Næringslivet inviterer til samarbeid for mer natur
Sammen for en grønnere fremtid
– Natur er nøkkelen for å nå klimamålene. Dersom vi skal klare å unngå en varslet katastrofe, er vi helt avhengige av at hensynet til natur settes på agendaen, sier Karin Greve-Isdahl, konserndirektør i Storebrand og en av initiativtakerne bak prosjektet.
Næringslivet forvalter store landarealer og eiendommer og kan gjennom bevisste valg sikre en grønnere eiendomsforvaltning som tilrettelegger for pollinerende insekter og en natur med høy økologisk verdi. Mange av disse arealene består i dag av gressplener, og er som en ørken for bier og humler.
Veilederen Skift til natur viser hvordan en kan bidra til økt naturmangfold via blomsterenger, spiselige landskap, prydbeplanting for pollinatorer, etablering skog og bruk av vann som ressurs.
– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe på de arealene en selv disponerer. Vi forvalter egne eiendommer og vi har ansatte og kunder som forvalter eiendommer. I dette prosjektet kan vi tilrettelegge for arealer hvor biomangfoldet kan blomstre, fortsetter Greve-Isdahl.
Natur under press
FNs klimapanel (IPCC) og FNs Naturpanel (IPBES) påpeker at det må gjøres umiddelbare tiltak for å stoppe og reversere tap av natur, om man skal greie å nå 1,5-gradersmålet.
I Norge opplever vi at naturen bygges ned i et historisk høyt tempo. Siden 1900-tallet har vi bygd ned nesten 80 prosent av vår villmark. Presset på naturen øker stadig og under 12 prosent av Norges areal omtales nå som villmark.
– Også i utvikling av byer og tettsteder er det viktig å skape velfungerende økosystemer. Effektive virkemidler er å erstatte harde overflater som tak, veier, gater og byrom med grønne flater som øker naturmangfoldet, sier Elisabeth Tørstad, administrerende direktør i Asplan Viak.
– I tillegg til å øke naturmangfoldet er det andre fordeler med å introdusere mer natur i byene, som bedre overvannshåndtering, opptak av CO2 i jord og planter samt økt trivsel og bedre folkehelse, legger hun til.
Naturrisiko som beslutningsgrunnlag
Natur og naturrisiko er et perspektiv som i økende grad må inn i beslutningsprosesser i norsk næringsliv. Endringer i klima og natur utgjør nye risikoer som ikke fanges opp av de tradisjonelle regnskapene, men hensynet til natur vil spille en viktig rolle i finansiering og kapitalstrømmer i tiden fremover. Å beskytte økosystemer er derfor både økonomisk og økologisk smart.
Vi har nok kunnskap, rapporter og utvalg. Vi kan snu nedgangen i naturmangfoldet og restaurere svekkede økosystem, men da må vi handle nå.
Skift - Næringslivets klimaledere inviterer private bedrifter og offentlige virksomheter til å utvikle bruken av sine arealer og skape naturvennlige løsninger som bidrar til økt naturmangfold.
Nøkkelord
Kontakter
Bjørn Kjærand HauglandAdministrerende direktørSkift - Næringslivets klimaledere
Tel:976 87 315bjørn@skiftnorge.noBilder
Lenker
Om Skift - Næringslivets klimaledere
Skift - Næringslivets klimaledere er et næringslivsdrevet klimainitiativ. Vårt formål er å være en pådriver for at Norge når sine klimamål innen 2030.
Følg pressemeldinger fra Skift - Næringslivets klimaledere
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skift - Næringslivets klimaledere på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skift - Næringslivets klimaledere
Ny veileder for grønn omstilling. Lykkes de små, lykkes også Norge13.6.2024 14:11:34 CEST | Pressemelding
Det er utfordrende for mindre bedrifter å komme i gang med bærekraftsarbeidet, viser en fersk bærekraftsundersøkelse* fra SpareBank 1. Derfor har flere store næringslivsaktører, i regi av Skift, gått sammen for å utarbeide en SMB-veileder for klimaomstilling. Veilederen gir praktiske tips og anbefalinger til bedrifter som ikke vet hvor de skal starte, og fremhever forretningsmuligheter og fordeler som oppstår for selskaper som prioriterer klimaarbeidet.
Norsk næringsliv samarbeider om en ny nasjonal gap-analyse av Norges sirkularitet13.5.2024 20:26:26 CEST | Pressemelding
Norsk økonomi ble i 2020 målt til å være 2,4 prosent sirkulær. Over 97 prosent av ressursene vi forbruker går til deponi eller blir lagret. Det globale gjennomsnittet er 7,2 prosent og det er avgjørende for Norge å bli mer sirkulært for å lykkes med våre klima- og miljømål. Norske næringsaktører mobiliserer nå myndigheter og næringsliv til samarbeid om en ny nasjonal gap-analyse som kan danne grunnlag for å omstillingen til en sirkulær økonomi. Analysen blir gjort i samarbeid med den anerkjente nederlandske stiftelsen Circle Economy for å kunne sammenligne Norge med andre Europeiske nasjoner.
Næringslivet tar grep for mer natur17.3.2023 11:36:57 CET | Pressemelding
Naturen er under sterkt press. Nå går sentrale næringslivsaktører sammen og lanserer ti steg for å stanse tap av natur i tråd med FNs naturavtale. Med disse stegene vil Skift-nettverket tilrettelegge for en omstilling i både samfunns- og næringsliv i tråd med planetens tålegrenser. Prinsippene er utviklet i et samarbeid med Deloitte, Storebrand og Skift-nettverket med faglig støtte fra WWF Verdens naturfond.
Ledende næringslivsaktører lanserer veileder for bærekraftige matsystemer25.10.2022 15:53:13 CEST | Pressemelding
Matproduksjon står for 25-30% av globale klimagassutslipp, og bidrar til tap av natur og biologisk mangfold over hele verden. Derfor er det viktig å sette søkelys på hvor maten vi spiser produseres, pakkes og transporteres, i hele matens reise fra produksjon til den ligger på tallerkenen.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide støtter næringslivets klimaopprop18.8.2022 14:08:10 CEST | Pressemelding
Mer enn 40 næringslivsledere står samlet bak næringslivets klimaopprop som ble overlevert til Klima- og miljøminister Espen Barth Eide under Arendalsuka. Klimaoppropet består av tre konkrete tiltak for å akselerere den grønne omstillingen, og sørge for at Norge når klimamålene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom