– Ekstremisme handler om psykologi og metode, ikke bare politikk

Ekstremisme er et av de mest alvorlige og kontroversielle tema i vår tid. Til tross for utallige programmer for forebygging og avradikalisering, er ekstremisme fortsatt et komplisert fenomen som på langt nær er godt nok forstått.
Ekstremistiske holdninger og handlinger skremmer, men ifølge filosof Quassim Cassam kan likevel ekstremisme betraktes som en positiv kraft. Martin Luther King Junior har uttalt at spørsmålet ikke er «om vi vil være ekstremister, men hva slags ekstremister vi vil være.»
Ekstremistisk ideologi, metode og tankesett
I årets store Exphil-forelesning identifiserer Quassim Cassam tre måter å tenke om ekstremisme – ideologi, metode og tankesett – og han bruker disse til å diskutere noen grunnleggende tema og problemstillinger:
- Hva er ekstremisme?
- Hvilke metoder brukes av ekstremister?
- Finnes det et ekstremistisk tankesett, og hva er i så fall det?
- Hvilken rolle kan ideer om renhet, offerroller og ydmykelse spille i forståelsen av ekstremisme?
- Hvordan skiller ekstremisme seg fra fanatisme og fundamentalisme?
- Hvordan blir man ekstremist, og hvordan skal vi forstå avradikalisering?
Forelesningen er svært relevant for alle som er interessert i ekstremisme som fenomen, ikke bare innen filosofi, men i relaterte disipliner som politikk og internasjonale relasjoner, konflikt- og terrorismestudier, jus, pedagogikk og religion. Forelesningen vil også være av stor interesse for beslutningstakere i ulike posisjoner i samfunnet og for alle som ønsker å forstå litt mer av vår egen tid.
Etter forelesningen åpnes det for spørsmål. Fra UiO kommenterer Sebastian Watzl, førsteamanuensis i filosofi og Cathrine Thorleifsson, førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt og Senter for ekstremismeforskning.
Tid: 28. september kl.14.00
Sted: Sophus Lies Auditorium, Blindern, Universitetet i Oslo
Nøkkelord
Kontakter
Kari Sletnes, universitetslektor i filosofi ved Universitetet i Oslo.
Kari.sletnes@ifikk.uio.no
Tlf: 995 44 539
Bilder

Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Hvert år inviteres en innflytelsesrik filosof og dyktig formidler til å holde en forelesning om et aktuelt Exphil-tema. Forelesningen skal gi et innblikk i den filosofiske forskningsfronten.
Quassim Cassam er professor i filosofi ved University of Warwick, æresstipendiat ved Keble College, Oxford, og stipendiat ved British Academy. Cassam er forfatter av syv bøker, inkludert «Extremism: A Philosophical Analysis» (Routledge 2022) og «Conspiracy Theories» (Polity 2019).
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”12.10.2023 10:00:01 CEST | Pressemelding
MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.
Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk20.9.2023 11:05:03 CEST | Pressemelding
Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.
Examen Philosophicum-forelesningen 2023: Kwame Anthony Appiah om rasisme14.9.2023 14:31:15 CEST | Pressemelding
Hva rommer begrepet «rasisme», og hvordan kan vi forstå rasismens påvirkning? Den anerkjente filosofen Kwame Anthony Appiah diskuterer rasistisk ideologi på Universitetet i Oslo 29. september.
Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK): «A Doll’s House Reimagined»1.12.2022 12:27:42 CET | Pressemelding
Årets æresgjest ved Senter for Ibsenstudier er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India er pensum i britisk videregående skole.
Kulturell eller genetisk evolusjon: Hva gjør oss i stand til å følge normer og regler?7.11.2022 16:04:21 CET | Pressemelding
Hør Cecilia Heyes, en av Europas mest anerkjente forskere innen psykologi og teoretisk biologi, holde Årets Forelesning 2022 den 17. november, 14:15-16, ved Senter for Filosofi og Vitenskap, Universitetet i Oslo. Forelesningen er åpen og vil være i form av et webinar på engelsk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom