Pressemelding: Nytt og samfunnsrelevant masterprogram i flerspråklighet

Det norske samfunnet blir stadig mer flerspråklig. Dette kan by på utfordringer, men flerspråklighet er også en ressurs, mener forskere ved Senter for flerspråklighet (Multiling), Universitetet i Oslo.
Senteret er et av verdens fremste forskningsmiljøer på flerspråklighet, og har skaffet ny, forskningsbasert kunnskap siden 2013.
Nå skal denne kunnskapen inn i undervisningstilbudet ved Institutt for lingvistikk og nordiske studier (ILN), som er vertskap for senteret, i form av landets første masterprogram i flerspråklighet.
– Dette er kunnskap samfunnet har behov for, både på individ- og samfunnsnivå. Både barnehager, skoler og familier trenger å vite mer om dette. Det samme gjør offentlig sektor og internasjonale selskaper, mener Pia Lane, professor ved Senter for flerspråklighet.
– Mer kunnskap kan hjelpe enkeltpersoner, offentlige myndigheter, helsepersonell og bedrifter til å ta gode, kunnskapsbaserte valg.
Søker samarbeidspartnere
Det nye studiet er på jakt etter samarbeidspartnere: Studentene skal få muligheten til å ta praksisopphold, der de jobber med problemstillinger knyttet til flerspråklighet. Det kan være på skoler med flerspråklige elever, museer, turistkontor, helseforetak, statlige institutter eller internasjonale selskaper, i Norge eller i utlandet.
Samarbeidet med universiteteter i Norge og internasjonalt skal også utvides med sikte på utveksling for studenter og forelesere, og forskningspraksis for studenter.
Flere forskningsfelt møtes
Forskingsmljøet på Multiling samler områder som tradisjonelt har vært adskilt innenfor språkvitenskapen, nemlig sosiolingvistikk og psykolingvistikk.
– Sosiolingvistikk ser på språkpolitikk, læring i flerspråklige klasserom og kommunikasjon i institusjoner som for eksempel helsevesenet. Psykolingvistikk ser på hvordan vi lærer språk, hvordan språk endrer seg i løpet av livet og hvordan hjernen prosesserer språk, forklarer Pia Lane.
Ofte trenger man begge tilnærmingene for å undersøke bruk, tilegnelse og utvikling hos flerspråklige personer, legger hun til.
Studentene kan velge
Fagkoordinator og førsteamanuensis Haley De Korne forteller at studentene kan velge om de vil vinkle studiet mest mot sosiolingvistikk eller mot psykolingvistikk.
– Vi har en avansert lab for eksperimenter som øker kunnskapen om språk i hjernen. Vi bruker blant annet teknologi for å følge blikket til testpersoner, det forteller oss om hvordan hjernen vår prosesserer språk, sier De Korne.
Forskningen omfatter alt fra språktilegnelse blant barn til kartlegging av språkvansker blant flerspråklige. Det forskes også på mulige behandlinger for flerspråklige med demens eller Alzheimers sykdom.
Hvem kan søke?
Første kull begynner høsten 2022, og man søker gjennom Samordna opptak. Studenter kan ha bakgrunn i fag som lingvistikk, sosiologi, antropologi, utdanning, media og psykologi.
Felles undervisningsspråk blir engelsk, men studentene kan bruke andre språk innenfor forskningen og praksisarbeidet. I oppgavene kan studenter velge mellom engelsk eller skandinaviske språk.
– Vi har allerede en tverrfaglighet blant forskere og undervisere, og vi tror at studenter fra en miks av fagfelt og kulturer vil gjøre studiet enda mer spennende, sier Haley De Korne.
Trenger virksomheten din praksisstudenter? Ta kontakt med fagkoordinator Haley De Korne
Nøkkelord
Kontakter
Ellen Evju Jahr/The University of Oslo
e.e.jahr@hf.uio.noBilder

Lenker
Om UiO - Det humanistiske fakultet
Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet
“Why Decolonial Understandings of Multilingual Learning Are Worth the Trouble”12.10.2023 10:00:01 CEST | Pressemelding
MultiLing - Senter for flerspråklighet (UiO) holder avslutningskonferanse, og professor Lourdes Ortega holder åpningsforedraget om dekolonial tilnærming til flerspråklighetsforskningen.
Einar Haugen-forelesningen 2023: «Amerikanorsk» og andre arvespråk20.9.2023 11:05:03 CEST | Pressemelding
Et arvespråk læres som morsmål av barn som vokser opp i et samfunn med et annet språk som majoritetsspråk. Russisk, urdu og tysk er eksempler på arvespråk i Norge. Slike arvespråk er gjerne litt forskjellige fra hvordan de tales i hjemlandet.
Examen Philosophicum-forelesningen 2023: Kwame Anthony Appiah om rasisme14.9.2023 14:31:15 CEST | Pressemelding
Hva rommer begrepet «rasisme», og hvordan kan vi forstå rasismens påvirkning? Den anerkjente filosofen Kwame Anthony Appiah diskuterer rasistisk ideologi på Universitetet i Oslo 29. september.
Ibsenforelesningen 2022 med dramatiker Tanika Gupta (UK): «A Doll’s House Reimagined»1.12.2022 12:27:42 CET | Pressemelding
Årets æresgjest ved Senter for Ibsenstudier er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India er pensum i britisk videregående skole.
Kulturell eller genetisk evolusjon: Hva gjør oss i stand til å følge normer og regler?7.11.2022 16:04:21 CET | Pressemelding
Hør Cecilia Heyes, en av Europas mest anerkjente forskere innen psykologi og teoretisk biologi, holde Årets Forelesning 2022 den 17. november, 14:15-16, ved Senter for Filosofi og Vitenskap, Universitetet i Oslo. Forelesningen er åpen og vil være i form av et webinar på engelsk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom