Globetrottere er flinke til å vaksinere seg, men er selv superspredere av farlige bakterier

Resistente bakterier er en av våre største globale helsetrusler og et ekstra stort problem i fattigere land.
En av de farligste bakterietypene heter MDR-GN. Dette er en bakterie du vanligvis finner i tarmen og den inneholder kloner av blant annet E. coli og bakterier som gir lungebetennelse.
Forskere overvåket en gruppe europeiske reisende som besøkte Laos i tre uker. De analyserte daglig deltakernes aktiviteter og avføringsprøver. Samtlige deltakere hadde MDR-GN-bakterier i kroppen i løpet av perioden.
De som bodde på de samme hotellene og tilbrakte tid i hverandres selskap tok opp flere bakteriestammer. I ett tilfelle hadde to deltakere helt like resultater. De bodde på forskjellig rom, men den ene tok en dusj på den andres bad.
Professor Jukka Corander ved Universitetet i Oslo sier:
- Vår studie avslører skalaen og kompleksiteten der legemiddelresistente bakterier etablerer seg i tarmkanalen under reisen. Det ser ut til at vi tidligere har undervurdert denne effekten.
Noen deltakere mistet etter hvert noen av bakteriestammene mens de fremdeles var i utlandet. Ettersom tidligere studier kun har brukt prøver før og etter selve reisen, tyder dette på at vi tidligere har hatt for dårlig dokumentasjon av spredningen.
Forskerne fant ut at etableringen av MDR-GN-bakteriene er en svært dynamisk prosess. Det var en konstant konkurranse mellom sirkulerende stammer av bakterier anskaffet i utlandet og de reisendes 'innfødte' bakterier. Det betyr at reisende kan plukke opp bakteriene selv under korte besøk og spre stammene ytterligere etter hjemkomst.
Opptil åtte av ti av reisende som kommer tilbake fra høyrisikoområder har med seg MDR-GN-bakterier, og de kan bli i kroppen i inntil ett år.
Av gruppen på 20 frivillige som besøkte Laos, hadde alle deltakerne en type enzymer, ESBL, forbundet med antibiotikaresistens. Infeksjoner med ESBL-produserende organismer har vist seg vanskelig å behandle. Om lag en tredel av bakteriestammene hadde i tillegg såkalte carbapenemase-enzymer. Dette gjør dem i praksis resistente mot den type antibiotika man ellers kun bruker som en siste utvei når ingen andre typer virker. Dette gjør dem nærmest umulige å behandle ved en infeksjon.
Den internasjonale forskergruppen, ledet av forskere ved universitetene i Basel, Birmingham, Helsingfors og Oslo, og Wellcome Sanger Institute har publisert sine funn i The Lancet Microbe: https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30224-X/fulltext
Kontakter
Jukka CoranderProfessor Jukka CoranderUniversitetet i Oslo
Tel:+4748049047jukka.corander@medisin.uio.nowww.med.uio.no/imb/personer/vit/jukkac/index.htmlBilder

Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom