Oppskrifter på julekaker går i arv

Det er full aktivitet på kjøkkenet til Rebekka Helén Aamaas (29) i Holmestrand i Vestfold. Hun har fått besøk av mamma Frøydis Merete Kristiansen (54) og bestemor Åse Kristiansen (93) for å bake smultringer til jul.
Frøydis og Åse har bakt smultringer og goro sammen i over 30 år, og nå er det Rebekka som skal bli fast del av tradisjonen.
I trygg avstand til smultgryten er også Rebekkas sønn Even (1) med.
– Jeg har vært med og bakt litt sammen med mamma og bestemor før, men nå som jeg selv har fått familie har jeg lyst til å bli med som en fast tradisjon, sier Rebekka.
Smultringer i flere generasjoner
Oppskriften på smultringer er det Åse som har med seg. Denne har hun fått fra sin manns tante, og smultringoppskriften har dermed fulgt flere generasjoner i juleforberedelsene.
Å arve oppskrifter til jul, det er det mange som gjør. I en fersk spørreundersøkelse utført av YouGov for Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat, svarer 43 prosent at de får oppskrift på julekaker fra moren sin. 23 prosent får også oppskrifter fra bestemødre.
– Tidligere spørreundersøkelser vi har gjort, viser dessuten at julebakst er en sosial aktivitet.De fleste av de som baker til jul, gjør det sammen med venner eller familie, forteller daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Kyndig opplæring
På kjøkkenet i Holmestrand får Rebekka instruksjoner fra mamma Frøydis om hvordan kjevleføringen skal være når man baker smultringer. Lette, raske tak med deig som kommer rett fra kjøleskapet gjør at man kan bruke mindre mel – som gir myke, saftige smultringer.
Da Frøydis begynte å bake smultringer sammen med sin svigermor Åse for over 30 år siden, fikk hun selv samme opplæring.
– Jeg har alltid vært veldig opptatt av tradisjonsbakst. Å kunne få svigermor som læremester for å bake smultringer og goro har betydd alt, sier Frøydis.
Spørreundersøkelsen om julemat og juletradisjoner viser også at julebaksten er en viktig del av julegleden.
– Vi spurte om hva man gleder seg mest til med julefeiringen, og da svarer en av fire at de gleder seg til å bake sammen med barna eller familien, sier Torunn Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder








Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom