Hvorfor må du koke egget annerledes på fjellet?

- Er du på fjellet, er det faktisk slik at vannet koker ved lavere temperatur enn nede ved sjøen, forteller MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen.
- Er du et sted i den norske fjellheimen ca. 1000 meter over havet, koker vannet allerede ved 96,8 grader. Det betyr at det tar lenger tid enn ellers å koke egget, kanskje så mye som ett minutt ekstra, forklarer hun.
Jakten på det perfekt kokte egget
Det er mange faktorer som påvirker koketiden til egget:
- Størrelse på egget: Jo større egg, desto lenger koketid
- Hvor ferskt egget er: Eldre egg trenger kortere koketid enn helt ferske egg
- Eggets temperatur: Kalde egg trenger lenger koketid enn romtempererte
Vannets temperatur: Siden vannet koker ved lavere temperatur i høyden, må du huske at vannet faktisk ikke er like varmt selv om det koker. Det betyr litt lenger koketid.
Finn frem til din hyttemetode
- De fleste liker jo at eggene er kokt på akkurat riktig måte. Så hvis du befinner deg høyere over havet enn vanlig, så husk å legge til litt ekstra tid i gryta. En tommelfingerregel er å legge på ca ½ minutt ekstra for bløtkokte egg, et opptil ett minutt ekstra for hardkokte egg. Etter litt prøving, finner du nok frem til den perfekte timingen for akkurat deres hyttemetode, forsikrer Hansen.
Koketider
- Bløtkokt egg: 3-6 minutter
- “Smilende” egg: 6-8 minutter
- Hardkokt egg: 8-10 minutter
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom