Sylt, saft og bak, så har du rabarbra hele året

Rabarbra med sukker på bringer frem frem sommerminner for mange. Og sesongens første rabarbrastilker passer godt til dette. Etter hvert som vi kommer litt utover i sesongen, blir den litt mer trevlete i skallet og stilken, og derfor har mange en tommelfingerregel om å ikke høste rabarbra etter St.Hans. Men det trenger du ikke å tenke på, ifølge MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen:
- Plukk gjerne rabarbra hele sommeren! Selv om tiden for rabarbra og sukker er over, er det utrolig mye du kan gjøre med den selv om planten forandrer seg litt utover i sesongen.
Sure og søte sommerkaker
- Kaker, smuldrepai og pavlova er søte fristelser som matcher veldig godt med syrligheten fra rabarbra, forteller Hansen. I tillegg til god smak, kan de også bli veldig lekre å se på, selv om bildene i sosiale medier kanskje kan virke litt uoppnåelige:
- Ser du bilder fra noen i andre land som har bakt rabarbrapai, har disse ofte en fin knallrød farge. Den vanligste rabarbratypen vi har her i Norge gir ikke helt den samme fargen. Men et triks for å få den rødere, er å koke rabarbraen sammen med skallet, for det er nemlig i skallet rødfargen sitter. En annen mulighet er å bruke jordbær sammen med rabarbraen, det blir også en veldig god smakssammensetning, sier hun.
Safte og sylte
Mange liker også å lage saft eller syltetøy av rabarbra, slik at de kan kose seg med sommersmaken hele året. Også her har Hansen noen tips:
- Jeg har testet en god del ulike smaker i rabarbrasyltetøyet, og kan for eksempel anbefale litt revet ingefær. Det gir en veldig frisk og god smak. Prøv deg fram og tilsett ulike smaker og krydder, og se hva du liker best. Pass bare på mengdene, slik at den milde rabarbrasmaken fremdeles kommer godt frem.
Ketchup og chutney
Nå i grillsesongen er det enda flere bruksområder for denne allsidige matplanten. Du har kanskje ikke tenkt på å lage ketchup eller chutney av rabarbra?
- Til grillmaten er det ofte godt med friske smaker, og her er rabarbra en soleklar vinner. En rabarbrachutney med nellik og ingefær passer helt perfekt, og en tjukk, syrlig ketchup med rabarbra og kanskje litt jordbær, gir deg en helt egen spiss på sommerens grillmåltid, foreslår Hansen.
Godsaker med rabarbra
Nøkkelord
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder


Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom