Opplysningskontoret for brød og korn

Smør brødskiva med smak fra 7 land på Verdens brøddag

Del
Brød med pålegg er en matrett som har mange internasjonale variasjoner. Her er 7 smørbrød man kan spise for å markere Verdens brøddag 16. oktober.
Japansk sandwich med svinenakke og tonkatsusaus er en spennende smakskombinasjon. Foto: MatPrat.no.
Japansk sandwich med svinenakke og tonkatsusaus er en spennende smakskombinasjon. Foto: MatPrat.no.

Mange opplever den trauste brødskiven med pålegg som en norsk matrett. Men blingsen er faktisk ganske internasjonal. 

– Den norske brødskiven er kanskje ikke så erkenorsk som man skulle tro. I land fra hele verden finnes det sterke tradisjoner for sandwicher der lokale råvarer kombineres med brød, sier matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat. 

I anledning Verdens brøddag 16. oktober har hun sammen med daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn laget en liste over påsmurte brødskiver fra mange land som man kan spise for å markere Verdens brøddag. 

– Alle disse kan man fint lage med typisk norske brød. Enten kan man svinge innom bakeren for å plukke med seg et ekstra godt brød, eller man kan bake selv, sier Nordbø. 

Listen over internasjonale smørbrød spenner helt fra USA til Japan, med både kjente og ukjente smakskombinasjoner.  

BLT-sandwich fra USA

En klassisk sandwich som har blitt populær langt utenfor de amerikanske landegrensene. Forkortelsen står for bacon, lettuce, tomato - som sammen med en deilig majonesdressing er hovedingrediensene i sandwichen. 

Oppskrift på BLT-sandwich finner du her

Rugbrød med leverpostei fra Danmark

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Danskene elsker sitt mørke rugbrød - som i tillegg til god smak har gode helseeffekter fra det sunne rugkornet. Et ekte godt dansk smørrebrød lager du med hjemmelaget leverpostei, men en god leverpostei fra butikken kan være en smart snarvei. Serveres sammen med rødbetsalat og bacon. 

Her finner du oppskriften på grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei

Afternoon tea sandwich fra England

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Det blir ikke en riktig britisk afternoon tea uten de trekantede sandwichene med pålegg. Vi har laget tre forskjellige: En med agurksalat, en med egg royal og en med røkelaks. 

– Skal du følge britisk afternoon tea-standard, lager du dem med hvitt brød og skjærer av skorpene, men de metter bedre om du lager dem av grovbrød med skorpen på, sier Torunn Nordbø. 

Her er oppskriften på tre sandwicher til afternoon tea

Bruschetta med skinke fra Italia

Hvis du vil se dette innholdet fra images.matprat.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

En skive tørt brød kan bli til en italiensk delikatesse på 1-2-3. Alt du trenger å gjøre er å steke skivene sprø i stekepannen, gni dem inn med et hvitløksfedd og legge på spekeskinke og tomatsalat. 

– Skal du lage mange, kan du også pensle dem med olivenolje og steke dem sprø i stekeovnen, sier Anette Fjelleng Hansen.  

Her finner du oppskriften på bruschetta med skinke

Smörgåstårtar i porsjonsform fra Sverige

Dette er en sandwich for store anledninger: Svenskenes overdådige smörgåstårta, laget i porsjonsstørrelser. Disse inneholder loff, eggesalat, skinke og ostekrem - og er pyntet til fest med urter og spiselige blomster. 

Her er oppskriften på smörgåstårtar i porsjonsstykker.

Tonkatsu sando fra Japan

Hvis du vil se dette innholdet fra images.matprat.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Japan har mye mer enn sushi å by på. De har for eksempel tonkatsu sando - en sandwich med panert svinenakke, finstrimlet kål og tonkatsusaus. 

Dette er en sandwich så god at du kan servere den når du får gjester - her er oppskriften.  

Croque monsieur fra Frankrike

Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Dette franske ostesmørbrødet er laget med rikelige mengder skinke og ost. På toppen: En mektig god hvit saus med ost og sennep. Smørbrødet kan også lages med speilegg i tillegg, i såfall kalles det croque madame. 

Her finner du oppskriftene på croque monsieur og croque madame

Brød metter hele verden

Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år, for å markere viktigheten av brød som mat. Råvaren korn er næringsrik, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier per arealenhet og kan mette mange mennesker. 

– I tillegg er korn den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden. Brød er derfor et viktig virkemiddel når verden jobber for å redusere sult, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Japansk sandwich med svinenakke og tonkatsusaus er en spennende smakskombinasjon. Foto: MatPrat.no.
Japansk sandwich med svinenakke og tonkatsusaus er en spennende smakskombinasjon. Foto: MatPrat.no.
Last ned bilde
Smörgåstårtar i porsjonsform fra Sverige. Foto: Brodogkorn.no
Smörgåstårtar i porsjonsform fra Sverige. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Smørbrød fra Frankrike: Croque Monsieur med skinke, smeltet ost og hvit saus på toppen. Foto: Brodogkorn.no
Smørbrød fra Frankrike: Croque Monsieur med skinke, smeltet ost og hvit saus på toppen. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
En klassisk BLT sandwich fra USA. Blant ingrediensene finner du bacon, salat, tomat og en deilig majonesdressing. Foto: Brodogkorn.no
En klassisk BLT sandwich fra USA. Blant ingrediensene finner du bacon, salat, tomat og en deilig majonesdressing. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Sandwicher er viktige når britene serverer afternoon tea. Her er tre forskjellige sandwicher med agurk, egg royal og røkelaks. Foto: Brodogkorn.no
Sandwicher er viktige når britene serverer afternoon tea. Her er tre forskjellige sandwicher med agurk, egg royal og røkelaks. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Et ekte dansk smørrebrød! Rugbrød med leverpostei, bacon og rødbetsalat er en smakfull kombinasjon. Foto: Brodogkorn.no
Et ekte dansk smørrebrød! Rugbrød med leverpostei, bacon og rødbetsalat er en smakfull kombinasjon. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Deilige italienske bruschetta med skinke og tomat. Foto: MatPrat.no
Deilige italienske bruschetta med skinke og tomat. Foto: MatPrat.no
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å markere Verdens brøddag med en internasjonal brødskive med pålegg. Foto: Brodogkorn.no
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler å markere Verdens brøddag med en internasjonal brødskive med pålegg. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat. Foto: MatPrat.no
Matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat. Foto: MatPrat.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye