Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK): «A Doll’s House Reimagined»

Arrangementet finner sted torsdag 15. Desember kl 18.00 på nyoppussede Ibsen Museum & Teater. Det er for tiden stengt for publikum, men vil sjenerøst åpne dørene for denne spesielle begivenheten.
I løpet av de siste 25 årene har Tanika skrevet mer enn 25 teaterstykker som har blitt satt opp i store teatre over hele Storbritannia, og hun har skrevet mye for TV og BBC Radio drama. Tanikas skuespill The Empress og hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem er pensum i Storbritannia til eksamen i videregående skole.
Les mer om Tanika Guptas arbeid her.
Tanikas adaptasjon av Et dukkehjem setter Ibsens klassiske skuespill i India i 1879 der 'Nora', nå Niru, er en indisk kvinne gift med 'Torvald', nå Tom, en engelsk mann som jobber for den britiske koloniadministrasjonen i Calcutta. Niru risikerer sitt eget rykte for å redde ektemannens, og oppdager i prosessen seg selv. Denne nye versjonen av Et dukkehjem ser på stykket med et nytt blikk som kaster lys over britisk kolonihistorie og raseforhold, samt kjønnspolitikk og klasse.
Førsteamanuensis Liyang Xia ved Senter for Ibsen-studier vil ha en samtale med Tanika om ideen bak stykket, dets relevans for dagens verden og øvingsprosessen.
Opplesninger av utdrag fra Guptas versjon av Et dukkehjem vil bli fremført av Lavleen Kaur og Simon Lay.
Intervju:
Tanika Gupta er tilgjengelig for intervju enten på Zoom før hun kommer til Oslo eller om formiddagen 16. desember. Ta kontakt med Liyang Xia (liyang.xia@ibsen.uio.no) for nærmere avtale.
Om skuespillerne
Lavleen Kaur er en norsk skuespiller og danser av indisk opprinnelse. Hun er også forfatter, regissør og kriminolog.
Norske medier kronet henne til Henrik Ibsens «førstedame» i 2006, da hun skrev historie ved å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn noensinne som fikk hovedrollen i tre av hans skuespill i Norges tre mest prestisjefylte teatre det året: Som Nora i Et dukkehjem på Nationaltheatret, som Hedda Gabler i Hedda Gabler på Rikstheatret, og som Ekanta/ Elida Wangel i Fruen fra Det indiske hav på Centralteatret.
Simon Lay er en britisk skuespiller som har bodd i Oslo siden 1994. I tillegg til å jobbe med film og tv har han jobbet mye med teater i England, Frankrike og Italia, og siden 2001 har han jevnlig regissert på Rogaland Teater.
Ibsenforelesningen arrangeres årlig av Senter for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo, og inviterer internasjonalt anerkjente forskere og praktikere til å dele sine synspunkter og praksiser på Ibsens verk. Tidligere gjester inkluderer Narve Fulsås og Tore Rem (2021), Sabiha Huq og Robert Mshengu Kavanagh (2020), Samuel Adamson (2019), Joan Templeton (2015), Mark Sandberg (2013), Thomas Ostermeier (2010), Erika Fischer-Lichte (2008) og Terry Eagleton (2007).
Nøkkelord
Kontakter
Liyang XiaFørsteamanuensisSenter for Ibsenstudier
Tel:+47 22858687Tel:+47 45026370liyang.xia@ibsen.uio.noBilder




Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”12.10.2023 10:00:01 CEST | Pressemelding
MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.
Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk20.9.2023 11:05:03 CEST | Pressemelding
Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.
Examen Philosophicum-forelesningen 2023: Kwame Anthony Appiah om rasisme14.9.2023 14:31:15 CEST | Pressemelding
Hva rommer begrepet «rasisme», og hvordan kan vi forstå rasismens påvirkning? Den anerkjente filosofen Kwame Anthony Appiah diskuterer rasistisk ideologi på Universitetet i Oslo 29. september.
Kulturell eller genetisk evolusjon: Hva gjør oss i stand til å følge normer og regler?7.11.2022 16:04:21 CET | Pressemelding
Hør Cecilia Heyes, en av Europas mest anerkjente forskere innen psykologi og teoretisk biologi, holde Årets Forelesning 2022 den 17. november, 14:15-16, ved Senter for Filosofi og Vitenskap, Universitetet i Oslo. Forelesningen er åpen og vil være i form av et webinar på engelsk.
Universitetet i Oslo inviterer til festival om språk og kulturkontakt17.10.2022 12:02:59 CEST | Pressemelding
– Å kunne språk bidrar til å gjøre menneskelige og kulturelle avstander mindre, sier rektor Svein Stølen. 24. oktober åpner han årets språkfestival på UiO.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom