Klart for «Demokratidagene»: – Hele byen er velkommen!
Akkurat i det samfunnet åpner opp, gjør forskere og undervisere fra Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo seg klare til å møte Oslos befolkning med kunnskap og innsikt om viktige og dagsaktuelle temaer. Årets humaniorafestival braker løs den 21. mars med gratis arrangementer på Deichman-biblioteker i hele byen.
– Vi trenger mangfoldige og perspektivrike samtaler om demokratiet før og nå, i Norge og verden. Demokratidagene vil by på viktige samtaler om mangfold, klima, mediebildet, og hva som står på spill for demokratiet i dag, sier HF-dekan Frode Helland.
Arrangementer for alle
På programmet står foredrag, filmvisning, bokbad, live-podkast og en rekke panelsamtaler. Demokratiets røtter, utvikling og utfordringer blir belyst fra ulike vinkler.
– Vi ser bakover til demokratiets spede fødsel i antikken og videreutvikling i opplysningstida, til det ideologiske sammenbruddet før andre verdenskrig. Vi følger også nyhetsbildet med live-podkast om det franske presidentvalget som venter i april, og inviterer til samtale om demokratiets tilstand i verden i dag.
I Oslo har en tredjedel av innbyggerne deler av sin kulturelle bakgrunn utenfor Norge. Spørsmål om mangfold og kultur er sentralt i humanistisk forskning, og viktig for demokratiet.
– Hvem bestemmer hva som er norsk kultur? Det er et spørsmål som berører demokratiet, og som vi inviterer til flere diskusjoner om, sier Helland.
Programmet speiler bredden av fagene man kan forske på eller studere på HF.
– Vi kan nærmest garantere at du vil lære noe nytt. Kritisk tenkning og analytisk dybde går som en rød tråd gjennom programmet, men det betyr ikke at det er skoletimer vi inviterer til. Her blir det diskusjoner med temperatur, inspirerende påfyll, og en viss nerdefaktor.
Viktig tid for demokratiet
At Humaniorafestivalen 2022 er viet demokratiet, er preget av tida vi lever i.
– Demokratiet bør ikke tas for gitt, og vi ser i store deler av verden at demokratiet er under stort press. Universitetene må bidra med forskning og kunnskapsdeling om hva som bygger demokrati, og hva som kan bryte det ned, sier Helland.
Demokratidagene er et samarbeid med Deichman. Helland påpeker at både universitetet og bibliotekene er viktige deler av demokratiet
– De er, og skal være, demokratibyggende institusjoner.
Formidle kunnskap og knytte bånd til byen
Fakultetet har i tillegg et uttalt mål om å bidra til kritisk tenkning, ny kunnskap og innsikt som kommer samfunnet til gode, og også å fremme inkludering og medborgerskap.
– En viktig oppgave er å formidle den kunnskapen vi sitter på, og under Demokratidagene ønsker vi å gjøre det samtidig som vi knytter enda tettere bånd til byen vi er en del av, sier Helland.
Han håper og tror alle finner minst ett arrangement de kan tenke seg å gå på.
– De som ønsker å komme hver eneste kveld, er selvsagt hjertelig velkomne til det. Alle arrangementene strømmes, så det er også fullt mulig å få med seg Demokratidagene om du bor i andre deler av landet, sier dekanen.
Festivalen starter 21. mars på Deichman Bjørvika med en paneldebatt om klima og demokrati med økofilosof Arne Johan Vetlesen, artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, stortingspolitiker Lars Haltbrekken, og Kina-forsker og viserektor for klima ved UiO, Mette Halskov Hansen.
Om Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022
Fra 21. mars til 2. april inviterer Universitetet i Oslo hele byen til samtaler, bokbad, filmvisning, byvandring, med mer – på store og små Deichman-biblioteker. Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.
Se programmet for Demokratidagene – Humaniorafestivalen 2022: hf.uio.no/demokratidagene.
Finn Facebook-arrangementer og følg oppdateringer om Demokratidagene på Facebook-siden til Det humanistiske fakultet.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Demokratidagene - Humaniorafestivalen 2022
Nøkkelord
Kontakter
Camilla Chausse
Prosjektleder for Demokratidagene
Seniorrådgiver kommunikasjon, Det humanistiske fakultet, UiO
Telefon: 47234806
E-post: c.m.chausse@hf.uio.no
Bilder
Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Utenlandske leger er ikke forberedte på de norske dialektene6.11.2024 09:15:00 CET | Pressemelding
Når nyankomne sykehusleger ikke forstår pasientens sognemål eller kollegaens dansk, kan det gå på helsa løs. Men leger og pasienter kan hjelpe hverandre, ifølge forskere ved Universitetet i Oslo.
Avslører sammenhenger mellom høytlesning, skjermtid og språkutvikling hos norske småbarn27.9.2024 16:28:13 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra Universitetet i Oslo avdekker en positiv sammenheng mellom hvor mange ord ett- og toåringer kan, og hvor ofte de blir lest for. Toåringer som ser mye på skjerm kan færre ord.
Hva trengs for at ytringer skal være virkelig frie?2.9.2024 11:03:20 CEST | Pressemelding
Det er ikke ytringsfrihet i land der man blir fengslet for sine politiske overbevisninger. Men ytringsfriheten krever mer enn mangel på statlig innblanding, hevder den anerkjente filosofen Agnes Callard i årets Exphil-forelesning.
Filosof og medieforsker er nye æresdoktorer ved UiO19.8.2024 14:26:09 CEST | Pressemelding
Sally Haslanger og José Van Dijck utnevnes til æresdoktorer ved Det humanistiske fakultet. Haslanger er en ledende begrepsfilosof, mens Van Dijck forsker på de digitale plattformenes makt.
Velkommen til en spennende og lærerik festival om historie!29.1.2024 12:56:25 CET | Pressemelding
Hele byen er invitert når Universitetet i Oslo arrangerer festivalen «Inn i historien» fra 7. til 21. mars.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom