Landbrukspris til bærekraftig villsauproduksjon

Gleden var stor da Innovasjon Norges regiondirektør i Arktis, Linda Beate Randal, delte ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2022 i Troms og Finnmark til Kvænangen Gårdsprodukter AS.
- Utrolig bra at all jobben som er gjort blir lagt merke til, sier Kurt Arne Solheim, eier og daglig leder.
Kvænangen Gårdsprodukter AS ble utnevnt som regional vinner av en jury bestående av rådgivere og direktør fra Innovasjon Norge Arktis, og mottar kr 50 000.
Prisen ble delt ut fredag 16. september i forbindelse med åpningen av årets SMAK- festival i Tromsø.
Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Prisen er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. De regionale vinnerne går videre til den nasjonale finalen og kan vinne en pris på kr 250 000.
Gamle oppskrifter
Juryen som har kåret fylkesvinneren har lagt vekt på at Kvænangen Gårdsprodukter AS og Kurt Arne Solheim utmerker seg som en solid familiebedrift, som med utgangspunkt i eksisterende villsauproduksjon har økt verdiskapingen på gården ved å etablere eget produksjonsselskap og bygge eget produksjonslokale.
På gården lages det i dag et bredt spekter av produkter - fra fenalår til spekemat – basert på både egenutviklede oppskrifter og 70 år gamle oppskrifter som nå er løftet fram i lyset igjen.
- Oppskriften på spekepølsa «Reisasnabben» kommer opprinnelig fra en oppskrift fra 1950 tallet, og ble produsert på tidligere Nord Troms Pølsefabrikk i Nordreisa. Vi har fått med oss han som drev bedriften, som er gammel pølsemaker. Oppskriften består fortrinnsvis av geit, men også får og storfekjøtt, og alt er produsert av bønder i vårt område, sier Solheim.
Det de mangler av råstoff kjøpes fra andre lokale leverandører, enten det er geit eller krydder og urter. I tillegg selger de garvede skinn av villsau.
Bærekraftig familiebedrift
Kurt Arne Solheim etablerte Solheim Villsau i 2009. Høsten 2019 etablerte han Kvænangen Gårdsprodukter AS og startet med prøveproduksjon i januar 2020. Prosessen med å bygge et produksjonslokale pågikk i over 2 år, og bygget stod klart på gården i januar 2020.
Formålet var å skape en familiebedrift, der det etter hvert ville bli mulig å ansette flere. I dag er det totalt 9 ansatte på gården. Dette er positivt for distriktskommunen Kvænangen, som i dag er definert som en omstillingskommune.
- Det å drive gårdsbruk og videreforedling i en liten og næringsfattig kommune som Kvænangen, ser jeg på som utelukkende positivt. Vi er dessverre altfor få bønder igjen i kommunen, men det gir meg et ekstra gir til å stå på for å skape arbeidsplasser, og til å prøve å gå foran og vise at det er mulig å lykkes, selv i en liten kommune som vår, sier Solheim.
For Solheim er det viktig at produksjonen er bærekraftig. Det vil si at gården skal utnytte ressursene av gårdsdriften på en best mulig måte. De skal ta vare på menneskelige behov i dag, uten å ødelegge for fremtidige generasjoner i morgen. Ikke minst skal produktene være sunne og trygge å spise. Dyrene som skal være utgangspunktet for produksjonen skal leve et godt liv i Kvænangen.
- Perspektivet vårt har hele tiden vært å produsere mat på en så bærekraftig måte som mulig, med minimal bruk av kraftfor. I tillegg er det viktig å benytte de fantastiske utmarksbeitene vi har her, og i vårt tilfelle bruke øya Nøklan til våre dyr. Øya har et rikt planteliv, med mange forskjellige urter, hvor sauene kan beite fra fjæra og til høyeste topp. Vi har i tillegg kontroll på dyrene, i et rovdyrsikkert område, uten stress og lidelser for dyra våre. Om vinteren har vi sauene på innmark, rett ved fjøset, som de går inn i om de selv vil, sier Solheim.
- Alle finalister, og spesielt årets vinner, er en stor inspirasjon for alle bønder som ønsker å videreutvikle driften sin, sier regiondirektør Linda Beate Randal i Innovasjon Norge Arktis.
Nøkkelord
Kontakter
Anders VinnoggSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:93 669 204anders.vinnogg@innovasjonnorge.noBilder


Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
The Quartz Corp får støtte til syre-gjenbruk24.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge støtter sirkulært pilotprosjekt hos The Quartz Corp med inntil 45 millioner kroner.
Hydro og Innovasjon Norge inngår strategisk samarbeid for grønn industrivekst12.6.2025 13:24:45 CEST | Pressemelding
Hydro og Innovasjon Norge har signert en ny samarbeidsavtale for å styrke norsk bærekraftig industri internasjonalt. Avtalen skal bidra til å fremme grønn teknologi, sikre politisk gjennomslag og åpne dører for norske bedrifter i globale markeder.
Innovasjon Norge og DNV med viktige havvindavtaler i Japan3.6.2025 13:56:47 CEST | Pressemelding
Det strømmer inn store eksportinntekter fra norsk havvindindustri, estimert til nærmere 50 milliarder kroner i år. I Japan signerte Innovasjon Norge i dag en avtale med et stort havvindnettverk. Samtidig undertegnet DNV en tilsvarende avtale.
Norges dag på verdensutstillingen i Osaka2.6.2025 17:57:51 CEST | Pressemelding
I dag ble det feiret Norges Dag på verdensutstillingen i Osaka. Utenriksminister Espen Barth Eide ledet en stor næringslivsdelegasjon, og Kongsberg signerte avtale med japansk selskap for å utvikle et banebrytende navigasjonssystem.
Ny eksportdirektør i Innovasjon Norge1.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Eva Camerer har fått jobben som direktør for eksport og Invest in Norway. Hun får dermed blant annet ansvar for Innovasjon Norges internasjonale kontorer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom