Veldig bra sesong for gresskar i år

Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser økt omsetning av gresskar i Norge. I 2020 var omsetningen av gresskar totalt i Norge på ca. 1.300 tonn og i 2021 er det en forventning om økning til ca. 1.600 tonn. Tallene gir en indikasjon på økt omsetning, men representer en usikkerhet da tallgrunnlag fra all produksjon og omsetning av gresskar i Norge ikke foreligger.
Tørr sensommer gir veldig bra gresskarsesong
- Årets fine sensommer har vært perfekt for gresskarproduksjon, forteller Anne Eline Nærstad fra Linnes gård i Lier. Hun er blant de største gresskarprodusentene i landet, og her produseres det 400 000 kg med halloweengresskar i årets sesong. -Tørken vi har vært velsignet med i august, har bidratt til topp kvalitet på gresskarene, og ikke glem, at det er mye god mat i gresskarene.
Lag noe godt av gresskar
Spar på innmaten i gresskaret når du lager lykten. Den kan du lage mye godt av, og gresskarsuppe og gresskarpai er veldig populært.
- Men gresskar egner seg til mer enn det. Prøv gresskar i gryteretter og wokretter, bakte biter i grønne salater eller som snacks, i paier, revet i brød, rundstykker, vafler og scones. Gresskar er også godt i moser, i marmelader og som syltet garnityr, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.
- Ikke glem at kjernene også må brukes. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller som snacks.
Helsegevinster på kjøpet
Gresskar har gjerne en søtlig smak, men har langt lavere karbohydratinnhold enn for eksempel potet, søtpotet og gulrot. Det lave innholdet av karbohydrater gjør at gresskar er en kalorifattig grønnsak, med bare 13 kcal pr. 100 g vare. I tillegg er det en kilde til kalium, og den har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til at immunsystemet fungerer normalt, sammen med vedlikehold av syn og hud.
Tilleggsinformasjon om gresskar
Fakta om gresskar:
Gresskar har blitt brukt som mat i uminnelige tider. Det antas at de har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var først i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.
Det finnes flere forskjellige typer gresskar. Det er halloweengresskarene som dominerer nå rett før Halloween.
Oppskrifter med gresskar:
Her tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på noe du kan lage av gresskar og flere tips finnes på www.frukt.no.
Gresskarsuppe med gresskarpesto
Her har vi brukt tiger cross gresskar. Det er et stort avlangt gresskar med lyst kjøtt og nøytral, mild smak, og som er godt å bruke i varme retter og som her, i suppe. En slik suppe kan smakes til med forskjellige krydder. Prøv deg gjerne fram og lag din egen vri.
Gresskarpai med sjokolademønster
Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Det er jo en super måte å bruke gresskar på. Prøv denne med sjokolademønster.
Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Halloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.
Gresskarpuré av hokkaido-gresskar
Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.
Å bake staver av gresskar i ovnen, gjerne sammen med det krydderet du liker, gir en utrolig god og smakfull liten rett. Server dem ved siden av middag eller som snacks.
Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.
Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.
En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder











Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom