Smør brødskiva med smak fra 7 land på Verdens brøddag

Mange opplever den trauste brødskiven med pålegg som en norsk matrett. Men blingsen er faktisk ganske internasjonal.
– Den norske brødskiven er kanskje ikke så erkenorsk som man skulle tro. I land fra hele verden finnes det sterke tradisjoner for sandwicher der lokale råvarer kombineres med brød, sier matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.
I anledning Verdens brøddag 16. oktober har hun sammen med daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn laget en liste over påsmurte brødskiver fra mange land som man kan spise for å markere Verdens brøddag.
– Alle disse kan man fint lage med typisk norske brød. Enten kan man svinge innom bakeren for å plukke med seg et ekstra godt brød, eller man kan bake selv, sier Nordbø.
Listen over internasjonale smørbrød spenner helt fra USA til Japan, med både kjente og ukjente smakskombinasjoner.
BLT-sandwich fra USA
En klassisk sandwich som har blitt populær langt utenfor de amerikanske landegrensene. Forkortelsen står for bacon, lettuce, tomato - som sammen med en deilig majonesdressing er hovedingrediensene i sandwichen.
Oppskrift på BLT-sandwich finner du her.
Rugbrød med leverpostei fra Danmark
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Danskene elsker sitt mørke rugbrød - som i tillegg til god smak har gode helseeffekter fra det sunne rugkornet. Et ekte godt dansk smørrebrød lager du med hjemmelaget leverpostei, men en god leverpostei fra butikken kan være en smart snarvei. Serveres sammen med rødbetsalat og bacon.
Her finner du oppskriften på grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei.
Afternoon tea sandwich fra England
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Det blir ikke en riktig britisk afternoon tea uten de trekantede sandwichene med pålegg. Vi har laget tre forskjellige: En med agurksalat, en med egg royal og en med røkelaks.
– Skal du følge britisk afternoon tea-standard, lager du dem med hvitt brød og skjærer av skorpene, men de metter bedre om du lager dem av grovbrød med skorpen på, sier Torunn Nordbø.
Her er oppskriften på tre sandwicher til afternoon tea.
Bruschetta med skinke fra Italia
Hvis du vil se dette innholdet fra images.matprat.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
En skive tørt brød kan bli til en italiensk delikatesse på 1-2-3. Alt du trenger å gjøre er å steke skivene sprø i stekepannen, gni dem inn med et hvitløksfedd og legge på spekeskinke og tomatsalat.
– Skal du lage mange, kan du også pensle dem med olivenolje og steke dem sprø i stekeovnen, sier Anette Fjelleng Hansen.
Her finner du oppskriften på bruschetta med skinke.
Smörgåstårtar i porsjonsform fra Sverige
Dette er en sandwich for store anledninger: Svenskenes overdådige smörgåstårta, laget i porsjonsstørrelser. Disse inneholder loff, eggesalat, skinke og ostekrem - og er pyntet til fest med urter og spiselige blomster.
Her er oppskriften på smörgåstårtar i porsjonsstykker.
Tonkatsu sando fra Japan
Hvis du vil se dette innholdet fra images.matprat.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Japan har mye mer enn sushi å by på. De har for eksempel tonkatsu sando - en sandwich med panert svinenakke, finstrimlet kål og tonkatsusaus.
Dette er en sandwich så god at du kan servere den når du får gjester - her er oppskriften.
Croque monsieur fra Frankrike
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Dette franske ostesmørbrødet er laget med rikelige mengder skinke og ost. På toppen: En mektig god hvit saus med ost og sennep. Smørbrødet kan også lages med speilegg i tillegg, i såfall kalles det croque madame.
Her finner du oppskriftene på croque monsieur og croque madame.
Brød metter hele verden
Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år, for å markere viktigheten av brød som mat. Råvaren korn er næringsrik, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier per arealenhet og kan mette mange mennesker.
– I tillegg er korn den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden. Brød er derfor et viktig virkemiddel når verden jobber for å redusere sult, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noAnette Fjelleng HansenMatfaglig rådgiverMatPrat
Tel:48200344anette.hansen@matprat.noBilder





Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom