Norge bør innføre stigende aldersgrense for sigaretter
Hvert år tar sigaretter 8 millioner liv direkte, mens 1,2 millioner dør av passiv røyking, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Det betyr at 15 % av verdens dødsfall skyldes tobakk. Folkehelseinstituttet har beregnet at andelen er omtrent lik i Norge, om lag 6000 dødsfall hvert år. Heldigvis har Norge gjennom restriktiv politikk og god folkeopplysning klart å redusere andelen dagligrøykere fra 30 % til 9 % de siste 20 årene. I tillegg sier 8 % i dag at de røyker av og til. Blant ungdom (16-24 år) er det i dag kun 1 % som røyker daglig og 14 % som røyker av og til.
- Andelen ungdom som røyker er fortsatt høy, selv om en liten andel røyker daglig. Med tanke på hvor skadelig røyking er, er dette et samfunnsproblem som myndighetene bør gjøre noe med, mener Ina R. Spinnangr, leder av Tryggere Ruspolitikk.
Nylig vedtok regjeringen i New Zealand at de ønsker å forby salg av sigaretter på livstid til de som i dag er 14 år eller yngre. Aldersgrensen vil dermed øke for hvert år, helt til hele befolkningen omfattes. De som allerede røyker, vil imidlertid kunne fortsette med det. Det er ventet at loven trer i kraft neste år. I 2050 vil dermed kun de som er 42 år eller eldre, kunne kjøpe sigaretter lovlig. Kjøp av røyk vil også flyttes til separate utsalgssteder. Damping vil fortsatt være lovlig.
Vi mener Norge burde utrede et lignende lovforslag. Snus og e-sigaretter gir en rus som likner sigarettrusen, men er mye mindre skadelige enn sigaretter. Derfor er det god grunn til at sigaretter reguleres mye strengere.
- Samtidig er vi opptatt av at ingen skal måtte gjøre seg til kriminell på grunn av sin avhengighet. Straff skader også røykere, sier Ina Roll Spinnangr, leder i Tryggere Ruspolitikk.
- Vi har kritisert Norske myndigheter for å legge seg på en for restriktiv regulering av e-sigaretter sammenliknet med dagens sigarettlovgivning. Deres hovedargument for så streng regulering er faren for at ungdom skal gå fra damping til røyking, men denne faren bortfaller med New Zealand-modellen.
- Hvis aldersgrensen for sigaretter fortsetter å være 18 år, mens aldersgrensen for e-sigaretter blir 25 år, kan dét derimot bidra til at flere unge begynner å røyke.
- Dette skyldes at det kan bli et stort svart marked for e-sigaretter hvor mindreårige kan kjøpe fritt. De som blir avhengige av nikotinvæske de kjøper illegalt som barn, kan da bytte til sigaretter når de blir 18, men ikke til e-sigaretter.
Myndighetenes reguleringsforslag øker også sannsynligheten for en slik overgang, da det foreslås kun å tillate salg av e-sigarettvæske med tobakksmak. New Zealand erfarer imidlertid at mangfoldet av smaker er en viktig årsak til at mange bytter ut røyking med damping.
- Hvis smaksutvalget innen e-nikotinprodukter først skal begrenses, er det helt merkelig å påby en smak som venner brukerne til smaken og lukten av tobakk, sier Spinnangr.
- Forskning viser at også mentolsmak i liten grad appellerer til unge, slik at det hadde vært mer logisk å tillate kun mentol hvis bare én smak skulle tillates.
Nøkkelord
Kontakter
Ina Roll SpinnangrStyreleder og talsperson
Tel:+47 400 67 989ina.roll@rusreform.noOm Foreningen Tryggere Ruspolitikk
Foreningen Tryggere Ruspolitikk er en landsomfattende organisasjon som jobber for en norsk ruspolitikk basert på skadeforebygging, skadereduksjon, personlig ansvar og menneskerettigheter.
Foreningen samler engasjerte samfunnsborgere, pårørende og brukere i arbeidet for at kunnskap om samfunnsmessige kostnader og skadevirkninger av rusbruk og ruspolitikk skal ligge til grunn for norsk og internasjonal ruspolitikk.
Formålet skal oppnås gjennom å søke samarbeid på tvers av politiske og ideologiske skillelinjer.
Følg pressemeldinger fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk
Snart vet færre hva rusmidlene inneholder25.10.2022 15:56:57 CEST | Pressemelding
Norges første og eneste rusmiddelanalysetjeneste vil trolig bli stengt etter under ett års drift. Årsaken er manglende finansiering.
NarkoTwitter får Rusreformprisen 202223.9.2022 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets prisvinner skiller seg ut på mange måter. NarkoTwitter er en uformell gruppering av ruspolitiske aktivister på Twitter, ofte med brukererfaring, som har blitt en viktig aktør i norsk rusdebatt. "At NarkoTwitters medlemmer i hovedsak er anonyme, er en påminnelse om at brukere av ulovlige rusmidler ikke nyter samme ytringsfrihet som andre grupper", sier Hyldbakk.
Tryggere Ruspolitikk kaller legalisering av cannabis "uunngåelig" - etterspør en debatt om hvordan rusmiddelet kan reguleres på ansvarlig vis19.9.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Foreningen Tryggere Ruspolitikk ønsker en mer nyansert debatt om cannabisregulering og har satt av en egen bolk på Ruskonferansen fredag 23. september til å diskutere hvilke reguleringsmodeller som kan være aktuelle i Norge. Under overskriften «Hvordan vil den norske cannabismodellen se ut?» skal jurist Dagfinn Hessen Paust og samfunnsøkonom Ole Røgeberg diskutere ulike måter lovlig cannabisomsetning kunne foregå på, gitt at målet er å ivareta folkehelsen best mulig og samtidig bekjempe det illegale markedet. Bolken skal gjennomføres klokken 12:20 i konferansens program og forventes å skape stort engasjement.
LEAP Scandinavia er årets vinner av Rusreformprisen3.11.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvert år deler Foreningen Tryggere Ruspolitikk ut Rusreformprisen til en person eller aktør som har gjort en særlig innsats for å påvirke norsk eller nordisk ruspolitikk i progressiv retning. Prisen ble delt ut i år i forbindelse med Nordic Reform Conference, som foreningen arrangerte på DOGA i Oslo 29. og 30. oktober.
Vil analysere ulovlige rusmidler: – Kan redde liv8.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tryggere Ruspolitikk er lei av å vente på politikerne, og har derfor opprettet en innsamlingsaksjon for å starte med rusmiddelanalysetjenester i Oslo.