Amnesty International

Amnesty: Israelske myndigheter gir ikke vaksine til palestinere som lever under okkupasjon

Del
Israel har blitt hyllet for å allerede ha vaksinert mer enn en tiendedel av befolkningen. Men palestinere som lever under okkupasjon på Vestbredden og Gaza-stripen blir ikke vaksinert. Dette må endres umiddelbart, mener Amnesty.

- Den israelske regjeringen må slutte å ignorere sine internasjonale forpliktelser som okkupasjonsmakt og umiddelbart handle for å sikre at Covid-19-vaksiner blir gitt også til palestinere som lever under okkupasjonen på Vestbredden og Gaza-stripen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Mer enn en tiendedel er allerede vaksinert i Israel

23. desember begynte det israelske helsedepartementet distribusjonen av COVID-19-vaksiner. Hittil er Israel det landet som har oppnådd den bredeste vaksinasjonsdekningen i forhold til befolkningsstørrelsen. 

Men vaksineringen dekker bare personer som israelske myndigheter definerer som israelske borgere, inkludert israelske bosettere på Vestbredden og palestinske innbyggere i Jerusalem. Det betyr at nesten 5 millioner palestinere som bor på Vestbredden og Gazastripen under israelsk militær okkupasjon blir ekskludert fra vaksinene.

Vaksinasjonsprogrammet fremhever diskrimineringen overfor palestinerne

- Israels Covid-19-vaksinasjonsprogram fremhever den institusjonaliserte diskrimineringen som definerer regjeringens poltikk overfor palestinerne. Israelske myndigheter må sørge for at vaksiner blir gitt like mye til palestinerne som lever under deres kontroll, og de må også sikre jevn innføring av vaksiner og annet medisinsk utstyr, samt å gjøre nødvendige logistiske tiltak for å sikre sikkerheten og effektiviteten til disse vaksinene, sier Egenæs.

- Israel må yte full økonomisk støtte for å sikre at vaksinen umiddelbart distribueres til den palestinske befolkningen uten diskriminering.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge.
John Peder Egenæs, Generalsekretær i Amnesty Norge.
Last ned bilde

Lenker

Om Amnesty International

Amnesty International
Grensen 3
0159 Oslo

22 40 22 00https://www.amnesty.no/

Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.

Følg pressemeldinger fra Amnesty International

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Amnesty International

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye