Sonans

Opptaksutvalgets forslag vil begrense mulighetene til alle som trenger en ny sjanse

Del
- Opptaksutvalgets forslag vil ha uheldige konsekvenser for alle som fortjener en ny sjanse og er villige til å jobbe for det, sier Marit Aamold Trysnes, administrerende direktør i Sonans.
Studenter på lesesalen til Sonans i Oslo.
Studenter på lesesalen til Sonans i Oslo.

Norge trenger flere velkvalifiserte søkere til høyere utdanning enn noensinne, og da er det viktig at vi har et rettferdig og effektivt opptakssystem. Trysnes mener at dagens privatistordning bidrar til å utjevne forskjeller i samfunnet, sørger for at flere fullfører vitnemålet og gir alle en ny sjanse til å jobbe for å nå sine mål.

Uheldige konsekvenser 

I dag har opptaksutvalget lagt frem sin rapport. Utvalget foreslår at det fremdeles skal være mulig å ta nye fag etter fullført videregående, men ikke forbedre karakterer en allerede har fått mens en gikk på videregående. 

- Dette forslaget vil ha uheldige konsekvenser for alle de som fortjener en ny sjanse og er villige til å jobbe for det. I praksis betyr de foreslåtte endringene at en elev som får en dårlig karakter i et fag beholder denne på vitnemålet sitt resten av livet, og dermed får begrensede utdanningsmuligheter, sier Marit Aamold Trysnes, administrerende direktør i Sonans.

Risikerer å øke forskjellene i Norge 

I dag har vi et opptakssystem som belønner både de som legger ned en innsats for å forbedre resultatene sine, og de som lykkes første gang de består i faget. Nå foreslår utvalget at 80 prosent av studieplassene skal holdes av til de som lykkes første gang. Trysnes mener at forslaget fra utvalget risikerer å øke forskjellene i Norge betydelig.

- Forslaget innebærer å nærmest fjerne det som er en av de største styrkene ved dagens opptakssystem, nemlig muligheten til å kunne prøve igjen. Dette innebærer at de som har vært uheldige eller har prioritert feil, vil få et enda vanskeligere utdanningsløp. Vi både tror og håper at dette ikke blir vedtatt slik det står i dag, sier Trysnes. 

Deler ikke virkelighetsforståelsen

Trysnes understreker at Sonans møter studentenes behov i dag, og at de vil tilpasse seg endringer i markedet for å kunne gjøre det også i fremtiden.

- Vårt mål vil fortsatt være å hjelpe flest mulig inn på høyere utdanning. De foreslåtte endringene påvirker først og fremst fremtidige studenter som vil få færre muligheter til å nå målet sitt, sier Trysnes og avslutter: 

- Vi deler ikke virkelighetsforståelsen til utvalget, som legger opp til at førstegangskarakterer og standardiserte opptaksprøver er veien å gå. Alle fortjener muligheten til å forbedre tidligere prestasjoner. Denne muligheten gir både sosial mobilitet og oppmuntrer til personlig innsats. Om dette mulighetsrommet minskes betraktelig, slik utvalget legger opp til, vil det ødelegge mange unges drømmer, avslutter Marit Aamold Trysnes.

Kontakter

Bilder

Studenter på lesesalen til Sonans i Oslo.
Studenter på lesesalen til Sonans i Oslo.
Last ned bilde

Om Sonans

Sonans
Sandakerveien 116
0484 Oslo

915 04 070https://lumigruppen.no/

Lumi Gruppen is Norway’s leading private educational institution. We focus on each studnt and have a broad range of education programs both on-campus and online, from high school to vocational and university college. Lumi Gruppen is Norway’s leading private educational institution. We focus on each student and have a broad range of education programs both on-campus and online, from high school to vocational and university college. 

Følg pressemeldinger fra Sonans

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sonans på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sonans

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye