- Når slo proteinshake brødskive til frokost?

– Hvorfor komplisere å få i deg sunne næringsstoffer? Mat skal ikke være et helvete. Det skal gi glede og overskudd. De fleste får i seg mer enn godt nok av proteiner og andre næringsstoffer gjennom et variert norsk kosthold. Vi kan starte med noe så enkelt som å få i oss mer grove kornprodukter. Det holder deg stabilt mett og kan bidra til at du holder vekten, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Blir brødskiva for lite tv-vennlig?
Rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2021, viser at en av de største ernæringsmessige svakhetene i norsk kosthold er for lavt fiberinntak. Det har det vært over lang tid, tross at inntaket av grove kornprodukter har gått opp under korona. Grove kornprodukter er en viktig kilde til fiber og kan redusere risikoen for flere ikke-smittsomme sykdommer.
– Det er fantastisk at flere får i seg mer grove kornprodukter. Bakerikjedene melder om at vi velger grovere brød i butikken enn tidligere. Vi ser likevel at nordmenn er et stykke unna anbefalingene fra Helsedirektoratet om et daglig inntak på 70 gram sammalt mel for kvinner og 90 gram for menn.
Med tanke på kostholdsrådene, når slo proteinshake brødskive til frokost? I «16 ukers helvete» kompenseres en slik frokost med at deltakerne skal spise 30 gram gresskarkjerner senere på dagen. Blir det for kjedelig å formidle at en brødskive med pålegg inneholder de samme næringsstoffene?
Det enkle også det beste
Grovt brød inneholder langsomme karbohydrater, som fordøyes saktere og gir langsom blodsukkerøkning. Dette gir stabil og langvarig metthetsfølelse, og bidrar til enklere vektkontroll.
– Det er lettere å vektlegge mer av det sunne, fremfor å kutte på noe, hvis du ønsker nye langvarige vaner. Du trenger ikke flytende frokost om du ikke vil, og de grove brødskivene skal ikke undervurderes. Brød inneholder kostfiber, protein, jern og har et lavt innhold gunstig fett, for å nevne noe. Karbohydrater er også en essensiell del av et variert kosthold, og fysisk aktive med høyt energiforbruk må gjerne spise mer grove kornprodukter enn det som er anbefalt.
I tillegg til grovt brød er grove kornblandinger, fullkornspasta, byggryn og havregryn gode vaner å ta med deg inn i det nye året, ifølge Helsemyndighetene.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive merkenøytral opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakevarer, på vegne av alle aktører i verdikjeden.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom