Størst forvirring om kostrådene for kjøtt i Trøndelag og Nord-Norge

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 %.
52 % i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 % tror det er enda mindre.
- Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.
Så hvor mye kjøtt spiser vi?
- De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.
Fakta om kjøtt og forbruk:
Dette sier Helsedirektoratets kostråd: “Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt”:
- Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
- Begrens mengden rødt kjøtt, både rent og bearbeidet, til 500 gram spiseferdig vare per uke. Denne mengden tilsvarer 700-750 gram rå vare. Rødt kjøtt er definert som svin, storfe, sau/lam og geit.
- For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling. Kylling, kalkun og høns regnes som hvitt kjøtt.
- Bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.
Kjøttforbruk i Norge
- Forbrukstallene viser til “beregnet reelt forbruk” som angir mengde kjøtt i rå vare. Tallene er basert på matforsyningsstatistikk og korrigert for bein og andre ikke-spiselige deler av dyret, samt svinn i ulike ledd av verdikjeden.
- Kilde: Animalia, Kjøttets tilstand 2020
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noBilder

Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom