Mandag starter Demokratidagene i Oslo: – Kunnskap om demokratiet er viktigere enn noensinne

– Demokratiet bygger vi hver dag, gjennom kunnskap og åpne diskusjoner, sier Frode Helland, dekan ved Det humanistiske fakultet.
Han er initiativtaker bak Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022, hvor universitetet samarbeider med Deichman om å skape refleksjon og debatt rundt demokratiet.
Romsås, Nordtvet, Bjørvika, Majorstuen, Røa, Stovner, Torshov, Furuset, Bjerke, Tøyen, Oppsal, Holmlia, Lambertseter, Bøler og Grünerløkka. Hele 16 av Deichman-bibliotekene i Oslo rydder scenen for demokratiet disse ukene.
– Forskernes samfunnsoppdrag er å finne ny kunnskap, og å formidle den. Nå tar vi med forskning og fag ut av Blindern, til byens lokalsamfunn.
Alvorlig aktualitet
Demokratiet er i dag under press mange steder i verden. Den pågående krigen Ukraina viser også at det ikke bør tas for gitt.
– Vi trenger alle å styrke bevisstheten om hva en demokratisk kultur er og skal være, slik at vi også kan pleie og beskytte den. Med Demokratidagene ønsker vi å formidle kunnskap og vekke debatt om demokratiet i vid forstand.
Ukraina-krigen er tema for et frokostseminar på Deichman Bjørvika 25. mars. Den alvorlige situasjonen gir også behov for et bredere akademisk fotfeste, med historiske perspektiver og en nærmere granskning av andre land hvor demokratiet er truet.
22. mars er den autoritære vendingen i mellomkrigstidens Europa tema for samtalen «1930-tallets ideologiske og økonomiske kollaps – kan det skje oss i dag?» på Romsås, og 30. mars rettes blikket mot India, Øst-Europa og Midtøsten på arrangementet «Farvel, demokrati! Hallo, kriser og kaos?» på Røa.
Se hele det mangfoldige programmet på hf.uio.no/demokratidagene.
Om Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022
Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. På gjestelisten står forskere fra UiO, som Tore Rem, Arne Johan Vetlesen, Christine Amadou, Gunn Enli, Geir Flikke, med flere, og aktuelle gjester, som Ella Marie Hætta Isaksen, Ahmed Fawad Ashraf, Mímir Kristjánsson, Nancy Herz, Lena Lindgren, med flere.
Alle arrangementene er gratis og åpne for alle, og de aller fleste arrangementene strømmes.
Se programmet for Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022.
Finn Facebook-arrangementer og følg oppdateringer om Demokratidagene på Facebook-siden til Det humanistiske fakultet.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla ChausseSenior kommunikasjonsrådgiver og prosjektleder for Demokratidagene
Tel:47234806c.m.chausse@hf.uio.noBilder




Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”12.10.2023 10:00:01 CEST | Pressemelding
MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.
Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk20.9.2023 11:05:03 CEST | Pressemelding
Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.
Examen Philosophicum-forelesningen 2023: Kwame Anthony Appiah om rasisme14.9.2023 14:31:15 CEST | Pressemelding
Hva rommer begrepet «rasisme», og hvordan kan vi forstå rasismens påvirkning? Den anerkjente filosofen Kwame Anthony Appiah diskuterer rasistisk ideologi på Universitetet i Oslo 29. september.
Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK): «A Doll’s House Reimagined»1.12.2022 12:27:42 CET | Pressemelding
Årets æresgjest ved Senter for Ibsenstudier er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India er pensum i britisk videregående skole.
Kulturell eller genetisk evolusjon: Hva gjør oss i stand til å følge normer og regler?7.11.2022 16:04:21 CET | Pressemelding
Hør Cecilia Heyes, en av Europas mest anerkjente forskere innen psykologi og teoretisk biologi, holde Årets Forelesning 2022 den 17. november, 14:15-16, ved Senter for Filosofi og Vitenskap, Universitetet i Oslo. Forelesningen er åpen og vil være i form av et webinar på engelsk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom