Opplysningskontoret for brød og korn

Frokosten som lager seg selv mens du sover

Del
Kjøleskapsgrøt er snarveien til en sunn, mettende, billig og miljøvennlig frokost.
Kjøleskapsgrøt med cottage cheese, banan og appelsin. Foto: Brodogkorn.no
Kjøleskapsgrøt med cottage cheese, banan og appelsin. Foto: Brodogkorn.no

Er det ikke vidunderlig med mat som lager seg selv? Der alt du trenger å gjøre er å blande ingrediensene sammen, og så gjøre noe helt annet mens retten blir ferdig av seg selv.

Sånn er det med kjøleskapsgrøt. Her er det ikke noe røring i kjeler eller venting på at mikrobølgeovnen gjør seg ferdig. Du bare står opp, åpner kjøleskapet, og tar ut grøten som er fiks ferdig og klar for frokost. Kanskje tilsetter du noe frisk frukt, men det er i såfall det eneste du trenger å gjøre. 

– Kjøleskapsgrøt er en særlig perfekt løsning for morgentrøtte som helst vil ha minst mulig styr med frokosten før de kan komme seg ut døren, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.  

Forberedelser kvelden før

Det lille man trenger av innsats når man lager kjøleskapsgrøt, legger man ned kvelden før. Da rører man raskt sammen ingrediensene i en skål eller et glass, for så å overlate resten av matlagingen til kjøleskapet over natten. 

– Grunningrediensene i en kjøleskapsgrøt er gjerne lettkokte havregryn og melk. Deretter er det kun fantasien som begrenser deg, sier Torunn Nordbø.

For variasjon kan man tilsette kesam, yoghurt, cottage cheese eller syrnet melk. Ulik topping gir også mange forskjellige variasjonsmuligheter - for eksempel ulike typer frisk eller tørket frukt, honning eller nøtter. 

– Har du lyst på litt mer tyggemotstand i grøten, kan du lage grøten av steel cut havre. Det er havre som er kuttet istedet for valset, og som derfor gir mer tekstur, sier Nordbø. 

En sunn og god start på dagen

Foruten at det er lettvint, er det også mange andre gode grunner til å starte dagen med en kjøleskapsgrøt. 

– Først og fremst er det jo et kjernesunt måltid. Havren inneholder næringsstoffer som blant annet er gunstige for både kolesterolnivået og blodsukkeret, sier Torunn Nordbø som også er utdannet ernæringsfysiolog. 

I tillegg er kortreist, norsk havre bra for miljøet. Havre gir mye mat av lite ressursbruk, noe som gjør at havremat har et lavt klimaavtrykk for planeten. 

– Havren er en av de mest miljøvennlige kornsortene vi kan spise, sier Nordbø. 

Et siste argument for å la kjøleskapsgrøten bli en fast del av frokostmenyen, er at den er billig. En porsjon havregrøt basert på 100 gram havregryn og et par desiliter melk gir et mettende måltid til rundt fem kroner. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese, banan og appelsin. Foto: Brodogkorn.no
Kjøleskapsgrøt med cottage cheese, banan og appelsin. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær gir en frisk og sunn start på dagen. Foto: Brodogkorn.no
Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær gir en frisk og sunn start på dagen. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser. Foto: Brodogkorn.no
Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Kjøleskapsgrøt med steel cut havre gir mer tyggemotstand i grøten. Foto: Brodogkorn.no
Kjøleskapsgrøt med steel cut havre gir mer tyggemotstand i grøten. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Liten tid om morgen til å lage frokost? Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å teste ut kjøleskapsgrøt. Foto: Brodogkorn.no
Liten tid om morgen til å lage frokost? Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å teste ut kjøleskapsgrøt. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye