UiO - Det humanistiske fakultet

Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK): «A Doll’s House Reimagined»

Del
Årets æresgjest ved Senter for Ibsenstudier er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India er pensum i britisk videregående skole.
Dramatiker Tanika Gupta. Foto: Oscar May.
Dramatiker Tanika Gupta. Foto: Oscar May.

Arrangementet finner sted torsdag 15. Desember kl 18.00 på nyoppussede Ibsen Museum & Teater. Det er for tiden stengt for publikum, men vil sjenerøst åpne dørene for denne spesielle begivenheten.

I løpet av de siste 25 årene har Tanika skrevet mer enn 25 teaterstykker som har blitt satt opp i store teatre over hele Storbritannia, og hun har skrevet mye for TV og BBC Radio drama. Tanikas skuespill The Empress og hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem er pensum i Storbritannia til eksamen i videregående skole.

Les mer om Tanika Guptas arbeid her.

Tanikas adaptasjon av Et dukkehjem setter Ibsens klassiske skuespill i India i 1879 der 'Nora', nå Niru, er en indisk kvinne gift med 'Torvald', nå Tom, en engelsk mann som jobber for den britiske koloniadministrasjonen i Calcutta. Niru risikerer sitt eget rykte for å redde ektemannens, og oppdager i prosessen seg selv. Denne nye versjonen av Et dukkehjem ser på stykket med et nytt blikk som kaster lys over britisk kolonihistorie og raseforhold, samt kjønnspolitikk og klasse.

Førsteamanuensis Liyang Xia ved Senter for Ibsen-studier vil ha en samtale med Tanika om ideen bak stykket, dets relevans for dagens verden og øvingsprosessen.

Opplesninger av utdrag fra Guptas versjon av Et dukkehjem vil bli fremført av Lavleen Kaur og Simon Lay.

Intervju:
Tanika Gupta er tilgjengelig for intervju enten på Zoom før hun kommer til Oslo eller om formiddagen 16. desember. Ta kontakt med Liyang Xia (liyang.xia@ibsen.uio.no) for nærmere avtale.

Om skuespillerne

Lavleen Kaur er en norsk skuespiller og danser av indisk opprinnelse. Hun er også forfatter, regissør og kriminolog.

Norske medier kronet henne til Henrik Ibsens «førstedame» i 2006, da hun skrev historie ved å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn noensinne som fikk hovedrollen i tre av hans skuespill i Norges tre mest prestisjefylte teatre det året: Som Nora i Et dukkehjem på Nationaltheatret, som Hedda Gabler i Hedda Gabler på Rikstheatret, og som Ekanta/ Elida Wangel i Fruen fra Det indiske hav på Centralteatret.

Simon Lay er en britisk skuespiller som har bodd i Oslo siden 1994. I tillegg til å jobbe med film og tv har han jobbet mye med teater i England, Frankrike og Italia, og siden 2001 har han jevnlig regissert på Rogaland Teater.

Ibsenforelesningen arrangeres årlig av Senter for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo, og inviterer internasjonalt anerkjente forskere og praktikere til å dele sine synspunkter og praksiser på Ibsens verk. Tidligere gjester inkluderer Narve Fulsås og Tore Rem (2021), Sabiha Huq og Robert Mshengu Kavanagh (2020), Samuel Adamson (2019), Joan Templeton (2015), Mark Sandberg (2013), Thomas Ostermeier (2010), Erika Fischer-Lichte (2008) og Terry Eagleton (2007).

Senter for Ibsenstudier

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dramatiker Tanika Gupta. Foto: Oscar May.
Dramatiker Tanika Gupta. Foto: Oscar May.
Last ned bilde
Anjana Vasan som Niru og Elliot Cowan som Tom i A Doll’s House på the Lyric Hammersmith Theatre i London. Foto: Helen Maybanks. Scenografi: Lily Arnold. Lys: Kevin Treacy.
Anjana Vasan som Niru og Elliot Cowan som Tom i A Doll’s House på the Lyric Hammersmith Theatre i London. Foto: Helen Maybanks. Scenografi: Lily Arnold. Lys: Kevin Treacy.
Last ned bilde
Lavleen Kaur. Foto: Eva Vasilyeva.
Lavleen Kaur. Foto: Eva Vasilyeva.
Last ned bilde
Simon Lay. Foto: Ida Brekke.
Simon Lay. Foto: Ida Brekke.
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye