Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Vil analysere ulovlige rusmidler: – Kan redde liv

Del
Tryggere Ruspolitikk er lei av å vente på politikerne, og har derfor opprettet en innsamlingsaksjon for å starte med rusmiddelanalysetjenester i Oslo.
Foto: Tommy Strømmen
Foto: Tommy Strømmen

– Hensikten er å gi brukerne mer informasjon om innholdet i stoffene slik at de bedre kan vurdere risikoen, sier Ina Roll Spinnanrgr, leder i Tryggere Ruspolitikk.

Rusmiddelanalyse er et tilbud til brukere av ulovlige rusmidler om å teste innholdet i stoffet de har kjøpt. Slik kan de få vite om stoffet inneholder skadelige tilsetningsstoffer, har en farlig høy styrkegrad eller er noe annet enn det selgeren har oppgitt. Tryggere Ruspolitikk tror tilbudet kan redde liv. 

– Mennesker som bruker ulovlige rusmidler, vet ikke om de får i seg det de forventer, farligere kopistoffer eller noe helt uventet, som rottegift. Uvitenhet øker risikoen for skader betraktelig, og dette er noe vi kan gjøre noe med, ved å finne ut hva stoffene inneholder, sier Spinnangr. 

Norge har vært i verdenstoppen for dødsfall av PMMA, et mye giftigere stoff som etterligner MDMA (ecstasy). Flere organisasjoner har etterlyst et analysetilbud i Norge, og det har også blitt fremmet so forslag på Stortinget uten å få flertall. Tryggere Ruspolitikk har tidligere søkt midler fra Helsedirektoratet om å opprette en slik tjeneste, men fått avslag. I ettertid har Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) lansert en rapport der de stiller seg positive til å tilby en slik tjeneste i Norge.

I fjor lanserte også Tryggere Ruspolitikk sin første rapport, «Tryggere med kunnskap». Der gis det anbefalinger til hvordan et rusmiddelanalysetilbud kan implementeres i Norge. Tryggere Ruspolitikk mener imidlertid en rusmiddelanalysetjeneste er for viktig til å vente på at politikerne tar affære. 

De håper nå å samle inn minst 344.000 kroner for å gå til innkjøp av et spektrometer og et referansebibliotek. Nå er de godt på vei med over 100.000 kr samlet inn, takket være nesten 300 givere, som får tilsendt spesialdesignede gaver som takk for bidraget. 

– Vi er glade for at så mange mennesker har støttet innsamlingen på så kort tid. Det vitner om at tilbudet kan bli populært, sier Spinnangr. 


Siden dette ikke er blitt gjort i Norge før, har Tryggere Ruspolitikk mottatt spørsmål om hvorvidt prosjektet er lovlig. 

– Vi mener det er lovlig, men er forberedt på at noen kan mene det ikke er det. Den sjansen er vi villige til å ta, da tilbudet kan redde liv, sier Spinnangr. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Foreningen Tryggere Ruspolitikk
Foreningen Tryggere Ruspolitikk
Skippergata 14
0152 Oslo

http://www.rusreform.no/

Tryggere Ruspolitikk er en ideell organisasjon som jobber for å endre norsk ruspolitikk, med fokus på menneskerettigheter, skadereduksjon og evidensbasert forebygging. I tillegg tilbyr vi gjennom nettsiden Rusopplysningen.no nøktern informasjon om ulike rusmidlers effekter, risiko og skadeforebyggende praksis. Du kan lese mer om oss på rusreform.no 

Følg pressemeldinger fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk

Tryggere Ruspolitikk kaller legalisering av cannabis "uunngåelig" - etterspør en debatt om hvordan rusmiddelet kan reguleres på ansvarlig vis19.9.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding

Foreningen Tryggere Ruspolitikk ønsker en mer nyansert debatt om cannabisregulering og har satt av en egen bolk på Ruskonferansen fredag 23. september til å diskutere hvilke reguleringsmodeller som kan være aktuelle i Norge. Under overskriften «Hvordan vil den norske cannabismodellen se ut?» skal jurist Dagfinn Hessen Paust og samfunnsøkonom Ole Røgeberg diskutere ulike måter lovlig cannabisomsetning kunne foregå på, gitt at målet er å ivareta folkehelsen best mulig og samtidig bekjempe det illegale markedet. Bolken skal gjennomføres klokken 12:20 i konferansens program og forventes å skape stort engasjement.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye