Store forskjeller i matpakken til skoleungdom
— Regjeringen har gått til valg på et daglig enkelt og sunt skolemåltid, og våre tall understreker behovet og den viktige betydningen av å etablere en ordning snarlig. Et skolemåltid som inkluderer frukt og grønt er av avgjørende betydning for å etablere gode vaner og utjevne sosiale forskjeller, sier Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Sosioøkonomiske forskjeller preger kostholdsvanene
En undersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontorene i landbruket viser at foreldrenes utdannelse har relativt stor betydning på ungdommenes kosthold[1]. Ungdom med foreldre med høy utdannelse mener blant annet at de kjøper sunnere mat på butikken i skoletiden enn ungdom med foreldre med lav utdannelse, og de kjøper også mer frukt og bær utenfor skolens område i skoletiden. Det er også flere ungdommer med foreldre som har lav utdannelse som aldri har med seg frukt og grønt i matpakken enn blant ungdommer som har foreldre med høy utdannelse.
—De store sosioøkonomiske forskjellene i kostholdsvaner blant skoleungdom er også sett i tidligere undersøkelser, blant annet i HEVAS-undersøkelsen utgitt i 2018[2], og frukt og grønnsaksinntaket ble avdekket som en av de kostholdsfaktorene med størst avvik fra anbefalingene.
Spiser bare halvparten av anbefalt mengde
Ernæringsrådgiveren påpeker at det ikke holder å bare spise grønnsaker til middag, og at skoleungdommene trenger et måltid på skolen som inkluderer frukt og grønt.
—Frukt og grøntstatistikken viser at ungdom i alderen 14-16 år spiser 2,6 enheter av de anbefalte 5 om dagen[3]. Dette er langt dårligere enn for den voksne delen av befolkningen, de spiser ca 3,2 enheter frukt og grønnsaker hver dag. Frukt og grønt må derfor inn i alle dagens måltider for kunne nå anbefalingene, og halvparten grønt til hvert måltid er en god huskeregel.
Ernæringsrådgiveren sier undersøkelsene viser at jenter spiser mer grønnsaker enn gutter og gutter drikker oftere brus og spiser mer godteri og søtsaker enn jenter 1,2,3.
Invester i skolebarna
Iselin Bogstrand Sagen peker på et felles skolemåltid som et viktig løft for å utjevne sosiale ulikheter i helse.
— Sammenhengen mellom foreldrenes utdannelse og økonomi, og barn og unges kostholdsvaner er blitt vist utallige ganger i kostholdsundersøkelser. Vi ser til og med et behov for å utjevne forskjellene blant gutter og jenter. Gode matvaner etableres tidlig i livet og et felles skolemåltid, som regjeringen har planer om å gjennomføre, vil kunne bidra betraktelig til å kunne utjevne forskjeller.
—Skolefrukt er en godt etablert ordning og kan være et fornuftig sted å starte når regjeringen skal etablere en ordning for et felles skolemåltid, avslutter Bogstrand Sagen.
[1] Landsrepresentativ undersøkelse om matpakkevaner blant ungdomsskoleelever gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontorene i landbruket.
[2] HEVAS-undersøkelsen: Barn og unges helse og trivsel. Forekomst av sosial ulikhet i Norge og Norden.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom