Helsepartiet

Helsemegge på Stortinget

Del
Helsepartiets listetopp for Østfold er helsefagarbeider og megge Helene Spro. Fra høsten kan hun bli et friskt pust på Østfold-benken. Vil hennes podkast «Helsemeggene tar tempen» styrke sjansen for en plass på Tinget? Tekst: Anne Beth Moslet
Helsefagarbeider og podcast-helsemegge Helene Spro er klar for å løfte helse mye høyere opp i valgkampen.
Helsefagarbeider og podcast-helsemegge Helene Spro er klar for å løfte helse mye høyere opp i valgkampen.

 Lille Helene Spro fra Alta lignet litt på alles Pippi Langstrømpe. Hennes pappa var sjømann og seilte på alle verdens hav. Hun ble født på en militærforlegning på en lørdag, da ingen jordmor var tilgjengelig, og ingen drosje på vakt til å kjøre mamma til nærmeste fødestue.

-Som barn lekte jeg med mest med samekniv og øks. Dette var helt naturlig. Min robuste mamma sa: «du skader deg ikke med noe du har lært å bruke», forteller Helene.

Det ble en skikkelig «kultur-klæsj» for Helene da hun som elleveåring flyttet til Fredrikstad i Østfold. Her fikk hun venninner som var opptatt av helt andre ting.

- En dag sa frøken at vi skulle ta med oss det gjeveste vi hadde til skolen. Jeg tok selvfølgelig med meg samekniven min. Jeg hadde forventet å imponere, men i istedenfor ble jeg kjapt kalt inn til rektor og fikk lapp med hjem til mor. Østfold var et stykke unna Finnmark, gliser Helene.

Tøff jente

Helene ble den tøffeste jenta i klassen. Og hun har fortsatt å gå sine egne veier. Helene Spro bruker klar tale og presise formuleringer. Joda, det hender hun blir bedt om å holde kjeft. Da svarer Østfolds Pippi Langstrømpe at «jeg er født med en kjeft og den har jeg tenkt til å bruke!».

Den bruker hun til stor underholdning i Helsepartiets podcast «Helsemeggene tar tempen – en podcast til å le og grine av». Her glitrer Helene som programmets sjefmegge, sammen med partigründer Lise Askvik.
- Det er jaggu på tide at velgerne får politikere uten mange lag av omskrivninger, tildekking og manipulasjon. I podcasten snakker jeg rett fra levra og det kommer jeg til å gjøre også dersom jeg får velgernes tillit og blir valgt inn på Stortinget, slår Helene fast.
- Okay, jeg skal oppføre meg og spare de saftigste glosene til podcasten, men ingen skal være i tvil om at jeg representerer den grasrota som så mange stortingspolitikere ser ut til å ha glemt at de er der på vegne av.

Helene holder ikke tilbake.
- Jeg tror mange velgere landet rundt savner en eller flere representanter på Stortinget med klar tale og nye grep. Ikke minst innen helse- og omsorgspolitikken hvor det meste nå styres av en «saueflokk» med byråkrater.
Noen husker kanskje spillet til Libertas fra 1970-tallet, under tittelen «Papirtigrene».


Det vil ikke forbause Helenes venner eller følgerne av helsemeggene, om hun kommer inn på Stortinget til høsten. Sjefmegga fra Helsepartiet kan bli en spennende og frittalende nykomling i landets nasjonalforsamling.

Fornuft og fandenskap

Selv tror den frittalende jenta fra Finnmark-Østfold at hun har både fornuft, fandenskap og humor til å fylle det store gapet mellom folk og de folkevalgte.

- De fleste av dagens stortingsrepresentanter maler et glansbilde av et samfunn som folk nederst ved bordet ikke kjenner seg igjen i. Vi hører blant annet at vi har «verdens beste helsevesen». Det stemmer heldigvis for noen, men altfor mange opplever noe helt annet, sier hun alvorlig.
Gjennom noen tiår som helsefagarbeider har hun kommet nært på mange triste historier fra helse- og omsorgssektoren.

Som pur ung hadde Helene sin andre vakt som helsearbeider på et pleiehjem. Da skjedde det; et uventet dødsfall. Hadde hun gjort noe galt? Helene følte seg alene. Ble fortvilet og redd. Hun sto etter hvert i flere vanskelige situasjoner uten bistand. Hun oppdaget til sin dype fortvilelse at det manglet en del gode rutiner.
- Da jeg oppdaget at eldre og sårbare pasienter ble transportert hjem midt på natten, fordi det er da de har ledig kapasitet, reagerte jeg kraftig! Men det er først nylig at dette er blitt omtalt i pressen, mest i VG. Innbyggerne trenger mye bedre innsyn i de til dels hårreisende manglene som helse-Norge nå lider av, sier Helene med ettertrykk.

- Det er mye galt i helsevesenet som media ikke skriver om. Det er også fortsatt, selv etter NAV-skandalen, flere svært uheldige rutiner i NAV som ikke blir bragt frem i lyset. Ting som fortsetter å plage og frustrere mange NAV-brukere.

- Har du noe spesielt som du vil nevne?

- Ja, det ble en serie mediesaker da jeg sto frem og avslørte «pleiepengesaken», sier Helene. Hun møtte det byråkratiske NAV da hun i 2019 måtte ta døgnkontinuerlig ansvar for et av sine fire barn.
- Linnea var elleve år og gikk i femte klasse da hun helt plutselig utviklet dødsangst og frykt for å bli forlatt av meg. Avgjørelsen om å ta ulønnet permisjon for å være med henne på skolen ble tatt i løpet av en formiddag, forteller Helene.

- Man overlater ikke et angstrammet barn til seg selv. Men jeg møtte et apparat hos NAV som har skremt vettet av meg, da jeg måtte ta døgnkontinuerlig omsorg for min autistiske og hjerneskadde datter. Å søke NAV om pleiepenger ble et større mareritt enn det meste annet. Dette skulle vise seg å bli en lang kamp for å få mine lovmessige rettigheter.

- NAV krevde attest som bevis på at min datter faktisk har autisme, som hun naturlig nok har hatt fra fødselen av. Likevel krevde NAV en ny attest om hennes sykdom fra spesialisthelsetjenesten. Det holdt ikke med attest fra fastlegen, her måtte BUP inn. De hadde ventetider som var hinsides lange.

- Det tok 8 ½ måned å få denne attesten fra en spesialist som bekreftet diagnosene autisme og hjerneskade. I denne tiden var det null støtte å få. Som eneforsørger måtte jeg enten selge vitale eiendeler som bilen min som vi ikke kan klare oss uten, eller vi måtte låne penger frem til systemet fikk alle sine ublu krav dekket. Økonomi er ikke viktigere for meg enn min datter, så jeg måtte dermed ta ulønnet permisjon for å pleie datteren min. Det idiotiske er at NAV forlanger de samme rutinemessige, tonedøve attestkravene av både voksne og barn enten de er blinde, døve, har Downs syndrom, er amputert eller har andre, permanente lidelser.

- Hva synes du om dette systemet?

-Dette er et helt hårreisende byråkratisk system! Dette som koster både enkeltmennesker og samfunnet dyrt. Husk at NAV egentlig er til for å hjelpe syke og arbeidsledige mennesker i en sårbar situasjon. For altfor mange oppleves NAV som et helt umenneskelig system, en motpart som tapper sårbare mennesker for håp, hjelp, støtte og økonomi. Paradoksalt nok forårsaker NAVs super-byråkrati lidelser og frustrasjoner for de menneskene som de er der for å hjelpe.

- Hvem har det overordnede ansvaret for at dette skjer?

- Det er utrolig nok Stortinget som krever en slik «papir-tiger» for å gi en flere ytelser. Regelverket er så rigid at også mange som jobber i NAV er helt fortvilet, sier Helene som vil inn på Stortinget for å jobbe for nødvendige endringer i NAV.
- Jeg vil også realitetsorientere Stortinget om den virkeligheten mange av oss hverdagsmennesker lever i. Vi må og kan faktisk organisere oss mindre byråkratisk og menneskefiendtlig i dagens helse- og omsorgsvesen.

Nytt parti nødvendig?

-Er det virkelig nødvendig å starte et helt nytt parti for å få et bedre helsevesenet?

- Ja, for det finnes ingen andre partier som har helse som sin viktigste sak! Når andre partier svikter pasienter og pårørende i den grad vi ser i dag, er det viktig at vi får et parti som setter helse øverst. Dette er jo opp til velgerne, om de vil ha dette systemet eller ei. Et parti er et demokratisk virkemiddel og nå kan de stemme på oss og vise at de vil ha andre løsninger. Vi kan ikke ha et system hvor politikerne abdiserer og gir styringsmakten til byråkratiet. Helsepartiets logo symboliserer dette ved å snu pyramiden og sette pasientene og innbyggerne øverst.

- Kampen mot et umenneskelig helsebyråkrati er en av de mange sakene Helsepartiet setter på dagsorden i valgkampen, sier Helene som har vært med å bygge opp Helsepartiet i Østfold og Viken helt fra partiets oppstart i 2017. Helene har vært nestleder og leder i Helsepartiet både i Østfold og Viken. Nå er hun klar til å drive valgkamp med partiets lille campingvogn «Lille Molte» på slep. Den synes godt på veien med partiets flotte orange farge som lyser opp i landskapet. Synes og høres godt på valgkampturer gjør også Helene Spro.


- Det er viktig å få frem at Helsepartiet har politikk for alle sektorer og at vi er blokkuavhengige. I de kommunestyrene der vi er valgt inn samarbeider vi med ulike partier, så lenge de prioriterer helse. For det har vel pandemien vist oss: at det er enormt belastende og dyrt når helsetryggheten trues. Nå er det på tide med helt nye kluter i norsk politikk – og jeg er klar til innsats!

Helene Spro vil treffe velgerne i hele Østfold i løpet av valgkampen. Hun har debattert mot regjeringens egen eldreminister i NRKs «Debatten» og det er ikke umulig at det blir flere TV-dueller før valgdagen i september. Friske fraspark er populært i valgdebatter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Helsefagarbeider og podcast-helsemegge Helene Spro er klar for å løfte helse mye høyere opp i valgkampen.
Helsefagarbeider og podcast-helsemegge Helene Spro er klar for å løfte helse mye høyere opp i valgkampen.
Last ned bilde
Helsemeggene: I Helsepartiets podcast hører du Østfolds Helene Spro og tidligere P4-programleder Lise Askvik.
Helsemeggene: I Helsepartiets podcast hører du Østfolds Helene Spro og tidligere P4-programleder Lise Askvik.
Last ned bilde

Lenker

Om Helsepartiet

Helsepartiet
Helsepartiet
Tørfestveien 8
3124 Tønsberg

9929 7979https://helsepartiet.no/

Helsepartiet er et rikdsdekkende parti som har politikk for alle sektorer, basert på helse som verdi både for enkeltmennesket og samfunnet. Helsepartiet er blokkuavhengig og riksdekkende. 

Helsepartiet stiller til stortingsvalget i 2021 i alle valgdistrikter - de 19 gamle fylkene.

https://no.wikipedia.org/wiki/Helsepartiet

Følg pressemeldinger fra Helsepartiet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helsepartiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Helsepartiet