Ikke sunnere av å kutte ut matvarer

Råd om mat og kosthold kommer fra alle kanter, og vi hører stadig at vi bør kutte ut det ene eller det andre for å bli sunnere. Det er alt fra helt vanlige matvarer som melk, kjøtt eller brød, til næringsstoffer som gluten, fett, sukker eller karbohydrater som skal bort.
– Resultatet av å kutte ut basismatvarer eller hele matvaregrupper, kan bli et mer ensidig kosthold – ikke en sunnere kropp, fastslår Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat.
– Dropp restriktive dietter. For de fleste er det helt unødvendig å unngå vanlig mat, det gir ingen helsegevinst.
Mer ensidig kosthold
Å kutte ut matvarer gjør deg ikke automatisk sunnere, mener By. Har du allergi eller en sykdom hvor det er behov for kostholdstilpasninger er det selvsagt en annen sak, men for alle andre vil det lønne seg å spise variert fra alle matvaregruppene.
– De ulike næringsstoffene har ulike oppgaver i kroppen vår, og for at vi skal holde oss friske og fungerer optimalt, trenger vi akkurat passe mye av alle næringsstoffene. Hvis du velger å kutte ut en eller flere sentrale matvarer fra kosten, øker risikoen for at du får i deg for lite av noe, og for mye av noe annet. Derfor er det da viktig at du skaffer deg god nok kunnskap om hvordan næringsstoffene som denne maten bidrar med kan erstattes gjennom annen mat. Men det beste er å spise variert fra alle matvaregruppene, da får du enkelt det du trenger, råder hun.
Helheten som teller
– Det er ingen matvare i seg selv som gjør deg sunn eller usunn. Det handler om hvor mye og hvor ofte du spiser matvaren, og hva du spiser ellers. Spiser du variert, får du gjerne også et balansert inntak av forskjellige matvarer. Og husk at det er helheten av kostholdet ditt over tid som betyr noe for helsa di, forsikrer By.
– Å spise variert av helt vanlig mat gir deg de næringsstoffene kroppen trenger. Et sunt kosthold trenger faktisk ikke å være så vanskelig.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom