bryggeri, Florø
- Syltetøy og drikke fra Askim Frukt- og bærpresseri
- Ferskost fra Grøndalen Gård, Nes i Akershus
- Asparges fra Hvasser asparges, Nøtterøy
- Fruktdrikker fra Balholm, Balestrand
- Havregrynsprodukter fra Den Sorte Havre, Våler
- Sildeprodukter fra Juviksild, Aukra
Vekstvinnere julen 2022 (størst vekst mot julen 2021)
- Åkre Gard (sider), Hardanger
- Jentene på tunet, sjokolade, Selbu
- Balholm, fruktdrikker, Balestrand
- EK Gårdspakkeri, desserter, Gressvik
- Askim frukt- og bærpresseri, syltetøy og drikke
- Bamserudlåven, iskrem, Mysen
- Ask Gård, spekemat og pølser, Jevnaker
Populære nykommere blant matskatter i MENY
- Prosten (modnet kremost), Prestholt Geitost, Hol Ysteri
- Skivet slegge (salami) Ask Gård, Jevnaker
- Lilla rosenkål, Ek Gårdspakkeri, Gressvik
- Limonade bringebær med rips, Balholm, Balestrand
- Kyllingpølse med chili og kyllingpølse med hvitløk, Gårdsand, Revetal
- Håndrensede krabbeskjell, Hitramat, Ansnes
- Siktet økologisk landhvetemel, Holli Mølle, Spydeberg
- Bakemjølk, Rørosmeieriet, Røros
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noVegard KjuusAdministrerende direktør
Tel:+47 982 34 819vegard.kjuus@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
Etablerer Norges største mathus for netthandel i Oslo23.10.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
MENY åpner høsten 2024 en sentralisert netthandelsbutikk på Alnabru i Oslo. - Vi vil tilby et større utvalg av mat og drikke til våre netthandelskunder. Hele andre etasjen i bygget vil handle om matglede og nye, spennende matløsninger, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
Sild til topps i Norges største lokalmatpris14.9.2023 13:55:52 CEST | Pressemelding
Juviksild mottar kr. 300 000 som vinner i MENYs Matskattstipend. - Sild er sunt, godt og klimavennlig. I flere europeiske land er fisken en delikatesse, mens vi i Norge knapt spiser den. Det må vi gjøre noe med, sier MENY-sjef Vegard Kjuus. Jerseymeieriet får kr. 150 000 for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får kr. 150 000 for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris!4.7.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ferske tortillas, rene jerseymelk-produkter, spiseklar middagssild, nye alkoholfrie fruktdrikker og mer næringsrik is og brus. Nå er det opp til hovedjuryen - med landbruksministeren i spissen - å kåre en vinner blant de seks finalistene i MENYs Matskattstipend 2023.
Løk dyrket av matavfallet ditt3.7.2023 15:54:18 CEST | Pressemelding
Med næring fra husdyrmøkk og husholdningsavfall, dyrker Skjærgaarden Gartneri nå løk til MENY. Gartneriet, som er med i et banebrytende sirkulært prosjekt, har halvert bruken av sprøytemidler og kunstgjødsel. Og den nye Skjærgaardsløken smaker enda bedre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom