Storsatsning på hjerteforskning

Hjerte- og karsykdommer er blant de viktigste dødsårsakene i den vestlige verden. Biomarkører som viser sykdomsprogresjon og effekt av behandling vil gi viktig ny kunnskap som kan redde mange liv. Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen bevilger 22.5 millioner til en storsatsning på hjerteforskning. Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus følger opp med betydelige midler. Senteret har dermed et totalbudsjett på nesten 80 millioner kroner over de neste fem årene. Det er professor Torbjørn Omland ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og overlege ved Akershus universitetssykehus som er senterets leder.
– Vi er naturligvis veldig glade for denne store og prestisjetunge tildelingen fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen. Vi har et sterkt håp om at forskningen ved senteret vil komme mange hjertepasienter til gode, sier senterleder og professor Torbjørn Omland.
– K.G. Jebsen-sentrene kjennetegnes av høy faglig kvalitet og nærhet til pasientbehandling. Nåløyet for å vinne frem i konkurransen er meget trangt. Det nye senteret bygger på samarbeid mellom sterke fagmiljøer ved Akershus universitetssykehus og UiO, og er et kraftfullt spleiselag for hjerteforskning mellom institusjonene og stiftelsen. Vi gratulerer med senteret som blir det første K.G. Jebsen-senteret på Akershus universitetssykehus og gleder oss til fortsettelsen, sier Sveinung Hole, daglig leder i stiftelsen.
K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører
Skal forske på årsaker, forebygging og behandling av hjertestans og hjertesvikt
Hjertesvikt er en tilstand som er forbundet med hyppige sykehusinnleggelser og økt dødelighet. Akutt og kronisk hjerteskade, hjerteinfarkt, høyt blodtrykk, genetisk sårbarhet og visse cellegifttyper som brukes i behandling av kreft, er noen av risikofaktorene for hjertesvikt.
I det nye K.G. Jebsen-senteret skal Omland med kolleger forske på hjertemarkører for å svare på viktige og uløste spørsmål innen hjertemedisin. Slike biomarkører er stoffer i blodet som kan måles og som kan gi viktig informasjon om en sykdoms alvorlighetsgrad, prognose og effekt av behandling. Forskerne skal bruke data fra store befolkningsstudier og ny teknologi.
– Bruk av ny teknologi gjør det mulig å analysere flere tusen biomarkører i en vanlig blodprøve. Dette kan gi ny innsikt i sykdomsmekanismer og kunnskap til nytte for utviklingen av nye behandlingsformer, forteller senterleder Torbjørn Omland.
Mange hjertesviktpasienter dør av alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Senteret vil derfor også arbeide med å finne biomarkører som kan identifisere de med økt risiko for hjertestans.
– Gjennom vårt arbeid med å identifisere nye biomarkører forbundet med økt risiko for hjertestans, har vi også kartlagt nye sykdomsmekanismer. Vi håper å bruke denne innsikten til å utvikle nye behandlingsprinsipper for disse høyrisikopasientene, sier Omland.
Skal forske på hjerteskade og hjertesvikt etter kreftbehandling
Senterets forskning skal også ha fokus på hjerteskade og hjertesvikt som følge av kreftbehandling.
– Målet er at de med økt risiko kan bli identifisert tidlig og få skreddersydd forebyggende behandling, sier senterleder Torbjørn Omland, og legger til:
– Vi vil også teste ut nye behandlingsformer som kan minske risikoen for hjerteskade etter kreftbehandling.
Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus gratulerer med det nye Jebsen-senteret
– Professor Torbjørn Omland gratuleres så mye med tildelingen til nytt K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører. Omland og medarbeidere har etablert seg som verdensledende innen forskning på hjertemarkører og vil med denne tildelingen befeste posisjonen ytterligere. Ved fakultetet er vi svært stolte over et nytt K.G. Jebsen-senter, og det er spesielt gledelig med det første senteret lokalisert til Akershus universitetssykehus. Vi er takknemlige for den sjenerøse tildelingen av forskningsmidler fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen til forskning som vil bidra til å øke vår kunnskap om hjertesykdommer, sier Jens Petter Berg, prodekan for forskning ved Det medisinske fakultet ved UiO.
– Instituttet gratulerer fagmiljøet med et nytt K.G. Jebsen-senter innen kardiologisk translasjonsforskning. Slike tildelinger henger høyt og er resultatet av skarp konkurranse med sterke søkere. Vi er også glade for at det for første gang blir etablert et slikt prestisjetungt senter ved vår campus på Akershus universitetssykehus, kommenterer Dag Kvale, instituttleder ved Institutt for klinisk medisin ved UiO.
– Det er meget gledelig at vårt sterke forskningsmiljø innenfor kardiologi får denne tildelingen, og jeg vil fremheve det nære og gode samarbeidet med Universitetet i Oslo som har bidratt til dette. Jeg vil også rette en stor takk til Jebsen-stiftelsen for de muligheter som dette gir for videre kunnskapsutvikling innenfor et fagområde som har betydning for store pasientgrupper, sier Øystein Mæland, administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus.
Pasientrettet forskning av høy internasjonal kvalitet
Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen har bevilget i alt 735 millioner kroner hvorav 539 millioner kroner til medisinsk forskning i Norge gjennom senterordningen som ble lansert i 2010. Satsingen innebærer samarbeid mellom stiftelsen og norske medisinske fakulteter og tilknyttede universitetssykehus i Bergen, Trondheim, Tromsø og Oslo, som også bidrar med betydelige ressurser. I utvelgelsesprosessen er faglig kvalitet overordnet kriterium, og det tas ingen geografiske eller tematiske hensyn. Her finner du en oversikt over etablerte sentre.
Nøkkelord
Kontakter
For kommentarer og mer informasjon, kontakt:
Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen:
Sveinung Hole, daglig leder: Telefon: +47 479 00 111. E-post: sh@stiftkgj.no
Leder for K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører:
Professor Torbjørn Omland. Telefon +47 401 07 050. E-post: torbjorn.omland@medisin.uio.no
Bilder



Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom