Åtte nye byggoppskrifter som gir vann i munnen

– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året i Norge, men vi produserer hele 500 000 tonn, så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak, sier Torunn Nordbø, som er fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn, og driver nettstedet brodogkorn.no.
Populær oppskriftskonkurranse
Som et ledd i arbeidet for å øke nordmenns matinntak, gikk Nordbø sammen med Lars Kjelkenes Giæver i facebookgruppen Veggispreik for å arrangere en oppskriftskonkurranse med bygg i hovedrollen.
– Veien inn i det grønne skiftet går via matglede, ikke via viftende pekefingre. Vi håper derfor at disse nye oppskriftene senker terskelen for andre som vil prøve å spise mer bygg til hverdags, sier Giæver.
Han berømmer deltagerne i konkurransen for å ha levert inn mange gode og kreative oppskrifter. Torunn Nordbø er enig:
– Deltagelsen viser at det er stor interesse for å spise mer bygg i Norge. Vi er svært begeistret over alle bidragene, sier Nordbø.
Åtte oppskrifter - to vinnere
Juryen i oppskriftskonkurransen besto av representanter fra Opplysningskontoret for brød og korn, Facebook-gruppen Veggispreik og Norges Bygdekvinnelag. De smakte seg gjennom fem middagsretter og tre desserter, og kom frem til to vinnere.
Vinner i middagskategorien ble byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips. I dessertkategorien ble vinneren cupcakes av bygg med frisk smak av jordbær, nøtter og kokos.
I tillegg var følgende seks oppskrifter helt i tetsjiktet i konkurransen:
Gul byggotto med kylling og aspargesbønner: En oppskrift som viser hvor enkelt det er å bytte ut ris med bygg i middagsmaten.
One pot med byggryn: Alt i én gryte, en hverdagsmiddag med skikkelig futt i. Finnes også i vegansk variant.
Byggsalat med søtpotet, cashewparmesan og sopp: En smakfull salat som passer både til middag og lunsj.
Bygg and cheese: Akkurat som mac and cheese, men med byggryn i stedet for makaroni.
Saftsuppe med byggryn: En tradisjonell dessert som får frem barndomsminnene hos mange.
Byggrynsfromasj med gelélokk: En lekker dessert med frisk smak av bringebær og yoghurt.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder









Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom