Frokosten som lager seg selv mens du sover

Er det ikke vidunderlig med mat som lager seg selv? Der alt du trenger å gjøre er å blande ingrediensene sammen, og så gjøre noe helt annet mens retten blir ferdig av seg selv.
Sånn er det med kjøleskapsgrøt. Her er det ikke noe røring i kjeler eller venting på at mikrobølgeovnen gjør seg ferdig. Du bare står opp, åpner kjøleskapet, og tar ut grøten som er fiks ferdig og klar for frokost. Kanskje tilsetter du noe frisk frukt, men det er i såfall det eneste du trenger å gjøre.
– Kjøleskapsgrøt er en særlig perfekt løsning for morgentrøtte som helst vil ha minst mulig styr med frokosten før de kan komme seg ut døren, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Forberedelser kvelden før
Det lille man trenger av innsats når man lager kjøleskapsgrøt, legger man ned kvelden før. Da rører man raskt sammen ingrediensene i en skål eller et glass, for så å overlate resten av matlagingen til kjøleskapet over natten.
– Grunningrediensene i en kjøleskapsgrøt er gjerne lettkokte havregryn og melk. Deretter er det kun fantasien som begrenser deg, sier Torunn Nordbø.
For variasjon kan man tilsette kesam, yoghurt, cottage cheese eller syrnet melk. Ulik topping gir også mange forskjellige variasjonsmuligheter - for eksempel ulike typer frisk eller tørket frukt, honning eller nøtter.
– Har du lyst på litt mer tyggemotstand i grøten, kan du lage grøten av steel cut havre. Det er havre som er kuttet istedet for valset, og som derfor gir mer tekstur, sier Nordbø.
En sunn og god start på dagen
Foruten at det er lettvint, er det også mange andre gode grunner til å starte dagen med en kjøleskapsgrøt.
– Først og fremst er det jo et kjernesunt måltid. Havren inneholder næringsstoffer som blant annet er gunstige for både kolesterolnivået og blodsukkeret, sier Torunn Nordbø som også er utdannet ernæringsfysiolog.
I tillegg er kortreist, norsk havre bra for miljøet. Havre gir mye mat av lite ressursbruk, noe som gjør at havremat har et lavt klimaavtrykk for planeten.
– Havren er en av de mest miljøvennlige kornsortene vi kan spise, sier Nordbø.
Et siste argument for å la kjøleskapsgrøten bli en fast del av frokostmenyen, er at den er billig. En porsjon havregrøt basert på 100 gram havregryn og et par desiliter melk gir et mettende måltid til rundt fem kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder





Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom