NBBL - Norske Boligbyggelag

Moderat boligprisvekst, men omikron kan fyre opp prisveksten

Del
Boligprisene har økt 6,6 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norges prisstatistikk. De sesongjusterte boligprisene økte moderate 0,3 prosent i november. – Boligprisveksten har stabilisert seg, men dersom Norges Bank gjør retrett som følge av omikron risikerer de å fyre opp prisveksten igjen, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

 Etter en periode med kraftig vekst under nedstengningen har boligprisveksten vært moderat det siste halvåret. Det skyldes i hovedsak forventningene om renteoppgang og utlånsforskriften som blant annet stiller krav til 15 prosent egenkapital og maks belåning på fem ganger inntekt. Oslo-markedet er sterkest påvirket av strammere kredittpolitikk og det er med på forklare hvorfor hovedstaden har hatt svakest prisutvikling blant storbyene det siste året, sier Frengstad Bjerknes.

 Veksten i norsk økonomi er sterk. Arbeidsledigheten er lav, men det er klart at nye innstramminger i forbindelse med omikron-utbruddet skaper usikkerhet. Norges Bank kan havne i en ubehagelig spagat mellom ny nedstengning og økt inflasjonspress. Omikron kan nemlig virke inflatorisk, også i boligmarkedet. Når andre sektorer rammes av nedstengning har erfaringene fra pandemien vist oss at pengene flommer inn i åpne sektorer, slik som boligmarkedet. Jeg tror ikke at det blir tilfellet, men dersom Norges Bank gjør retrett på de planlagte renteøkningene risikerer de å fyre opp boligmarkedet igjen, sier Frengstad Bjerknes.

Nøkkelord

Kontakter

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser, samt å påvirke myndighetene slik at det føres en aktiv og bærekraftig bolig- og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom