Semlor fra söta bror utfordrer fastelavnsbollene

– Salget av svenske semlor har økt kraftig i Norge de siste årene. Vi hører om stadig flere bakerier og butikker som nå produserer og selger disse fastelavnsbollene fra nabolandet. Semlor er fylt med mandelkrem fremfor pisket krem og syltetøy, som våre tradisjonelle norske fastelavnsboller, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
1 av 5 nordmenn foretrekker semlor
Brodogkorn og MatPrat gjennomførte i helgen en avstemning på sine Instagram-kontoer. Hva foretrekker nordmenn å spise på februars søteste søndag; Norske fastelavnsboller eller svenske semlor? 1058 nordmenn avga sin fastelavnsfavoritt. 81 % stemte på fastelavnsboller og 19% på semlor. Noen bakerier forteller at de selger flere semlor enn fastelavnsboller.
– Dette er uforståelig statistikk. Svenskene kan ta seg en bolle, med de klissete nøttekreasjonene sine. Jeg liker at bollene skal smelte mykt på tungen, med den tradisjonelle kombinasjonen av krem og syltetøy, slår Pål Henrik Kristiansen i MatPrat fast.
– Tøv. Våre semlor har langt mer karakter enn de norske, med fyldig smak av mandler og ofte smakfulle sprø lag. Dette er boller laget for svenske ganer og «fikan» – den daglige svenske kaffepausen kl 14, kontrer kollega og svenske Louise Tørngren.
Nå blir det andre boller - fettisdagsbullar
Semlor er svenskenes populære og tradisjonsrike variant av fastelavnsboller - også kalt «fettisdagsbullar». Tradisjonen var å spise disse på feitetirsdag, nå spises semlor både før og etter. Navnet semlor stammer fra latinske «simla», som betyr «det fineste hvetemelet».
– Bollene hules ut etter steking. Innmaten fra bollene blandes så med mandelfyll og legges tilbake inn i bollene. Før servering fylles bollene med store mengder pisket krem og melisdryss. Den siste delen kjenner vi igjen fra de norske tradisjonelle fastelavnsbollene, der saftige hveteboller fylles med pisket krem og syltetøy, forklarer Torunn Nordbø.
I følge Svenska semleakademin finnes det tre kriterier for å kunne kalles semlor.
1. Fin bolle med tydelig kardemommesmak.
2. Mandelmasse (ikke marspian).
3. Krem.
I kriteriene finnes det ikke krav om formen, lokket eller melisen på toppen.
Svenske bakere har de siste årene kreert nye varianter av semlor både når det gjelder utforming og bruk av semmelsmak i andre produkter. Vi kan nevne semmelwraps, kremlor, prinsessemlan, semmelsmoothie og semmelkladdkake. Det er kanskje på tide at også norske bakerier tilbyr flere varianter av våre fastelavnsboller?
Prøve deg på söta bror?
Vil du forsøke deg på svenske semlor fastelavnssøndag, finner du oppskrift her.
Hvis du som 81% andre nordmenn foretrekker de norske fastelavnsbollene, finner du den klassiske oppskriften her.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder




Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom