UiO - Det humanistiske fakultet

Mandag starter Demokratidagene i Oslo: – Kunnskap om demokratiet er viktigere enn noensinne

Del
Den kunnskapsbaserte diskusjonen om hvordan demokratier bygges, vedlikeholdes og forvitrer synes mer presserende enn på lenge. De neste to ukene inviterer Universitetet i Oslo til Demokratidagene på Oslos bibliotekscener.

– Demokratiet bygger vi hver dag, gjennom kunnskap og åpne diskusjoner, sier Frode Helland, dekan ved Det humanistiske fakultet.

Han er initiativtaker bak Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022, hvor universitetet samarbeider med Deichman om å skape refleksjon og debatt rundt demokratiet.

Romsås, Nordtvet, Bjørvika, Majorstuen, Røa, Stovner, Torshov, Furuset, Bjerke, Tøyen, Oppsal, Holmlia, Lambertseter, Bøler og Grünerløkka. Hele 16 av Deichman-bibliotekene i Oslo rydder scenen for demokratiet disse ukene.

– Forskernes samfunnsoppdrag er å finne ny kunnskap, og å formidle den. Nå tar vi med forskning og fag ut av Blindern, til byens lokalsamfunn.

Alvorlig aktualitet

Demokratiet er i dag under press mange steder i verden. Den pågående krigen Ukraina viser også at det ikke bør tas for gitt.

– Vi trenger alle å styrke bevisstheten om hva en demokratisk kultur er og skal være, slik at vi også kan pleie og beskytte den. Med Demokratidagene ønsker vi å formidle kunnskap og vekke debatt om demokratiet i vid forstand.

Ukraina-krigen er tema for et frokostseminar på Deichman Bjørvika 25. mars. Den alvorlige situasjonen gir også behov for et bredere akademisk fotfeste, med historiske perspektiver og en nærmere granskning av andre land hvor demokratiet er truet.

22. mars er den autoritære vendingen i mellomkrigstidens Europa tema for samtalen «1930-tallets ideologiske og økonomiske kollaps – kan det skje oss i dag?» på Romsås, og 30. mars rettes blikket mot India, Øst-Europa og Midtøsten på arrangementet «Farvel, demokrati! Hallo, kriser og kaos?» på Røa.

Se hele det mangfoldige programmet på hf.uio.no/demokratidagene.

Om Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022

Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. På gjestelisten står forskere fra UiO, som Tore Rem, Arne Johan Vetlesen, Christine Amadou, Gunn Enli, Geir Flikke, med flere, og aktuelle gjester, som Ella Marie Hætta Isaksen, Ahmed Fawad Ashraf, Mímir Kristjánsson, Nancy Herz, Lena Lindgren, med flere.

Alle arrangementene er gratis og åpne for alle, og de aller fleste arrangementene strømmes.

Se programmet for Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022. 

Finn Facebook-arrangementer og følg oppdateringer om Demokratidagene på Facebook-siden til Det humanistiske fakultet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Frode Helland, dekan ved Det humanistiske fakultet, UiO. Foto: Benjamin Ward
Frode Helland, dekan ved Det humanistiske fakultet, UiO. Foto: Benjamin Ward
Last ned bilde
Foto: Foto: Unsplash, Lilja Hendel/NTB, Espen Rasmussen/ NTB og Wikimedia commons.
Foto: Foto: Unsplash, Lilja Hendel/NTB, Espen Rasmussen/ NTB og Wikimedia commons.
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom