UiO - Det humanistiske fakultet

– Vi bør se til fortiden for å håndtere dagens utfordringer med flerspråklighet

Del
Tidligere tiders imperier og kongeriker møtte utfordringene med språklig mangfold på forbilledlig vis, mener språkforsker Aneta Pavlenko, som holder årets Einar Haugen-forelesning 24. september.

Ser vi til historien, vil vi se at mange imperier og store kongeriker hadde utfordringer med språklig mangfold, men håndterte disse med å opprette flerspråklige administrasjoner og inkludere nye språk. Noen av dem står fortsatt uten motstykke i dag.

Dette er argumentet til språkforsker Aneta Pavlenko, som har blitt invitert til å holde årets prestisjetunge Einar Haugen-forelesning ved Universitetet i Oslo.

– Fra et historisk perspektiv er dagens flerspråklighet verken ‘større’ eller ‘mer utfordrende’ enn tidligere, og vi har heller ikke blitt mer tolerante når det gjelder flere språk i det offentlige rom, sier Pavlenko.

Tvert imot. Ifølge Pavlenko hendte det i tiden før språk ble tett knyttet til nasjonal identitet, at noen herskere gikk så langt som å anvende sine undersåtters språk i offentlig administrasjon, i stedet for sitt eget morsmål.

– Dette viser at om noe, har vi blitt mer emosjonelle, og mindre rasjonelle, når det gjelder språk, sier hun.

I sitt digitale foredrag fredag ​​24. september tar Pavlenko publikum med på en reise i tidsmaskinen, med stopp i Ptolemaios’ Egypt, Romerriket, normanske Sicilia, middelalderens England og Spania, storhertugdømmet Litauen, det koloniale Pennsylvania og russiske og østerriksk-ungarske imperier.

Her utfordrer Pavlenko fire prinsipper som har blitt brukt for å rettferdiggjøre å forsømme historie i studier av moderne flerspråklighet:

-          at dagens flerspråklighet er kvalitativt forskjellig fra tidligere

-          at flerspråklighet er mer utbredt enn tidligere

-          at den utgjør en større utfordring

-          at vi i dag er mer tolerante og inkluderende enn de var i tidligere tider

Einar Haugen-forelesningen 2021 blir holdt av Aneta Pavlenko fra MultiLing ved Universitetet i Oslo. Pavlenko er professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo. Forskningen hennes undersøker forholdet mellom flerspråklighet, kognisjon og følelser, også i historiske og juridiske sammenhenger.

Nøkkelord

Kontakter

Michela Iacorossi
E-post: michela.iacorossi@iln.uio.no
Telefon: 45171489

Bilder

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye