
Amnesty: Israelske myndigheter gir ikke vaksine til palestinere som lever under okkupasjon

- Den israelske regjeringen må slutte å ignorere sine internasjonale forpliktelser som okkupasjonsmakt og umiddelbart handle for å sikre at Covid-19-vaksiner blir gitt også til palestinere som lever under okkupasjonen på Vestbredden og Gaza-stripen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Mer enn en tiendedel er allerede vaksinert i Israel
23. desember begynte det israelske helsedepartementet distribusjonen av COVID-19-vaksiner. Hittil er Israel det landet som har oppnådd den bredeste vaksinasjonsdekningen i forhold til befolkningsstørrelsen.
Men vaksineringen dekker bare personer som israelske myndigheter definerer som israelske borgere, inkludert israelske bosettere på Vestbredden og palestinske innbyggere i Jerusalem. Det betyr at nesten 5 millioner palestinere som bor på Vestbredden og Gazastripen under israelsk militær okkupasjon blir ekskludert fra vaksinene.
Vaksinasjonsprogrammet fremhever diskrimineringen overfor palestinerne
- Israels Covid-19-vaksinasjonsprogram fremhever den institusjonaliserte diskrimineringen som definerer regjeringens poltikk overfor palestinerne. Israelske myndigheter må sørge for at vaksiner blir gitt like mye til palestinerne som lever under deres kontroll, og de må også sikre jevn innføring av vaksiner og annet medisinsk utstyr, samt å gjøre nødvendige logistiske tiltak for å sikre sikkerheten og effektiviteten til disse vaksinene, sier Egenæs.
- Israel må yte full økonomisk støtte for å sikre at vaksinen umiddelbart distribueres til den palestinske befolkningen uten diskriminering.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder


Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme27.8.2021 12:05:52 CEST | Pressemelding
Amnesty har gjennomført en undersøkelse og kartlagt netthets blant alle topp 10 stortingskandidater i alle fylker og partier i forkant av valget 2021.
Feirer menneskerettighetslov for næringslivet10.6.2021 15:47:48 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. juni vedtok Stortinget en ny lov som vil skjerpe næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Amnesty er svært glade for Åpenhetsloven som regjeringen nå legger frem.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.